Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand november

Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Eigenaar Michael vertelt het je. 

Époisses Berthaut – ‘’Dit is een kaas met een grillige rode korst. Deze wordt tijdens de rijping meerdere malen gewassen met Marc de Bourgogne, waardoor een sterk en vol pikant aroma ontstaat. Het zuivel smelt op de tong en heeft een smaak die licht zout en melkachtig is.

De Époisses Berthaut komt uit het gelijknamige dorp in de Côte-d'Or. In 1956 heeft een groepje boeren het initiatief genomen om de kaas weer te gaan produceren en in 1991 krijgt de kaas de status van AOP (Appellation d' Origine Protege). Voor de productie wordt de melk licht verwarmd en langzaam, gedurende 16 tot 24 uur, gestremd. Daarna wordt de wrongel in kaasvormen gelegd en kan het vocht uit de wrongel lopen. Na 2 dagen wordt de kaas uit de vormen gehaald en gezouten. Dan begint het rijpingsproces. Dit duurt 5 tot 8 weken.

Tijdens de rijping wordt de Époisses enkele malen per week gewassen met Marc de Bourgogne. Hoe verder de rijping vordert hoe meer Marc de Bourgogne wordt gebruikt. Dit geeft de Époisses Berthaut zijn unieke, karakteristieke en pittige smaak. De korst van de kaas verandert van licht oranje naar steenrood en loopt direct na het aansnijden uit.’’

Tête de Moine – ‘’Deze eist terecht een bijzondere plaats op tussen de Zwitserse kazen. Het is immers een kaas die men niet versnijdt maar heel fijn schaaft, of beter nog, krult met de kaaskruller. Origineel en vooral ook: heerlijk! Het herkomstgebied van de Tête de Moine is het Zwitserse Juragebergte en hier vindt u prachtige en vooral grillige landschappen met bergen en golvende weiden. U ziet er de koeien rustig grazen door het malse en aromatische gras. Dat gras geeft de Tête de Moine zijn onnavolgbare karakter.

Het is middenin deze streek, rond de Abdij van Bellelay, waar de Bellelay-kaas voor het eerst werd gemaakt. Tijdens de Franse Revolutie gaf men de kaas de naam Tête de Moine (ook wel Monnikenkop) naar de gelijkenis met de manier van scheren van het hoofd van de monniken. De specialiteit wordt gemaakt met een haast heilige trouw aan de oude tradities in de kaasmakerijen. De kaas ontwikkelt zijn subtiele aroma's tijdens de rijping op de dennenhouten planken. Met de kaaskruller schraapt men over de kaas om de fijne rosettes of roosjes te krijgen die de fijne en delicate aroma's vrijgeven. Men kan ook roosjes of krullen maken met een heel fijn mesje dat men dan verticaal over de kaas schraapt. De monniken deden dat eeuwenlang op die manier.’’

Gedroogde abrikozen – ‘’Sommige fruitsoorten hebben eigenschappen die voor een bepaalde aandoening een extra zetje in de goede richting kunnen geven en abrikozen zijn daar een goed voorbeeld van. Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. En dan bij voorkeur ‘ongezwavelde’ abrikozen. Het zwavelen wordt gedaan om de vruchten langer houdbaar te maken en hun oorspronkelijke kleur te behouden. Ongezwavelde abrikozen zijn donkerder, bruinig van kleur en zien er dus minder appetijtelijk uit. Maar...zijn wel veel gezonder omdat ze niet behandeld zijn met zwavel. Omdat ze, naar verhouding, veel kalium bevatten en kalium goed helpt de bloeddruk te verlagen is het aan te nemen dat het eten ervan helpt. Verder zijn de vele vezels ook heel erg goed voor mensen met stoelgangproblemen. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink. Gedroogde vruchten hebben een bewaartijd van ongeveer een jaar mits ze worden bewaard op een droge, donkere plaats. Gedroogd fruit is heel gezond. Heb je last van hoge bloeddruk? Probeer dan eens een paar weekjes iedere dag vier á vijf gedroogde abrikozen te eten op de nuchtere maag en laat je bloeddruk regelmatig checken. Wie weet heb jíj er baat bij. ‘Niet geschoten is altijd mis’ nietwaar?’’

De Nieuwkoopse Lekkernij

De Nieuwkoopse Lekkernij biedt een groot assortiment aan kaas, noten, wijn, delicatessen, droge worsten uit Frankrijk en natuurlijk hun bekende, huisgemaakte lasagne.


Meer nieuws

Nieuwkoops Sinterklaas Journaal vandaag 15:06

Hoe krijgen de kindjes dit jaar hun cadeautjes?

In deze aflevering van het Sinterklaas Journaal: hoe krijgen de kindjes in de gemeente Nieuwkoop eigenlijk hun cadeautjes en wordt het feest dit jaar gevierd? 

Algemeen vandaag 14:17

Brandweer haalt paard uit water in Nieuwveen

Zondag 22 november rond 16.00 uur is de brandweer Nieuwkoop opgeroepen voor een dier te water. Aanrijdend hoorden zij dat het ging om een paard in de sloot.

Verkeer en vervoer vandaag 13:55

Wegafsluitingen in Nieuwveen en Woerdense Verlaat

In de maand november zijn er in de gemeente Nieuwkoop op diverse locaties werkzaamheden bezig. Deze week, van maandag 23 tot en met woensdag 25 november, is er een straat in Nieuwveen en een straat in Woerdense Verlaat afgesloten.

Coronacrisis in Nieuwkoop vandaag 10:33

Stijging aantal coronabesmettingen in de gemeente Nieuwkoop

In week 46 werden er door de GGD Hollands Midden 65 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Afgelopen week was er toch weer een stijging zichtbaar en kwamen er in totaal 72 nieuwe coronabesmettingen bij.

Cultuur vandaag 09:18

Expositie in Gezondheidscentrum De Aar

In Gezondheidscentrum De Aar aan de Aardamseweg 73 in Ter Aar heeft Bakker & De Vos een eerste expositie geopend. De kunstwerken van Dicky Slagter zijn hier te bewonderen tot eind februari 2021.