G-golf competitie op Liemeer

Golf- & CountryClub Liemeer had op vrijdag 11 augustus een mooi gezelschap op bezoek: G-golfers (golfers met lichamelijke beperking) uit de gehele provincie Zuid Holland waren te gast om deel te nemen aan een wedstrijd van de GvoorG-mini-competitie, die al sinds jaren wordt georganiseerd door de Stichting GvoorG.

De stichting stelt zichzelf ten doel om mensen met een lichamelijke beperking - al of niet aangeboren - de kans te bieden, kennis te maken met de golfsport en organiseert daartoe onder andere een golfcompetitie, die beurtelings plaatsvindt bij verschillende golfverenigingen in Zuid Holland: Den Haag, Zoetermeer, Delft, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Oegstgeest en Liemeer.

Tom Versluys, bestuurslid van GvoorG, is de organisator van de competitie en zegt: “Eén manier om te voorkomen, dat mensen met een beperking - al dan niet tijdelijk - in isolement terechtkomen is de golfsport: door te golfen hoor je erbij en met lotgenoten werk je aan een nieuw sociaal netwerk en geef je daardoor een positieve impuls aan fysieke stabiliteit en versterkt de mentale gesteldheid”. Medebestuurslid Wil Borst vult hem aan: “Golfen is voor mensen met een beperking een ideale sport: het grote verschil met de meeste andere sporten: de bal ligt altijd stil en als het ’n keer wat minder gaat: …Och….je speelt voor jezelf en doet daarmee niemand tekort. En gewoon: volgende keer weer beter?!”

De omstandigheden voor ’n rondje golf konden afgelopen vrijdag niet beter: geen wind, 22 graden en een beetje zon. De deelnemers waren verrast door de kwaliteit van de Bovenlandenbaan. Robert Fossen, lid bij Golfclub Concordia in Delft kampt met visuele problemen - nog zicht van zo’n 15% - zegt: “Ik heb hier nooit eerder gespeeld, maar het is een prachtige, goed onderhouden baan met genoeg uitdaging en afwisseling ook. Je kunt hier eigenlijk al je clubs (stokken) gebruiken: je driver, maar ook een ’ijzeren 7’. Ik vond het hier hartstikke leuk en de GvoorG-mini-competitie is een perfecte manier om kennis te maken met andere golfbanen en lotgenoten”. Een andere zegt: “Ik kwam vandaag iemand (uit Zoetermeer) weer tegen, met wie ik destijds in het revalidatiecentrum (2014) op één kamer lag, toen moesten we allebei weer leren lopen en nu staan we samen op de golfbaan, hoe mooi is dat?!”

Voor de prijsuitreiking had Versluys wethouder van gemeente Nieuwkoop Ines de Ridder gestrikt. Ofschoon ’sport en beweging’ niet in haar portefeuille zit, gaf zij graag gehoor aan de uitnodiging om haar collega - verhinderd door vakantie - te vervangen. Zij speelt zelf bij GC Zeegersloot, maar had haar golftas voor deze gelegenheid meegenomen om zelf ook een balletje te slaan. Dat ging goed, want zij ging met haar flight met de eerste prijs weer naar huis.

Spelers, die minder goed kunnen lopen, mogen het parcours in de baan met hun scootmobiel afleggen. G&CC Liemeer beschikt bovendien over een Paragolfer, geschikt voor golfers , die niet zelf kunnen staan: de speciale rolstoel heeft brede banden, zodat-ie, ook op de green - op de centimeter nauwkeurig - kan manoeuvreren en ’n soort sta-op-systeem, zodat/zij ook kan gaan staan voor een goede swing.


Meer nieuws

Natuur en recreatie gisteren 19:26

Tentoonstelling Wil Schropp

Wil Schropp is een kunstenaar die houten beelden maakt. Onlangs was deze markante man in Nieuwkoop. Dat ontging ook onze razende reporter Theo Leliveld niet...

Gemeente gisteren 18:25

Kaag en Braassem en Nieuwkoop samen op zoek naar locatie vluchtelingenopvang

De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop gaan samen op zoek naar een geschikte locatie voor de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Dat hebben de gemeenteraden van Kaag en Braassem en Nieuwkoop besloten. De gemeenteraden gaven daarbij wel aandachtspunten mee op verschillende onderwerpen. De spreidingswet geeft de gemeenten de wettelijke opdracht vluchtelingen op te vangen, terwijl hun asielverzoek wordt beoordeeld. Voor 1 juli 2025 moeten de gemeenten samen zorgen voor 367 opvangplekken voor minimaal vijf jaar. Streven is voor de zomer een geschikte locatie te vinden voor een azc. Het gaat dus niet om reguliere woningen. Omdat de dorpskernen in beide gemeenten klein zijn, gaan zij op zoek naar een geschikte locatie in gebieden waar ze aan elkaar grenzen buiten het bestaand stad- en dorpsgebied (BSD).

Gemeente gisteren 14:21

Lintjesregen in Nieuwkoop met bijzonder hoge onderscheiding

In aanloop naar Koningsdag heeft vrijdag de welbekende lintjesregen plaatsgevonden. Tien inwoners van de gemeente Nieuwkoop zijn onderscheiden. Hierbij is één Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding die jaarlijks aan gemiddeld maar zo'n tien Nederlanders wordt uitgereikt.

Winkels gisteren 13:44

Dorpsboerderij Nieuwkoop grote winnaar van de Jumbo Bas Bobeldijk Sponsoractie

Na zes weken sponsorvouchers sparen - en online verzilveren - bij Jumbo Bas Bobeldijk in Nieuwkoop is er een einde gekomen aan de Jumbo Bas Bobeldijk Sponsoractie. Op woensdagavond 24 april was de afsluitende avond in de kantine van SV Nieuwkoop waar alle deelnemers hun verdiende sponsorcheques in ontvangst mochten nemen. Dorpsboerderij Nieuwkoop was de grote winnaar en mocht een cheque ter waarde van bijna 2000 euro ontvangen uit handen van supermarkteigenaar Bas Bobeldijk.

Verkeer en vervoer gisteren 09:49

Nieuwveenseweg N231 dicht voor werkzaamheden

De provincie voert onderhoud uit aan de Nieuwveenseweg (N231) tussen Nieuwveen en Nieuwkoop op maandag 6 en dinsdag 7 mei 2024. De weg is afgesloten van 6 mei 20.00 uur tot 7 mei 06.00 uur. Het verkeer volgt omleidingsroutes.

Gemeente 25 apr. 2024 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.