Succesvolle eerste zaterdag van de Nationale Tuin & Klimaat Route

Op zaterdag 2 september vond de eerste dag van de Nationale Tuin & Klimaat Route plaats. Meer dan 60 enthousiaste tuineigenaren door heel Nederland openden hun klimaatvriendelijke tuin voor bezoekers. In de gemeente Nieuwkoop stelden twee tuineigenaren hun tuin open tijdens de eerste dag van de Tuin & Klimaat Route.

Het startsein van de Tuin & Klimaat Route werd dit jaar gegeven in de natuurvriendelijke en biodiverse tuin van Janneke Jolij. In haar tuin wordt regenwater opgevangen in een regenton en in een wadi, een verlaging in de tuin waar regenwater in kan blijven staan bij een hevige regenbui. Bijen en vlinders maken dankbaar gebruik van inheemse planten en bomen zorgen voor schaduw. Janneke vertelt enthousiast over de duurzame maatregelen in haar tuin: “We zijn een paar jaar geleden begonnen met verduurzamen. Het is heel belonend om een klimaatvriendelijke tuin te zien opkomen. We hebben inheemse planten laten staan en jonge bomen geplant. Vlinders en bijen komen weer terug in onze tuin. Het begint steeds meer te leven!’’

Aanstaande zaterdag 9 september is de tweede zaterdag van de Nationale Tuin & Klimaat Route. Opnieuw kunnen mensen op bezoek bij meer dan 60 klimaatvriendelijke tuinen. In gemeente Nieuwkoop zijn er dan weer twee tuineigenaren die hun tuin openstellen. Wie ideeën wil opdoen over bijvoorbeeld regenwateropvang of natuurlijk tuinieren kan zich inschrijven voor een bezoek via www.tuinenklimaatroute.nl/locaties

Op het platform van de Nationale Tuin & Klimaat Route staan meer dan 175 inspirerende voorbeelden van inwoners, gemeenten en organisaties die hun tuin (deels) klimaatbestendig hebben gemaakt.


Meer nieuws

Verkeer en vervoer 16 jul. 2024 14:51

Werkzaamheden N231 Blokland en Achterweg

De provincie voert onderhoud uit op de provinciale weg N231 (Blokland en Achterweg) van 29 juli tot en met 19 augustus 2024. De weg is dan afgesloten.

Maatschappij 15 jul. 2024 14:52

BandGebeuren haalt 1500 euro op voor Bunkamp Noorden

Het bedrag werd maandag jl. overhandigd door Allan den Hertog, en Benjamin Verduijn aan bestuursleden van de organisatie Frank Kalshoven en Learoyd van der Haven. BandGebeuren 2024 werd zondag 26 mei gehouden. Het is een evenement waar een aantal bands optreedt. Die bands waren eerder dit jaar bij loting samengesteld uit een groep van tegen de dertig muzikanten.

Natuur en recreatie 15 jul. 2024 10:14

Ingebruikstelling Vuilwaterstation in Nieuwkoop

Vrijdagmiddag 5 juli jl. is in Nieuwkoop aan De Hoogt (in de bocht van de Nieuwveenseweg naar de Noordenseweg) een vuilwaterstation in gebruik genomen. Dit vuilwaterstation maakt het mogelijk om het zogenaamde 'zwarte water' (afvalwater van het toilet) op een milieuverantwoorde manier af te voeren.

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.