Onthulling van speciaal kunstwerk bij basisschool Aeresteijn

Gisterenmorgen was het zo ver, na drie jaar werd het symbolische kunstwerk van basisschool Aeresteijn in Langeraar op het schoolplein onthuld. ‘’Een enorme happening voor Aeresteijn’’, vertelt directeur Anneke Zantboer.

Dat gebeurde wegens corona zonder de ouders, maar wel waren alle kinderen aanwezig om de onthulling van het beeld te aanschouwen. Ouders konden meekijken via de livestream van de Facebookpagina van Aeresteijn.

Symbolisch

Drie jaar geleden kwam Anneke met het idee om een stukje kunst, dat symbool staat voor de basisschool en de kinderen, op het schoolplein te plaatsen. ‘’Ik wilde heel graag een stukje kunst plaatsen, waar alle kinderen hun afdruk in konden achterlaten’’, legt Anneke uit. ‘’En toen wij drie jaar geleden met juffen en meesters samen waren, kwam Femke met een bus aan met daarin een boom. Die boom zijn we gaan schuren, schaven en gutsen. We hebben samen prachtige gesprekken gehad over wat wij als Aeresteijn willen uitstralen en wat het beeld moet representeren. En dat is een kind dat blij de toekomst in kijkt.’’

Maar hoe konden de kinderen elk hun afdruk achterlaten in het kunstwerk? ‘’Dat was puzzelen’’, vertelt kunstenares Femke Kempskes. Zij kwam uiteindelijk met het idee om ieder kind een eigen bloem te laten tekenen, waarin ze zichzelf herkennen. Ze legt uit: ‘’Elke bloem is uniek, en zo is het ook met kinderen. De kinderen te laten nadenken over in wat voor bloem ze zich kunnen identificeren, zegt veel over de kinderen zelf.’’

‘Elke bloem is uniek, samen zijn we een meesterstuk’

Niet voor niets dat de ingezonden naam voor het kunstwerk van juf Sandra, namelijk: ‘Elke bloem is uniek, samen zijn we een meesterstuk’, gekozen werd. Op de tweede en derde plek kwamen ‘Samen zijn we blij’ van Dylan uit de onderbouw en ‘Bloeiende kinderen’ van Michelle uit de bovenbouw.

Voor Anneke en Femke is het project geslaagd. ‘’Het fijne aan Femke is dat ze het beeld heeft ontworpen en gemaakt vanuit de kinderen, en dat het beeld écht van Aeresteijn is.’’ Femke voegt toe: ‘’Ik vond de participatie van de kinderen het meest belangrijk.’’

Mede door de inspanning van Renske van der Peet, beleidsmedewerker van het sociaal domein van de gemeente Nieuwkoop, is het beeld mogelijk gemaakt.


Meer nieuws

Gemeente vandaag 14:21

Lintjesregen in Nieuwkoop met bijzonder hoge onderscheiding

In aanloop naar Koningsdag heeft vrijdag de welbekende lintjesregen plaatsgevonden. Tien inwoners van de gemeente Nieuwkoop zijn onderscheiden. Hierbij is één Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding die jaarlijks aan gemiddeld maar zo'n tien Nederlanders wordt uitgereikt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Nieuwveenseweg N231 dicht voor werkzaamheden

De provincie voert onderhoud uit aan de Nieuwveenseweg (N231) tussen Nieuwveen en Nieuwkoop op maandag 6 en dinsdag 7 mei 2024. De weg is afgesloten van 6 mei 20.00 uur tot 7 mei 06.00 uur. Het verkeer volgt omleidingsroutes.

Gemeente gisteren 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur gisteren 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport gisteren 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog gisteren 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.