Loek Sassen

Schaaksociëteit Nieuwkoop wordt SV Reynaerde

“Het is een fascinerend, oeroud spel, dat nooit verveelt…", zegt Kees Offerman, de voorzitter van Schaaksociëteit Nieuwkoop, met maar één doel: "’Verover de Koning’ door goede zetten en je tegenspeler te slim af te zijn!"

Het mooie is - ook als je verliest - je toch voldoening kunt hebben omdat je ’n mooie partij hebt gespeeld. Het ontstaan van onze vereniging (1975) is vooral te danken aan de Nieuwkoopse huisarts, dokter Bremer, die vond, dat denksporten tot dan toe te weinig aandacht kregen.

Hij startte met schaakavonden voor liefhebbers in café ’t Witte Paard in Nieuwkoop. Dat sloeg aan en het ledenaantal groeide gestaag. Daarom zijn we toen uitgeweken naar het clubgebouw van de tennisclub. Die had toen nog maar twee banen en als tennissers te lang moesten wachten voor zij konden spelen, kwamen ze maar een partijtje schaken. Veel schakers zaten in die tijd dan ook met tennisschoenen aan het schaakbord.

Maar corona heeft er bij ons hard ingehakt; door de lockdowns konden we alleen nog maar online schaken. Andere schaakverenigingen in de regio, zoals Utile Dulci uit Roelofarendsveen en Reynaerde uit Aarlanderveen hadden hetzelfde probleem: niet meer met elkaar aan één schaakbord zitten en zo werd we de groep online-schakers steeds groter.

En van het een komt het andere: gesprekken tot verdergaande samenwerking, tot we uiteindelijk besloten om samen verder te gaan met de naam: SV Reynaerde. En nu hebben we iedere maandagavond onze clubavond  in de Polderkamer van Recreatieboerderij ’De Vooruitgang’ in Aarlanderveen: groot genoeg om met elkaar te schaken, met voldoende ruimte tussen de tafels. De fusie moet formeel en administratief nog worden afgerond, maar we zijn wel al begonnen met de interne competitie. Bovendien spelen we met 3 teams in de 3e klasse van de Leidse Schaakbond.

De Netflix-serie Queen’s Gambit heeft bij heel wat mensen de interesse voor het schaakspel flink aangewakkert, maar wij konden door corona ook geen lessen organiseren en zijn veel mensen, vooral jeugdspelers, ook weer afgehaakt. Schaken is een denksport, die niet snel verveelt door de miljoenen mogelijkheden en het gegeven dat je het overal kunt spelen: op een club, op school, thuis en zelfs buiten in een park, in de zon.

Schaken is een denksport, die veel kinderen en jongeren tegenwoordig op internet spelen en als zij het zat worden om steeds tegen een scherm aan te kijken, eventueel lid worden van een schaakclub. Na de fusie hebben we ca. 30 leden, maar geen jeugdleden. Kinderen krijgen na de basisschool vaak weer andere interesses. Maar toch: de Nederlandse jeugd speelt gemiddeld erg goed en schaken is, juist door de combinatie van internet en het schaakbord op tafel, toch wel populair geworden. Ik verwacht dan ook, dat een schaakclub in de toekomst vooral een ’hybride’-club zal zijn: door een combinatie van online en ’live’ op tafel’ schaken”.

 

De volgende

Offerman: “Klaverjassen is ook een denksport: iedere vrijdag wordt er ge-klaverjast in het Parochiehuis in Nieuwkoop. Ik weet niet precies wie of wat, maar dat lijkt mij een geschikte kandidaat voor een volgend interview”. Daar gaan we naar zoeken en u leest het over twee weken in de rubriek ’Mijn Club’.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.