Nieuwkoopse Landijsbaan

Mijn Club: Landijsbaan Nieuwkoop

“De oprichtingsvergadering van de Nieuwkoopse Landijsbaan werd gehouden op 19 januari 1887 en is daarmee misschien wel de oudste vereniging van Nieuwkoop”, zegt Ron Sanders, voorzitter sinds 1990. Sanders heeft het besturen van de ijsvereniging van huis-uit meegekregen.

“Mijn opa was één van de oprichters en mijn vader was ook jarenlang penningmeester. Kijk, we hadden in Nieuwkoop natuurlijk altijd al genoeg water (en ijs) om mooie wedstrijden - schaatsen en (prik-)sleeën - te organiseren, maar er was toch ook een behoefte om - en die doelstelling hebben we nu nog - Nieuwkoopse gezinnen veiliger te laten schaatsen. Dus werd de landijsbaan in 1962 in gebruik genomen. Met een laagje water van 24 cm, dus als er iemand doorzakt, heeft die hooguit natte voeten.”

Aanvankelijk was er bij de ijsbaan aan de Bernardlaan alleen een oud houten keetje waar je je schaatsen aan kon binden en voor ’koek en zopie’. “In samenwerking met duivenclub ’de Vooruitgang’ hebben we 1981 een nieuw stenen clubgebouw neergezet. Toen de duivenclub in 2019 werd opgeheven, hebben wij de andere helft erbij gekocht en die verhuren we nu aan BC de Stofwolk. Dat klopt precies: wij in de winter en zij gebruiken beneden een ruimte om te sleutelen, in de zomer.”

De Nieuwkoopse Landijsbaan heeft zo’n 400 leden; vooral gezinnen, waarvan de ouders €8,00 contributie per jaar betalen en alle gezinsleden gratis toegang hebben op de ijsbaan. (Een los kaartje voor niet-leden kost €1,50.) “Ondanks dat we al ’n paar jaar geen winter hadden, blijven de meesten toch lid, vooral om de vereniging te steunen. En om de binding te houden, organiseren we ook ieder jaar de ’Alternatieve Elfstedentocht’ op de Vechtsebanen in Utrecht. Als we dan weer terug zijn, eten we pannenkoeken; gezellig!”

In de zomer wordt het veld gebruikt door Timmerdorp Nieuwkoop en in die tijd dat OKK door corona niet binnen mocht gymmen, konden zij wel bij de Nieuwkoopse Landijsbaan op het veld sporten.

De befaamde ’Plassentocht Nieuwkoop’ wordt nu georganiseerd door de ’Stichting Plassentocht Nieuwkoop-Noorden’; een samenwerkingsverband, waarin 4 bestuursleden van iedere ijsvereniging (3) in Noorden/Nieuwkoop zitten: IJsvermaak Zuideinde, IJsvermaak Noorden en de Landijsbaan. “Bij de organisatie komt tegenwoordig heel wat kijken, dat red je niet meer met goedwillende vrijwilligers: steeds méér wet- en regelgeving en aanvullende afspraken zijn nodig… Onze draaiboeken liggen altijd klaar en worden ieder jaar met de gemeente en relevante organisaties (KNSB, Natuurmonumenten etc.) ruim tevoren doorgesproken; zeker nu we ook nog te maken hebben met de corona-pandemie. De laatste keer was in 2009 en wij weten niet, wanneer weer, maar één ding is zeker: hij komt elk jaar dichterbij!”

De volgende

Iedere twee weken verschijnt een nieuw verhaal in de serie Mijn Club. Sanders: “Wij zijn blij met bromfietsclub de Stofwolk als een trouwe huurder van ons gebouw; zij hebben het ook nog prachtig opgeknapt en dragen middels de huur bij in onze vaste lasten.” Dus gaan we voor de volgende editie van ’Mijn Club’ na één van de oudste verenigingen van Nieuwkoop, op bezoek bij een veel jongere: BC de Stofwolk.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.