Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand november
Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Eigenaar Michael vertelt het je.
Époisses Berthaut – ‘’Dit is een kaas met een grillige rode korst. Deze wordt tijdens de rijping meerdere malen gewassen met Marc de Bourgogne, waardoor een sterk en vol pikant aroma ontstaat. Het zuivel smelt op de tong en heeft een smaak die licht zout en melkachtig is.
De Époisses Berthaut komt uit het gelijknamige dorp in de Côte-d'Or. In 1956 heeft een groepje boeren het initiatief genomen om de kaas weer te gaan produceren en in 1991 krijgt de kaas de status van AOP (Appellation d' Origine Protege). Voor de productie wordt de melk licht verwarmd en langzaam, gedurende 16 tot 24 uur, gestremd. Daarna wordt de wrongel in kaasvormen gelegd en kan het vocht uit de wrongel lopen. Na 2 dagen wordt de kaas uit de vormen gehaald en gezouten. Dan begint het rijpingsproces. Dit duurt 5 tot 8 weken.
Tijdens de rijping wordt de Époisses enkele malen per week gewassen met Marc de Bourgogne. Hoe verder de rijping vordert hoe meer Marc de Bourgogne wordt gebruikt. Dit geeft de Époisses Berthaut zijn unieke, karakteristieke en pittige smaak. De korst van de kaas verandert van licht oranje naar steenrood en loopt direct na het aansnijden uit.’’
Tête de Moine – ‘’Deze eist terecht een bijzondere plaats op tussen de Zwitserse kazen. Het is immers een kaas die men niet versnijdt maar heel fijn schaaft, of beter nog, krult met de kaaskruller. Origineel en vooral ook: heerlijk! Het herkomstgebied van de Tête de Moine is het Zwitserse Juragebergte en hier vindt u prachtige en vooral grillige landschappen met bergen en golvende weiden. U ziet er de koeien rustig grazen door het malse en aromatische gras. Dat gras geeft de Tête de Moine zijn onnavolgbare karakter.
Het is middenin deze streek, rond de Abdij van Bellelay, waar de Bellelay-kaas voor het eerst werd gemaakt. Tijdens de Franse Revolutie gaf men de kaas de naam Tête de Moine (ook wel Monnikenkop) naar de gelijkenis met de manier van scheren van het hoofd van de monniken. De specialiteit wordt gemaakt met een haast heilige trouw aan de oude tradities in de kaasmakerijen. De kaas ontwikkelt zijn subtiele aroma's tijdens de rijping op de dennenhouten planken. Met de kaaskruller schraapt men over de kaas om de fijne rosettes of roosjes te krijgen die de fijne en delicate aroma's vrijgeven. Men kan ook roosjes of krullen maken met een heel fijn mesje dat men dan verticaal over de kaas schraapt. De monniken deden dat eeuwenlang op die manier.’’
Gedroogde abrikozen – ‘’Sommige fruitsoorten hebben eigenschappen die voor een bepaalde aandoening een extra zetje in de goede richting kunnen geven en abrikozen zijn daar een goed voorbeeld van. Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. En dan bij voorkeur ‘ongezwavelde’ abrikozen. Het zwavelen wordt gedaan om de vruchten langer houdbaar te maken en hun oorspronkelijke kleur te behouden. Ongezwavelde abrikozen zijn donkerder, bruinig van kleur en zien er dus minder appetijtelijk uit. Maar...zijn wel veel gezonder omdat ze niet behandeld zijn met zwavel. Omdat ze, naar verhouding, veel kalium bevatten en kalium goed helpt de bloeddruk te verlagen is het aan te nemen dat het eten ervan helpt. Verder zijn de vele vezels ook heel erg goed voor mensen met stoelgangproblemen. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink. Gedroogde vruchten hebben een bewaartijd van ongeveer een jaar mits ze worden bewaard op een droge, donkere plaats. Gedroogd fruit is heel gezond. Heb je last van hoge bloeddruk? Probeer dan eens een paar weekjes iedere dag vier á vijf gedroogde abrikozen te eten op de nuchtere maag en laat je bloeddruk regelmatig checken. Wie weet heb jíj er baat bij. ‘Niet geschoten is altijd mis’ nietwaar?’’
De Nieuwkoopse Lekkernij
De Nieuwkoopse Lekkernij biedt een groot assortiment aan kaas, noten, wijn, delicatessen, droge worsten uit Frankrijk en natuurlijk hun bekende, huisgemaakte lasagne.