Ingezonden

Mijn Club: Smederijmuseum

Alsof de tijd sinds 1982 heeft stilgestaan, zo lijkt het in het Smederijmuseum op Zuideinde 33 in Nieuwkoop. Het Nieuwkoopse Smederijmuseum geeft een goed beeld van het leven in de 19e eeuw. De voormalige smidse van de heer Verkley bestaat uit een authentiek woongedeelte dat verbonden is met de smederij aan huis. Het museum werd geopend in 1982, kort nadat Verkley in 1980 was overleden.

Al in de zeventiende eeuw telde Nieuwkoop zo’n 40-tal smeden; in de periode 1900-1940 telde Nieuwkoop nog zo’n 50 zelfstandige smederijen. Toch is niet helemaal duidelijk, waarom nu juist in Nieuwkoop zo veel vertegenwoordigers van deze oeroude beroepsgroep waren gesetteld? Is dat het geheim van de smid’? Want er was geen steenkool als brandstof voorhanden, net zo min als ijzer. Maar, er was wel veel vraag naar smeedwerk. Snijmessen, houwelen en uitrusting voor de visserij werden massaal vervaardigd in de Nieuwkoopse smederijen. En later ook hulpmiddelen voor de veenderij, de bouw en de landbouw.

Frits Paymans, voorzitter van het museum sinds 1990, voegt er nog aan toe: “Ik denk dat - met name rondreizende smeden vanuit Zwammerdam en wijde omgeving - een vaste plek zochten om zich dichter bij Amsterdam - als groot handelscentrum - te kunnen vestigen.”

Paymans:”In het kader van deze serie: wij zijn dan wel geen vereniging met leden, die hier hun sport of hobby kunnen beoefenen, want wij zijn een stichting, maar werken wel met een enthousiaste groep van 12 vrijwilligers, die hier ’hobbymatig’ het museum exploïteren, dus kunnen we toch spreken van een ’mooie club’. Iedere donderdagmiddag is het museum vanaf 14:00 uur open voor bezoekers. Bovendien kunnen groepen van tenminste 8 personen het museum op afwijkende tijden bezoeken, waarbij desgewenst ook een interessante rondleiding wordt geboden. Dan moet wel tevoren een afspraak worden gemaakt; dan kunnen we hert smidsvuur op tijd aansteken.

Paymans: “In 2022 konden we ruim 600 bezoekers verwelkomen en een interessante middag bieden. Ooit organiseerden we - in samenwerking met het Nederlandse Gilde van Kunstsmeden - de succesvolle Nationale Smedendagen op het Reghthuysplein. Voor 2024 staan die weer op het programma: tijdens het Hemelvaartsweekend.”

De volgende:

Paymans: “ik had in mijn functie als bestuurslid van de Stichting Nieuwkoopse Oranje Feesten (SNOF) regelmatig contact met De Fuikenlichters, het dweilorkest van muziekvereniging Eensgezind.

Dat lijkt mij wel interessant, dus maak ik een afspraak met slagwerker Ronald van den Helder.

Loek Sassen


Meer nieuws

Pareltjes uit onze samenleving vandaag 11:14

Pareltjes uit onze samenleving: Adri Droogh

In de serie “pareltjes uit onze samenleving” geven wij aandacht aan bijzondere mensen, die veel voor de Nieuwkoopse gemeenschap betekenen. Zonder vrijwilligers kunnen verenigingen, clubs, stichtingen en genootschappen niet bestaan. Vrijwilligers kun je nooit genoeg hebben en gelukkig zijn er vele mensen, die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor een ander. Zodra onze redacteur Theo Leliveld vindt dat er iemand meer in de schijnwerpers moet worden gezet plaatst de eindredactie het bijbehorende artikel. Deze keer over Adri Droogh.

Natuur en recreatie 26 apr. 2024 19:26

Tentoonstelling Wil Schropp

Wil Schropp is een kunstenaar die houten beelden maakt. Onlangs was deze markante man in Nieuwkoop. Dat ontging ook onze razende reporter Theo Leliveld niet...

Gemeente 26 apr. 2024 18:25

Kaag en Braassem en Nieuwkoop samen op zoek naar locatie vluchtelingenopvang

De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop gaan samen op zoek naar een geschikte locatie voor de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Dat hebben de gemeenteraden van Kaag en Braassem en Nieuwkoop besloten. De gemeenteraden gaven daarbij wel aandachtspunten mee op verschillende onderwerpen. De spreidingswet geeft de gemeenten de wettelijke opdracht vluchtelingen op te vangen, terwijl hun asielverzoek wordt beoordeeld. Voor 1 juli 2025 moeten de gemeenten samen zorgen voor 367 opvangplekken voor minimaal vijf jaar. Streven is voor de zomer een geschikte locatie te vinden voor een azc. Het gaat dus niet om reguliere woningen. Omdat de dorpskernen in beide gemeenten klein zijn, gaan zij op zoek naar een geschikte locatie in gebieden waar ze aan elkaar grenzen buiten het bestaand stad- en dorpsgebied (BSD).

Gemeente 26 apr. 2024 14:21

Lintjesregen in Nieuwkoop met bijzonder hoge onderscheiding

In aanloop naar Koningsdag heeft vrijdag de welbekende lintjesregen plaatsgevonden. Tien inwoners van de gemeente Nieuwkoop zijn onderscheiden. Hierbij is één Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding die jaarlijks aan gemiddeld maar zo'n tien Nederlanders wordt uitgereikt.

Winkels 26 apr. 2024 13:44

Dorpsboerderij Nieuwkoop grote winnaar van de Jumbo Bas Bobeldijk Sponsoractie

Na zes weken sponsorvouchers sparen - en online verzilveren - bij Jumbo Bas Bobeldijk in Nieuwkoop is er een einde gekomen aan de Jumbo Bas Bobeldijk Sponsoractie. Op woensdagavond 24 april was de afsluitende avond in de kantine van SV Nieuwkoop waar alle deelnemers hun verdiende sponsorcheques in ontvangst mochten nemen. Dorpsboerderij Nieuwkoop was de grote winnaar en mocht een cheque ter waarde van bijna 2000 euro ontvangen uit handen van supermarkteigenaar Bas Bobeldijk.

Verkeer en vervoer 26 apr. 2024 09:49

Nieuwveenseweg N231 dicht voor werkzaamheden

De provincie voert onderhoud uit aan de Nieuwveenseweg (N231) tussen Nieuwveen en Nieuwkoop op maandag 6 en dinsdag 7 mei 2024. De weg is afgesloten van 6 mei 20.00 uur tot 7 mei 06.00 uur. Het verkeer volgt omleidingsroutes.