G-golf competitie op Liemeer

Golf- & CountryClub Liemeer had op vrijdag 11 augustus een mooi gezelschap op bezoek: G-golfers (golfers met lichamelijke beperking) uit de gehele provincie Zuid Holland waren te gast om deel te nemen aan een wedstrijd van de GvoorG-mini-competitie, die al sinds jaren wordt georganiseerd door de Stichting GvoorG.

De stichting stelt zichzelf ten doel om mensen met een lichamelijke beperking - al of niet aangeboren - de kans te bieden, kennis te maken met de golfsport en organiseert daartoe onder andere een golfcompetitie, die beurtelings plaatsvindt bij verschillende golfverenigingen in Zuid Holland: Den Haag, Zoetermeer, Delft, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Oegstgeest en Liemeer.

Tom Versluys, bestuurslid van GvoorG, is de organisator van de competitie en zegt: “Eén manier om te voorkomen, dat mensen met een beperking - al dan niet tijdelijk - in isolement terechtkomen is de golfsport: door te golfen hoor je erbij en met lotgenoten werk je aan een nieuw sociaal netwerk en geef je daardoor een positieve impuls aan fysieke stabiliteit en versterkt de mentale gesteldheid”. Medebestuurslid Wil Borst vult hem aan: “Golfen is voor mensen met een beperking een ideale sport: het grote verschil met de meeste andere sporten: de bal ligt altijd stil en als het ’n keer wat minder gaat: …Och….je speelt voor jezelf en doet daarmee niemand tekort. En gewoon: volgende keer weer beter?!”

De omstandigheden voor ’n rondje golf konden afgelopen vrijdag niet beter: geen wind, 22 graden en een beetje zon. De deelnemers waren verrast door de kwaliteit van de Bovenlandenbaan. Robert Fossen, lid bij Golfclub Concordia in Delft kampt met visuele problemen - nog zicht van zo’n 15% - zegt: “Ik heb hier nooit eerder gespeeld, maar het is een prachtige, goed onderhouden baan met genoeg uitdaging en afwisseling ook. Je kunt hier eigenlijk al je clubs (stokken) gebruiken: je driver, maar ook een ’ijzeren 7’. Ik vond het hier hartstikke leuk en de GvoorG-mini-competitie is een perfecte manier om kennis te maken met andere golfbanen en lotgenoten”. Een andere zegt: “Ik kwam vandaag iemand (uit Zoetermeer) weer tegen, met wie ik destijds in het revalidatiecentrum (2014) op één kamer lag, toen moesten we allebei weer leren lopen en nu staan we samen op de golfbaan, hoe mooi is dat?!”

Voor de prijsuitreiking had Versluys wethouder van gemeente Nieuwkoop Ines de Ridder gestrikt. Ofschoon ’sport en beweging’ niet in haar portefeuille zit, gaf zij graag gehoor aan de uitnodiging om haar collega - verhinderd door vakantie - te vervangen. Zij speelt zelf bij GC Zeegersloot, maar had haar golftas voor deze gelegenheid meegenomen om zelf ook een balletje te slaan. Dat ging goed, want zij ging met haar flight met de eerste prijs weer naar huis.

Spelers, die minder goed kunnen lopen, mogen het parcours in de baan met hun scootmobiel afleggen. G&CC Liemeer beschikt bovendien over een Paragolfer, geschikt voor golfers , die niet zelf kunnen staan: de speciale rolstoel heeft brede banden, zodat-ie, ook op de green - op de centimeter nauwkeurig - kan manoeuvreren en ’n soort sta-op-systeem, zodat/zij ook kan gaan staan voor een goede swing.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 09:29

Dorpsraad Rondom de Plassen organiseert Zorgmarkt

Vergrijzing is voor iedereen inmiddels een bekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. Door het stijgende aantal ouderen moeten er ook steeds meer zorgvoorzieningen bijkomen. Tegelijkertijd is het zorgsysteem in Nederland nogal veranderd. De centrale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor veel taken gedelegeerd aan de gemeenten en zorgverzekeraars, vanuit de gedachte dat deze de betreffende taken goedkoper en beter kunnen uitvoeren omdat zij de burgers en de thuissituatie beter kennen dan de landelijke overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is de participatiesamenleving, waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen.

Sport gisteren 20:11

Terugblikken en Vooruitkijken 24 februari

Eindelijk zal er na twee inhaalronden weer een volledig programma worden gespeeld in de diverse voetbalcompetities. Toch hebben de diverse ploegen niet stilgezeten. Er is driftig doorgetraind in deze periode en ook heeft men wat oefenwedstrijden gespeeld. Onze verslaggever Theo Leliveld peilde de stemming in de diverse kampen... 

Levensbeschouwing gisteren 14:20

Wat is de zin van het leven? en Wie ben ik?

Als zulke vragen je bezighouden, is Alpha misschien iets voor jou!" zegt pastor Heleen van de Reep. "In een aantal bijeenkomsten (12 avonden en 1 weekend (vrijdagavond en zaterdagmorgen) praten we over zaken zoals geloof en zingeving. Alpha wordt in allerlei kerken in Nederland georganiseerd, maar wij werken vanuit de katholieke kerk. Alpha is gezellig, laagdrempelig en absoluut niet saai! De sfeer is open en ontspannen en om deel te nemen hoef je niet vroom of super gelovig te zijnHet is voor iedereen, of je nu een vaste kerkganger bent of iemand die er  maar af en toe eens komt. Ook mensen van een ander geloof en mensen die de kerk alleen maar van de buitenkant kennen, zijn van harte welkom.

Sport gisteren 00:00

Ben Heemskerk Toernooi 2024

Voor de twintigste keer in de zestigjarige geschiedenis van Biljartvereniging Harago uit Ter Aar zal het Ben Heemskerk Toernooi gaan plaatsvinden. Een evenement waaraan ieder zichzelf respecterende biljarter kan laten zien of hij de finaledag van dit toernooi kan gaan bereiken...

Gezondheid en welzijn 20 feb. 2024 15:51

ProMove voegt oefeningen toe aan website

Zoals velen inmiddels al weten, is de fysiotherapiepraktijk Bakker & de Vos per mei 2022 van naam veranderd. Door het pensioen van Teun Bakker en de intrede van Erik Ettema kreeg de praktijk de naam ProMove, bewegen & gezondheid. Hierbij is ook de website vernieuwd en daar is nu iets nieuws aan toegevoegd.