Een gedeeltelijke lockdown vanaf woensdagavond: “We kunnen er niet omheen”

Terug naar een intelligente lockdown zoals in maart en april wil het kabinet nog niet, maar er is wel sprake van flinke aanscherpingen. Zo moeten horecagelegenheden de deuren weer sluiten en komt er een mondkapjesplicht in publieke ruimtes. Benieuwd naar alle maatregelen? Die vind je hier.

Het aantal coronabesmettingen groeit exponentieel. “Als we blijven doen wat we deden, verdubbelen de cijfers weer binnen twee weken. We kunnen mensen niet vragen te dweilen als we zelf de kraan laten openstaan”, aldus minister Hugo de Jonge. Daarom gaan we naar een gedeeltelijke lockdown. Premier Mark Rutte: “Het aantal sociale contacten en reisbewegingen moeten verminderd worden. Dat gaat pijn doen, maar de feiten liegen niet: we moeten strenger zijn voor onszelf.”

De aangescherpte maatregelen

  • Horecagelegenheden moeten hun deuren sluiten. “We kunnen er niet omheen, hoe hard de horeca er ook voor werkt”, aldus premier Rutte. Dit heeft het kabinet besloten omdat de clusters die in horecagelegenheden ontstaan vaak een grote omvang hebben, van soms wel honderden mensen per cluster.
  • Er komt een verbod op verkoop van drank na 20:00 uur ’s avonds om illegale feestjes en groepsvorming buiten op straat te vermijden.
  • Groepsgrootte gaat naar maximaal 30 personen per zaal. Er zijn grondwettelijke uitzonderingen zoals voor kerken, maar verder zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk. Voor bijvoorbeeld theater- en concertzalen geldt dus ook dat er maximaal 30 personen zijn toegestaan. Daarnaast gaat er een maximum van 4 mensen binnen en buiten gelden als je niet uit hetzelfde huishouden komt. Hierop zal ook worden gehandhaafd. Achter de voordeur geldt een dringend advies omdat daar niet gecontroleerd kan worden. Het kabinet adviseert daarom dringend om per dag maximaal drie gasten thuis te ontvangen.
  • Bij amateursport is geen publiek toegestaan en kantines blijven gesloten. Dit gold al, maar nieuw is dat iedereen boven de 18 jaar niet meer mag sporten in teamverband. Iedereen onder de 18 jaar kan sporten in teamverband, maar de competities gaan niet door in verband met het beperken van de reisbewegingen. Sportscholen kunnen gewoon open blijven.
  • Evenementen worden verboden in alle vormen, van buurtbarbecues tot kermissen.
  • Doorstroomlocaties als musea, pretparken, dierentuinen en weekmarkten kunnen door blijven gaan. Er geldt wel een verandering voor winkels. Winkels mogen namelijk na 20:00 uur niet meer open, en koopavonden gaan ook niet meer door. Ook blijft het maximumaantal toegestane klanten in winkels gelden. Wordt het te druk? Dan kunnen winkels per direct worden gesloten.
  • Werk zoveel mogelijk thuis. Deze oproep werd twee weken geleden al gedaan, maar omdat dit nog niet voldoende gebeurt, wordt de boodschap duidelijker: werk thuis, tenzij dat echt niet anders kan.
  • Voor iedereen die nog op vakantie wil gaan tijdens de herfstvakantie geldt: ga nooit naar een land met een oranje of rood reisadvies. Ga je op vakantie in eigen land en vorm je geen huishouden? Dan geldt een groepsgrootte van maximaal 4 personen, en beperk het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk.
  • Er komt een mondkapjesplicht. Dit moet juridisch nog wel worden geregeld, maar als dat gelukt is wordt het gebruik van een niet-medisch mondkapje verplicht gesteld in alle publieke binnenruimtes.

Alle maatregelen gelden vanaf woensdagavond 14 oktober om 22:00 uur. Deze gedeeltelijke lockdown gaat minimaal vier weken gelden, maar over twee weken wordt geëvalueerd of het niet nog strenger moet en we terug moeten naar een intelligente lockdown zoals in maart en april.

De volledige routekaart, waarin per risiconiveau wordt aangegeven welke maatregelen van kracht zijn, vind je hier.


Meer nieuws

Natuur en recreatie vandaag 19:26

Tentoonstelling Wil Schropp

Wil Schropp is een kunstenaar die houten beelden maakt. Onlangs was deze markante man in Nieuwkoop. Dat ontging ook onze razende reporter Theo Leliveld niet...

Gemeente vandaag 18:25

Kaag en Braassem en Nieuwkoop samen op zoek naar locatie vluchtelingenopvang

De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop gaan samen op zoek naar een geschikte locatie voor de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Dat hebben de gemeenteraden van Kaag en Braassem en Nieuwkoop besloten. De gemeenteraden gaven daarbij wel aandachtspunten mee op verschillende onderwerpen. De spreidingswet geeft de gemeenten de wettelijke opdracht vluchtelingen op te vangen, terwijl hun asielverzoek wordt beoordeeld. Voor 1 juli 2025 moeten de gemeenten samen zorgen voor 367 opvangplekken voor minimaal vijf jaar. Streven is voor de zomer een geschikte locatie te vinden voor een azc. Het gaat dus niet om reguliere woningen. Omdat de dorpskernen in beide gemeenten klein zijn, gaan zij op zoek naar een geschikte locatie in gebieden waar ze aan elkaar grenzen buiten het bestaand stad- en dorpsgebied (BSD).

Gemeente vandaag 14:21

Lintjesregen in Nieuwkoop met bijzonder hoge onderscheiding

In aanloop naar Koningsdag heeft vrijdag de welbekende lintjesregen plaatsgevonden. Tien inwoners van de gemeente Nieuwkoop zijn onderscheiden. Hierbij is één Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding die jaarlijks aan gemiddeld maar zo'n tien Nederlanders wordt uitgereikt.

Winkels vandaag 13:44

Dorpsboerderij Nieuwkoop grote winnaar van de Jumbo Bas Bobeldijk Sponsoractie

Na zes weken sponsorvouchers sparen - en online verzilveren - bij Jumbo Bas Bobeldijk in Nieuwkoop is er een einde gekomen aan de Jumbo Bas Bobeldijk Sponsoractie. Op woensdagavond 24 april was de afsluitende avond in de kantine van SV Nieuwkoop waar alle deelnemers hun verdiende sponsorcheques in ontvangst mochten nemen. Dorpsboerderij Nieuwkoop was de grote winnaar en mocht een cheque ter waarde van bijna 2000 euro ontvangen uit handen van supermarkteigenaar Bas Bobeldijk.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Nieuwveenseweg N231 dicht voor werkzaamheden

De provincie voert onderhoud uit aan de Nieuwveenseweg (N231) tussen Nieuwveen en Nieuwkoop op maandag 6 en dinsdag 7 mei 2024. De weg is afgesloten van 6 mei 20.00 uur tot 7 mei 06.00 uur. Het verkeer volgt omleidingsroutes.

Gemeente gisteren 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.