Loek Sassen

De Ter Aarse winkelhier vertelt... De Brugspin

Om extra aandacht te vestigen op het winkelcentrum van Ter Aar, waarbij de ondernemers verenigd zijn in de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ), nemen we iedere twee weken één van de winkels in het commerciële hart onder de loep: deze keer Dagbesteding De Brugspin -  Ipse de Brugge

“Onze winkel is bij de meeste mensen bekend als De Brugspin maar eigenlijk heten we sinds ongeveer 5 jaar ’De Brugspin/Uit de Kunst’. Twee creatieve ateliers die samen een winkeltje delen. Uit de Kunst is een schildersatelier waar de cliënten schilderen op doek maar bijvoorbeeld ook op vogelhuisjes en kaarten. ’Uit de Kunst’ heeft ook een kunstuitleen waar schilderijen "gehuurd" kunnen worden. De Brugspin is het keramiekatelier waar de cliënten allerlei verschillende soorten keramiek maken. Dus: De Brugspin heeft eigenlijk 2 afdelingen: ’Uit de kunst’, waar je schilderwerk, (verjaardags-)kaarten en  bijvoorbeeld slingers kan kopen en wij maken hier keramiek in allerlei vormen en kleuren,” zegt (bege-)leidster Petra Pieterse-Keijzer…, alles wat we verkopen, is handgemaakt en uniek; van alles bestaat maar één exemplaar en is daarom zo leuk om cadeau te geven….!”

Ipse de Bruggen in Nieuwveen organiseert ’vakgerichte’ dagbesteding voor haar cliënten, waarbij de kunstwerken in diverse cadeauwinkels worden verkocht: “In de Brugspin/Uit de kunst aan het Lindenplein (achter Kaptein Verzekeringen), in een winkel op landgoed Ursula, een winkel in Vlaardingen en één in Apeldoorn”.

“We maken géén winst:  van de opbrengst kopen we weer materiaal om nieuwe dingen te maken,” zegt collega-begeleidster Marion Hakker. Bij de Brugspin werken dagelijks 6 cliënten van Ipse de Bruggen. Petra (zelf opgegroeid in een zeer creatieve familie…): “We zien ergens leuke dingen en bedenken dan met elkaar, hoe we dat zelf kunnen maken in ons atelier. We werken met 3 soorten klei: gietklei, dat is een fijne klei voor handvormen van keramiek voor binnengebruik en dikke buitenklei voor het maken van keramiek voor buiten…, zegt Peter, … en dat is meer mijn ’ding’. Ik heb net een dolfijn gemaakt: Eerst kleien tot de goede vorm, dan drogen en bijwerken, daarna in de oven en glazuren. Dan nog ’n keer in de oven en is-tie klaar… Tenminste,… als die in de oven niet kapot springt. “Ja, dat gebeurt weleens, als een maaksel toch niet genoeg gedroogd is of er nog ’n luchtbel in zit, zegt Marion, …Al met al duurt het wel een maand voordat een product helemaal klaar is. Daarom beginnen we meestal in de zomer al om kerstspullen te maken, anders hebben we lege schappen in december. Ieder heeft hier zijn eigen specialiteit en voorkeur: Linda hier kan bijvoorbeeld héél goed glazuren en maakt de mooiste figuren op het keramiek. Wendy maakt ook mooie figuren in het glazuur: met ’n speciale techniek (met scheerzeep en ’n bellenblaas) kan zij een soort ’marmerlook’ maken. Allerlei gebruiksvoorwerpen zijn kant en klaar te koop, maar we kunnen ook iets maken naar eigen idee of ontwerp van een klant.”

De Brugspin is op doordeweekse dagen open van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur. Petra: “Om het aantal contacten met onze medewerkers zoveel mogelijk te beperken, staan in de coronatijd alleen de begeleiders in de winkel: Maar sommigen hebben wel  cursus gehad om ook in de winkel te helpen: bedienen van de kassa en pinautomaat en ze hebben ook allemaal geleerd om netjes in te pakken”.

Loek Sassen


Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 11:39

Zolderbrand in Nieuwkoop

Op de Beethovenlaan in Nieuwkoop heeft een korte brand gewoed op de zolder van een woning. De brandweer schaalde op naar middelbrand, omdat het vuur waarschijnlijk in het dak zat.

Advertorial Sport 2 jul. 2022 14:28

AJAX KOMT NAAR NIEUWKOOP!

Goed nieuws, want in de zomervakantie van dit jaar organiseert Ajax een Ajax voetbalkamp bij SV Nieuwkoop. Van maandag 8 t/m vrijdag 12 augustus kunnen jongens en meiden tussen de 6 en 16 jaar oud een week lang trainen als een Ajax-speler.

Evenementen 2 jul. 2022 10:20

Kindervakantiespelen Ter Aar is terug

Na bijna drie jaar is de kindervakantiespelen Ter Aar terug. Nadat in 2019 de week helaas een minder goede afloop had aan het einde en er daarna ook nog 2 jaar van Corona achteraan kwam. Kijkt de organisatie nu gelukkig weer positief vooruit naar een nieuwe editie nummer 44.

Advertorial Winkels 1 jul. 2022 15:30

Krijg een GRATIS boxspring bij Dutch Dream Slaapcomfort!

Ben je op zoek naar een nieuwe boxspring? Zijn je matrassen doorgezakt en is je bed aan vervanging toe? Wacht dan niet langer. De hele maand juli krijg je bij Dutch Dream Slaapcomfort namelijk een boxspring CADEAU!

Wonen en bouwen 1 jul. 2022 12:46

Verhoging starterslening

Jongeren of starters die hun eerste koopwoning willen aanschaffen kunnen bij de gemeente terecht voor een starterslening. Gemeente Nieuwkoop gaat deze starterslening verhogen.