Sportvereniging OKK Nieuwkoop: ''Samenwerken waar we kunnen''

“We hebben op dit moment ongeveer 300 leden, en een groot aanbod verschillende lessen. Voor de allerjongsten kleutergym en voor de wat oudere leden hebben we Sportfit, ’Fifty Fit’ en ook ’Fit en Fun’: op een verantwoorde manier werken aan de conditie'', aldus José Dijkers van Oefening Kweekt Kunst.

‘’Soms met muziek, aandacht voor kracht en conditie, maar ook balans en coördinatie, soms met gebruik van onze materialen zoals steps en dyna-banden. De lessen worden soms afgesloten met een balspel. Centraal en overeenkomstig is altijd het plezier en de gezelligheid.”

José Dijkers deed al heel wat jaren het wedstrijdsecretariaat voor de gymnastiekvereniging: “Ik ben al betrokken bij de OKK (Oefening Kweekt Kunst) sinds mijn dochter Quinty op haar 4e lid werd en zit in het bestuur sinds 2005. En toen een nieuwe voorzitter gezocht werd, ben ìk dat maar gaan doen!”

Zij vervolgt: “De oudere dames sporten vooral in gymzaal de Ladderhaak en de jongeren in de Steupel. En een groeiende groep leden, wordt gevormd door de ’free-runners’: 60 á 70 kinderen vanaf 7 jaar (in samenwerking met Parkour Disciplines) leren tricks en de behendigheid om alle obstakels in de zaal van de Steupel op een zo spectaculair mogelijke manier te bedwingen. Voor jongens en meiden, die van een uitdaging houden of gewoon lekker willen bewegen zonder teveel regels. Een soort ’apenspel’, maar dan anders.”

Ook is er een groep meisjes, die ’gewoon’ willen turnen. ''Recreatief bewegen op alle toestellen: de lange mat, de brug, rekstok, de balk, trampolines, de tumblingbaan of de Pegases: een in hoogte verstelbare bok. En dan hebben we nog de selectie. Dat zijn meisjes die nog wat meer talent hebben. Zij doen meerdere wedstrijden per jaar en doen ook mee aan de turncompetitie. Tijdens de lessen leren zij vooral de verplichte oefeningen, maar ook hier staat lol maken en gezelligheid voorop!''

Zelf gaat José liever naar de sportschool. ''Ik kan wel wat organiseren en regelen, maar op de mat word ik misschien uitgelachen en dat wil ik niet'', lacht ze. ''Er is altijd veel te doen bij zo’n club: je hebt alle contacten met de KNGU (turnbond), de gemeente en andere gymnastiekverenigingen in de gemeente: (Advendo in Ter Aar, Kwiek in Nieuwveen en LDO in Noorden). Want we vinden het belangrijk om van elkaar te leren en daar samen te werken, waar we kunnen. En globaal hebben we dezelfde problemen: behouden van voldoende leiding, bestuursleden en vrijwilligers. Voor een wedstrijd bijvoorbeeld, moeten we ook een jurylid meebrengen. En omdat er best vaak wedstrijden zijn, hebben we nu acht vrijwilligers, die de opleiding bij KNGU hebben gevolgd. En zo zoeken we op dit moment ook nog ’n nieuwe penningmeester.''

Ze vervolgt: ''Kijk, vroeger was het wel eenvoudig, kinderen konden kiezen: voetbal, scouting of gymnastiek. Er is vandaag de dag zoveel méér keuze: paardrijden, hockey, streetdance en nog véél meer. Toch hebben wij wel voldoende aanwas van nieuwe leden, voor sommige groepen hanteren we zelfs een wachtlijst! Toch zijn we altijd blij als kleuters weer terugkomen, nadat ze eerst hun zwemdiploma hebben gehaald, en we hebben gelukkig wel veel trouwe leden: sommige dames zijn al 20 jaar lid.''

OKK bestaat sinds 1925, dus dit voorjaar vierde de vereniging het 95-jarig bestaan met een groot deel van de jeugdleden met een Turn-freerun-feest in de Steupel. ''Toen kwam de corona-crisis en moest ik gaan vertellen, dat we voorlopig niet meer in de zaal konden trainen. Gelukkig konden we de gymnastiekuren terecht op het veld van de Landijsbaan: een prachtig veld, een goede omheining en ook nog de mogelijkheid om onze spullen binnen te kunnen zetten. Ons jubileum hebben we met de oudere dames inmiddels ook gevierd met een leuk programma: eerst koffie met een OKK-gebakje en toen lekker hoelahoepen op het veld. De freerunners konden tijdens de lockdown gelukkig terecht op het schoolplein aan de Ladderhaak. Maar gelukkig kunnen we vanaf 1 september allemaal weer in onze zaal trainen.”

De volgende

“Mijn man is gek van fietsen, dus ik wil ’het stokje doorgeven’ aan Martin Wiersma, zijn vrouw zat ooit in ons bestuur, zij zijn goede kennissen van ons. Martin is voorzitter van RTCN, de recreatieve fiets-toerclub in Nieuwkoop.'' Die gaan we opzoeken en je leest het over ca. 2 weken.


Meer nieuws

Gemeente vandaag 14:21

Lintjesregen in Nieuwkoop met bijzonder hoge onderscheiding

In aanloop naar Koningsdag heeft vrijdag de welbekende lintjesregen plaatsgevonden. Tien inwoners van de gemeente Nieuwkoop zijn onderscheiden. Hierbij is één Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding die jaarlijks aan gemiddeld maar zo'n tien Nederlanders wordt uitgereikt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Nieuwveenseweg N231 dicht voor werkzaamheden

De provincie voert onderhoud uit aan de Nieuwveenseweg (N231) tussen Nieuwveen en Nieuwkoop op maandag 6 en dinsdag 7 mei 2024. De weg is afgesloten van 6 mei 20.00 uur tot 7 mei 06.00 uur. Het verkeer volgt omleidingsroutes.

Gemeente gisteren 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur gisteren 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport gisteren 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog gisteren 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.