Jworxout
Advertorial Gezondheid en welzijn

Neusademhaling en sport

De mond is om te eten en praten. De neus is om te ademen. Maar wat doet een neusademhaling? Jworxout legt het uit.

De neusademhaling filters, dienen als een poortwachter voor je immuunsysteem. Ze zorgen voor een optimale zuurstofopname en juiste hoeveelheid co2. Daarnaast stimuleren ze een rustige ademhaling en je uithoudingsvermogen bij sporten vooruit gaat. Dit zorgt ervoor dat je minder snel verzuurd raakt.

Waarom door je neus ademhalen?

Je neus verwarmt de lucht die je inademt. Je lichaamstemperatuur kan erg verschillen met de temperatuur van de buitenlucht, vooral wanneer het buiten koud is. Je kunt je voorstellen dat het voor je lichaam prettig is wanneer de koude buitenlucht eerst verwarmd wordt alvorens hij je longen ingaat. Door de stikstofoxide die de neus produceert, wordt ons immuunsysteem gestimuleerd. Stikstofoxide heeft nog een voordeel, namelijk dat het de luchtwegen en de bloedvaten verwijdt, waardoor je lichaam gemakkelijker zuurstof opneemt. Een mondademhaling doet dit niet!

Ook vernauwt deze manier van ademen de bloedvaten en luchtwegen en irriteert het je slijmvliezen. Je kunt je voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor je sportprestaties.

In- én uitademen door je neus tijdens het sporten zal in het begin echt even wennen zijn. Door je neus te ademen geeft deze een natuurlijke begrenzer aan. Pas jou intensiteit hierop aan. Oefen dit en op langer termijn zal jouw lichaam er veel profijt van hebben. Jouw uithoudingsvermogen zal toenemen.

Andere relaties met een neusademhaling

De neusademhaling zorgt weer voor een betere mondflora, hierdoor heb je minder kans op tandveesintstekingen. Daarnaast zorgt neusademhaling voor een betere slaapkwaliteit en meer ontspanning. Dit leidt tot minder stress en betere focus.

Opdracht van de week

Ga eens hardlopen op je neusademhaling en pas jouw intensiteit hierop aan.

Groetjes judith van dam - Jouw coach voor meer energie en een optimale gezondheid.


Meer nieuws

Advertorial Voor Kinderen gisteren 13:06

Prikkelverwerking bij prematuren/couveusekinderen

Kinderen die te vroeg geboren worden, maken vaak allerlei toeters en bellen mee in het ziekenhuis. Veelal belanden ze in de couveuse om het lichaam op kracht te laten komen. Heel goed voor de lichamelijke gezondheid, maar wat doet het nog meer met een pasgeboren baby?

Wonen en bouwen 12 mei 2021 15:49

Wonen op voormalige Ashram locatie

Het Ashram College Nieuwkoop is verhuisd naar een nieuwe locatie iets verderop en daarmee is een eerste fase van de ontwikkeling van dit gebied afgerond. De tweede fase kan nu van start. Allereerst gaat de gemeente het oude gebouw slopen en daarna maken ze het terrein bouwrijp om maximaal 65 woningen te kunnen realiseren. Er is grote behoefte aan betaalbare (huur)woningen dus is er de wens om op de voormalige schoollocatie appartementen te bouwen.

Advertorial Verkeer en vervoer 12 mei 2021 13:05

Toyota Van Ekris zet de moeders in het zonnetje!

In de week voorafgaand aan Moederdag heeft Toyota Van Ekris de vrouwen die hun Toyota brachten voor een onderhoudsbeurt, extra in het zonnetje gezet. “Het is leuk om in deze zogenaamde mannenwereld eens extra aandacht te geven aan de moeders/vrouwen”, vertelt Corné van Veen, vestigingsmanager Alphen aan den Rijn.