Mijn Club: Biljartvereniging de Plas

Er zijn in Nederland maar weinig verenigingen, die zo’n mooi clubhuis hebben, als Biljartvereniging de Plas in Langeraar. De vereniging bestaat sinds 1947 en dankt zijn naam aan de plek, waar de oprichting plaatsvond: het toenmalige hotel-cafe ’De Plas’. Na verloop van tijd verhuisde de biljartvereniging naar diverse cafés in Langeraar, Nieuwveen en Papenveer en jongerensociëteit De Schakel, maar ’zit’ al sinds 1992 in de oude kleuterschool (OKS) aan het kerkplein.

Twee voormalige klaslokalen werden door de leden destijds grondig verbouwd en fraai aangekleed: dikke vloerbedekking, rode velours gordijnen en een verlaagd plafond met spotjes. Met sfeervolle verlichting boven de 4 biljarts, die 2 aan 2 gescheiden worden door een bescheiden bar in het midden.

“Ik ben benieuwd of het volgend jaar - in ons nieuwe lokaal - net zo gezellig zal zijn”, vraagt barvrouw Aad Wassenburg zich af….”Ja hoor, dat wordt wel wat.., de gordijnen en de bar gaan sowieso mee, alleen kan die daar niet in het midden staan..,” zegt lid van de ’bouwcommissie’ Henk Bader.

Voorzitter Petra Lips komt net terug van de NK Driebanden voor dames, waar zij met haar team eindigde op de 7e plaats en zegt: “We krijgen daar genoeg ruimte om er 2 match tafels bij te zetten; die zijn wat groter dan deze".

"We hebben nu 140 leden, meestal grijze mannen, maar ook 4 dames. We hebben al heel wat geprobeerd om jonge mensen binnen te krijgen, zoals: vader- & zoon- en opa- & kleinkind-toernooien, maar dat werkte nog niet erg. Zelf ben ik al 30 jaar lid - het was eigenlijk een geintje - want ik kwam met m’n moeder kijken naar een finalewedstrijd tussen mijn vader en broertje. Iedere dag, behalve zondag, zijn hier wel biljarters actief, hetzij voor de onderlinge competitie of in regionaal verband; wij spelen in district Veen- en Rijnstreek tegen biljarters uit oa. Aalsmeer, Roelofarendsveen, Rijpwetering, Koudekerk, Ter Aar (Harago), Alphen ad Rijn (Westerhaven). En op vrijdagavond is het hier de clubavond, dan zijn alle leden welkom om ’n partijtje te spelen tegen wie hij/zij maar wil”.

De volgende

Petra: “We verhuizen in 2025 naar ons nieuwe clubhuis: in een deel van supermarkt van der Horst aan de Strooplikker/Kerkpad. Ook de sjoelvereniging moet verhuizen, want zij kunnen - als alle centrumplannen in Langeraar doorgaan - niet meer in Parola terecht… We zijn overeengekomen, dat zij ons biljartlokaal gaan huren voor hun clubavond; dan dekken we onze tafels af met een zeil en zij hebben zelf voorzieningen getroffen, zodat de sjoelbakken precies op onze biljarttafels passen". Dat ga ik eens bespreken met voorzitter Theo van Leijden…


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!