Onthulling van speciaal kunstwerk bij basisschool Aeresteijn

Gisterenmorgen was het zo ver, na drie jaar werd het symbolische kunstwerk van basisschool Aeresteijn in Langeraar op het schoolplein onthuld. ‘’Een enorme happening voor Aeresteijn’’, vertelt directeur Anneke Zantboer.

Dat gebeurde wegens corona zonder de ouders, maar wel waren alle kinderen aanwezig om de onthulling van het beeld te aanschouwen. Ouders konden meekijken via de livestream van de Facebookpagina van Aeresteijn.

Symbolisch

Drie jaar geleden kwam Anneke met het idee om een stukje kunst, dat symbool staat voor de basisschool en de kinderen, op het schoolplein te plaatsen. ‘’Ik wilde heel graag een stukje kunst plaatsen, waar alle kinderen hun afdruk in konden achterlaten’’, legt Anneke uit. ‘’En toen wij drie jaar geleden met juffen en meesters samen waren, kwam Femke met een bus aan met daarin een boom. Die boom zijn we gaan schuren, schaven en gutsen. We hebben samen prachtige gesprekken gehad over wat wij als Aeresteijn willen uitstralen en wat het beeld moet representeren. En dat is een kind dat blij de toekomst in kijkt.’’

Maar hoe konden de kinderen elk hun afdruk achterlaten in het kunstwerk? ‘’Dat was puzzelen’’, vertelt kunstenares Femke Kempskes. Zij kwam uiteindelijk met het idee om ieder kind een eigen bloem te laten tekenen, waarin ze zichzelf herkennen. Ze legt uit: ‘’Elke bloem is uniek, en zo is het ook met kinderen. De kinderen te laten nadenken over in wat voor bloem ze zich kunnen identificeren, zegt veel over de kinderen zelf.’’

‘Elke bloem is uniek, samen zijn we een meesterstuk’

Niet voor niets dat de ingezonden naam voor het kunstwerk van juf Sandra, namelijk: ‘Elke bloem is uniek, samen zijn we een meesterstuk’, gekozen werd. Op de tweede en derde plek kwamen ‘Samen zijn we blij’ van Dylan uit de onderbouw en ‘Bloeiende kinderen’ van Michelle uit de bovenbouw.

Voor Anneke en Femke is het project geslaagd. ‘’Het fijne aan Femke is dat ze het beeld heeft ontworpen en gemaakt vanuit de kinderen, en dat het beeld écht van Aeresteijn is.’’ Femke voegt toe: ‘’Ik vond de participatie van de kinderen het meest belangrijk.’’

Mede door de inspanning van Renske van der Peet, beleidsmedewerker van het sociaal domein van de gemeente Nieuwkoop, is het beeld mogelijk gemaakt.


Meer nieuws

Coronacrisis in Nieuwkoop vandaag 09:12

Aangepast bron- en contactonderzoek vanwege toename coronabesmettingen

Doordat het aantal personen dat positief test op corona hard oploopt, moet GGD Hollands Midden maatregelen nemen. Ze zijn overgeschakeld naar een risicogestuurd bron- en contactonderzoek, waarbij mensen zelf hun contacten dienen te informeren als blijkt dat ze besmet zijn.

Algemeen gisteren 16:51

Is een bijzondere begraafplaats mogelijk in Nieuwkoop?

Een inwoner van de gemeente Nieuwkoop heeft aangegeven familieleden, die nu elders zijn begraven, op een bijzondere begraafplaats te willen herbegraven om op die manier eeuwige grafrust te waarborgen. Maar is dit wel mogelijk in Nieuwkoop?

Voor Kinderen gisteren 12:53

Speeltuin de Zudde wordt opnieuw ingericht als openbare speeltuin

Speeltuin de Zudde werd begin april 2020 definitief gesloten, omdat de speeltoestellen niet meer voldeden aan de vereiste veiligheidseisen. De gemeente Nieuwkoop nam het beheer over en tovert de locatie om tot openbare speeltuin, wat toegankelijk is voor iedereen.