G-golf competitie op Liemeer

Golf- & CountryClub Liemeer had op vrijdag 11 augustus een mooi gezelschap op bezoek: G-golfers (golfers met lichamelijke beperking) uit de gehele provincie Zuid Holland waren te gast om deel te nemen aan een wedstrijd van de GvoorG-mini-competitie, die al sinds jaren wordt georganiseerd door de Stichting GvoorG.

De stichting stelt zichzelf ten doel om mensen met een lichamelijke beperking - al of niet aangeboren - de kans te bieden, kennis te maken met de golfsport en organiseert daartoe onder andere een golfcompetitie, die beurtelings plaatsvindt bij verschillende golfverenigingen in Zuid Holland: Den Haag, Zoetermeer, Delft, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Oegstgeest en Liemeer.

Tom Versluys, bestuurslid van GvoorG, is de organisator van de competitie en zegt: “Eén manier om te voorkomen, dat mensen met een beperking - al dan niet tijdelijk - in isolement terechtkomen is de golfsport: door te golfen hoor je erbij en met lotgenoten werk je aan een nieuw sociaal netwerk en geef je daardoor een positieve impuls aan fysieke stabiliteit en versterkt de mentale gesteldheid”. Medebestuurslid Wil Borst vult hem aan: “Golfen is voor mensen met een beperking een ideale sport: het grote verschil met de meeste andere sporten: de bal ligt altijd stil en als het ’n keer wat minder gaat: …Och….je speelt voor jezelf en doet daarmee niemand tekort. En gewoon: volgende keer weer beter?!”

De omstandigheden voor ’n rondje golf konden afgelopen vrijdag niet beter: geen wind, 22 graden en een beetje zon. De deelnemers waren verrast door de kwaliteit van de Bovenlandenbaan. Robert Fossen, lid bij Golfclub Concordia in Delft kampt met visuele problemen - nog zicht van zo’n 15% - zegt: “Ik heb hier nooit eerder gespeeld, maar het is een prachtige, goed onderhouden baan met genoeg uitdaging en afwisseling ook. Je kunt hier eigenlijk al je clubs (stokken) gebruiken: je driver, maar ook een ’ijzeren 7’. Ik vond het hier hartstikke leuk en de GvoorG-mini-competitie is een perfecte manier om kennis te maken met andere golfbanen en lotgenoten”. Een andere zegt: “Ik kwam vandaag iemand (uit Zoetermeer) weer tegen, met wie ik destijds in het revalidatiecentrum (2014) op één kamer lag, toen moesten we allebei weer leren lopen en nu staan we samen op de golfbaan, hoe mooi is dat?!”

Voor de prijsuitreiking had Versluys wethouder van gemeente Nieuwkoop Ines de Ridder gestrikt. Ofschoon ’sport en beweging’ niet in haar portefeuille zit, gaf zij graag gehoor aan de uitnodiging om haar collega - verhinderd door vakantie - te vervangen. Zij speelt zelf bij GC Zeegersloot, maar had haar golftas voor deze gelegenheid meegenomen om zelf ook een balletje te slaan. Dat ging goed, want zij ging met haar flight met de eerste prijs weer naar huis.

Spelers, die minder goed kunnen lopen, mogen het parcours in de baan met hun scootmobiel afleggen. G&CC Liemeer beschikt bovendien over een Paragolfer, geschikt voor golfers , die niet zelf kunnen staan: de speciale rolstoel heeft brede banden, zodat-ie, ook op de green - op de centimeter nauwkeurig - kan manoeuvreren en ’n soort sta-op-systeem, zodat/zij ook kan gaan staan voor een goede swing.


Meer nieuws

Voor Kinderen gisteren 14:20

Coach4you Nieuwkoop zoekt dringend nieuwe coaches m/v

Coach4you werkt al op 22 plaatsen in Nederland, waaronder: Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Kaag & Braassem. Coach4you helpt kinderen die dat nodig hebben, als zij van basisonderwijs overstappen naar de brugklas in het voortgezet onderwijs.

Mijn Club 11 jun. 2024 14:59

Mijn Club: Stichting Historische Kring Liemeer

“Je vooraankondiging van dit stukje alsof het zou gaan over St Historische Kring Nieuwveen’ klopt niet", begint secretaris Frits Mesman. "Ooit werd St. Historische Kring Zevenhoven opgericht, toen de collectie bodemvondsten (scherven en aardewerk) van Dirk van den Bosch, die hij vond op zijn land aan de Kousweg, werd tentoongesteld in de toenmalige RK Basisschool Johannes de Doper."

Politie 11 jun. 2024 12:54

Opnieuw babbeltruc, nu in Nieuwkoop

De politie waarschuwt voor babbeltrucs in Nieuwkoop. Eerder werden de oplichtingspraktijken al in Woubrugge en Leimuiden toegepast. Wijkagent Angelique roept op om ouders, ooms, tantes enzovoort te waarschuwen.

Natuur en recreatie 11 jun. 2024 08:46

Bijenoase in park Buytewech in Nieuwkoop

In Park Buytewech in Nieuwkoop is een gebied aangewezen welke mag worden omgetoverd tot een bijenoase. Een nieuwe plek waar wilde bijen, hommels, vlinders, andere insecten, amfibieën, vissen en andere (zoog-)dieren kunnen leven.

Gezondheid en welzijn 10 jun. 2024 13:06

Jong in beweging met diverse leuke activiteiten

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd van 10 tot en met 16 juni organiseren we vrijdag 14 juni 'Jong in Beweging'. Dit is een evenement voor alle jeugd (tot 23 jaar) in onze gemeente. 14 juni is er vanaf 15.00 uur van alles te doen bij Nicolaas Boys in Nieuwveen. Je kunt gamen, voetballen, springen, meewerken aan een groot spandoek en een speur-kleurtocht doen. Ook is er kinderyoga, een drumworkshop, bijen en vlinders knutselen, tekenen en kunst maken met tegeltjes. Voor de allerkleinsten is er een mini hindernisbaantje.