Raymond van Olphen
Advertorial Overige

Hendrik Groen komt voor de laatste keer naar het theater

In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Na de sluiting van zijn tehuis in Amsterdam-Noord is Hendrik verhuisd naar Bergen aan Zee, waar hij nieuwe vrienden heeft gemaakt. De Omanido-club (oud-maar-niet-dood) bestaat nog, maar ze zien elkaar weinig. En de tijd is niet zo mild voor hem: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint om die reden een nieuw dagboek. In deze ontroerende komedie probeert Hendrik grip te houden op zijn leven. Naast Beau is ook Britte Lagcher weer in de hoofdrol te zien.

Humor als medicijn

Beau Schneider vindt deze Hendrik – hij is inmiddels 90 jaar oud – het moeilijkst om te spelen. “Hij praat continu. Als je zelf praat, heb je namelijk controle. Hendrik wordt steeds verdrietiger en zwartgalliger, dus hij zoekt goede redenen om door te gaan met zijn leven. Humor is dan zijn medicijn, want Hendrik verliest natuurlijk nooit zijn gevoel voor humor. Zijn gebrek aan geheugen lost hij op met lichtvoetigheid en geestigheid. Dat zag ik ook bij mijn vader.”

Vader als inspiratie

Eric Schneider (87), gerespecteerd toneelspeler en schrijver, overleed vorig jaar. Beau bracht veel tijd met hem door en verbaasde zich er weleens over hoe parallel het leven van zijn vader liep aan dat van Hendrik Groen, die hij dus zelf speelde op het toneel. “De jaren na Erics herseninfarct waren ondanks zijn vasculaire dementie een cadeau, mijn vader leefde in bonustijd. De beste herinneringen heb ik aan de middagen dat Eric helemaal in het nu was. Dan voelde ik: we zijn samen.”

Al voor de eerste Hendrik Groen, Pogingen iets van het leven te maken, had Beau zijn vader goed bestudeerd. Hoe hij praatte en vooral hoe hij bewoog: het aarzelende dat veel ouderen kunnen hebben. “Hij vond het wel gek dat ik zo op hem lette,” lacht Beau. “Maar het kwam goed van pas: ik moest een senior spelen en had mijn vader als inspiratie.”

Intieme voorstelling

In Opgewekt naar de eindstreep is Hendrik wel minder jolig is dan in de eerste twee delen. “Deze voorstelling is intiemer, meer ingetogen.” Dat betekent dat Schneider flink aan de bak moet, hij heeft meer tekst dan ooit. “Het is bijna een monoloog ja, met bezoekjes van mensen die hem dierbaar zijn. Telkens is er iemand die Hendrik weer opzweept. Dat vind ik een liefdevol gegeven. Dus dit laatste deel bevat zeker humor, maar ook veel ontroering.”

Tickets

Op zaterdag 18 februari (aanvang 20:15 uur) is ‘Opgewekt naar de eindstreep’ te zien in Alphen aan den Rijn. Kaarten zijn te koop via de website. 


Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid gisteren 14:35

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Advertorial Cultuur gisteren 11:13

Tsjechovs wereldberoemde De Kersentuin komt naar Alphen

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger schitteren in één van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In deze nieuwe bewerking toont Toneelgroep Maastricht een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De toneelklassieker is op 5 april te zien in Theater Castellum.

Overige 16 mrt. 2023 10:19

Inspraakavond 21 maart: aanleg zonnevelden Nieuwkoop

De taskforce RES van Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ maakt zich ernstig zorgen over plannen van de gemeente, om de Vierambachtspolder (de polder ten zuiden van Langeraar) - als één van vier potentiële gebieden - aan te wijzen om daar eventueel 110 voetbalvelden aan zonnepanelen aan te leggen.

Politiek 15 mrt. 2023 22:01

Stembiljetten op bij meerdere stembureau’s

Op enkele stembureau's in de gemeente Nieuwkoop waren de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen op. Hierdoor konden meerdere mensen hun stem niet uitbrengen.