Loek Sassen

Mijn Club: Wapata

 In de serie Mijn Club maken we een zwerftocht langs de verschillende verenigingen in de gemeente Nieuwkoop. Iedere 2 weken verschijnt een nieuw verhaal. Danny van Eijk van Stichting VakantieSpelen Ter Aar (KVS) gaf ’de beurt’ aan Tom de Kleer (23), voorzitter van scouting Wapata in Ter Aar.

Zeeverkenners

De naam Wapata wordt gevormd door samenvoeging van de eerste letters van: WAterPAdvinders Ter Aar. Bij sommigen misschien beter bekend als ’de zeeverkenners’.

Tom werd al lid toen hij ’n jaar of 6 was,”Rondom m’n 14e een paar jaar niet, maar ik ben weer lid geworden toen ik 16 werd, als leiding bij de kabouters (meisjes). Tot 2020 en daarna ben ik tot voorzitter gekozen; Ik heb als kind - en als leiding - zulke mooie jaren beleefd bij de scouting en vind besturen leuk! Wat ook meetelt: “Ik wilde  ook gewoon iets terug doen voor de club.

Ik zie het (als bestuur) als onze belangrijkste taak om te bepalen wat nu en op langere tijd nodig is, zodat een gezamenlijk doel ontstaat, bijvoorbeeld: het opknappen van het clubhuis, behoud van onze leden op lange(re) termijn en het ’vasthouden’ van vrijwilligers en daarvoor dan weer draagvlak te creëren.

In andere landen zien we nog weleens, dat er veel regeltjes zijn gesteld: iedereen in hetzelfde tenue en allerlei disciplinaire dingetjes; Daar doen wij niet aan: Wij zijn een bruisende, moderne, hechte - en ook wel ’n beetje ’eigenzinnige’ - vereniging.

Wapata werd opgericht in 1966, dus bestaat al bijna 56 jaar.

De ruim 160 leden zijn verdeeld in verschillende speltakken:

  • de Bevers zijn de jongste leden (jongens en meisjes): van 5 tot 7 jaar. Zij zijn herkenbaar aan de rode sweater en hebben hun wekelijkse bijeenkomst op zaterdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur.
  • de Kabouters: ongeveer 45 meisjes van 7 tot 11 jaar, herkenbaar aan hun ’knaloranje T-shirt,’,
  • de Welpen: jongens in de leeftijdsgroep van 7 tot 11 jaar, zij dragen een groen T-shirt,
  • de Zeeverkenners is een gemengde groep jongens en meisjes van 11 tot 16 jaar. In ’n blauw shirt of trui, afhankelijk van de activiteit: binnen of buiten?
  • “Ook zijn we, op initiatief van enkele jonge enthousiaste stafleden, weer gestart met een landscoutinggroep: de Scouts, voor jongens en meiden van 11 tot 15 jaar: iedere vrijdagavond in ons clubhuis aan de Westkanaalweg. Zij zijn herkenbaar aan hun bordeaux-rode trui.
  • ’de Wilde Vaert’ is de groep van 16 tot 21 jaar, alle leden zijn ook leiding bij de jongere groepen.

“Bij alle groepen draait het eigenlijk om samen plezier te maken en actief en creatief te spelen. Eigenlijk vormen we één grote vriendengroep: bestuur, leiding, leden, maar ook de vrijwilligers, die ons helpen bij alle klussen….Kenmerkend bij ons is, dat binnen de vereniging (leiding) zóveel langdurige vriendschappen ontstaan, ook relaties, van wie we de kinderen nu weer terugzien bij de bevers”.

Papeneiland

Wapata beschikt over een aantal ’vletten: speciaal gebouwde ’Lelievletten’, met een mast en een zeil, die bovendien wel tegen een stootje kunnen. In de winter liggen ze in onze loods (de Vlettenplek), naast clubhuis ’Phoenix’ aan de Westkanaalweg in Ter Aar. Daar leren onze leden ook, dat ze mede-verantwoordelijk zijn voor goed onderhoud aan de boten.

Sinds dit jaar liggen ze afgemeerd aan het Papeneiland, halverwege het Kerkpad tussen Langeraar en Papenveer.  “Een fantastische plek, daar zijn we  de initiatiefnemers (Peter van Eijk en Jan van Tol), gemeente en Hoogheemraadschap zeer erkentelijk voor. Het scheelt veel tijd (3 kwartier heen en ook weer terug), die anders nodig was om op de plassen of weer ’thuis’ te komen. Trouwens, de Equinox - de boot van de staf - ligt er nu ook weleens; die ligt gewoonlijk in het Aarkanaal, is wat breder en het is altijd ’n heel gedoe door het sluisje in Papenveer.“

Samenwerking

We moeten zuinig zijn op het verenigingsleven in de gemeente; alle verenigingen samen zorgen voor sociale verbinding in de 13 dorpen van onze gemeente. Wij zoeken daarom ook altijd, waar we meerwaarde kunnen creëren in samenwerking met andere verenigingen; vaak hebben we dezelfde uitdagingen en kunnen we elkaar helpen?”

De volgende

“In Nieuwveen zit onze’collega’ scouting-club: Abbé Pierre”. Voor de volgende keer gaan we op bezoek bij voorzitter André Wijfjes.

Loek Sassen


Meer nieuws

Calamiteiten 28 sep. 2023 22:08

Huiszoeking in Ter Aar in zaak plofkraken

In een groot onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn vier personen aangehouden die worden verdacht van een serie plofkraken. In onder andere Ter Aar werden huiszoekingen verricht.

Calamiteiten 27 sep. 2023 22:19

Passanten redden bestuurster uit auto te water in Vrouwenakker

Woensdagmiddag rukten de hulpdiensten massaal uit voor een voertuig te water aan de Ruigekade in Vrouwenakker. Aldaar was een bestuurster met haar auto de Amstel ingereden. Enkele toevallige passanten redden haar uit het voertuig. (Foto: Politie Kaag & Braassem)

Dieren 27 sep. 2023 15:44

Blauwtong vastgesteld in Ter Aar

In Ter Aar is blauwtong vastgesteld. Deze niet besmettelijke ziekte onder herkauwers, vooral schapen, runderen en geiten, wordt vooral verspreid door knutten (meurzen zoals wij ze noemen) en muggen.

Gezondheid en welzijn 27 sep. 2023 08:40

Voldoet u aan de Beweegrichtlijn?

Beweegt u wel genoeg? Veel mensen zijn geneigd deze vraag met “Ja” te beantwoorden maar in de praktijk blijkt dat slechts 4 van de 10 volwassenen voldoet aan de beweegrichtlijn.

Cultuur 26 sep. 2023 19:46

Naar de Kaleidoskoop

Wat staat er de komende week op het programma bij Kaleidoscoop? In dit bericht de agenda voor de komende week.

Sport 26 sep. 2023 16:38

5 jaar wandelvoetbal bij Altior

Waar en wanneer kun je zo’n 80 grijze (en kale) mannen bij elkaar in een voetbalkantine zien? Welnu, dat kon afgelopen vrijdag (22 september) bij Altior, dat een Walking Football-toernooi organiseerde met deelnemers, afkomstig uit alle windstreken van Nederland: Monnickendam, Voorschoten, Dordrecht, Maarssen, Amstelveen, Hoofddorp, Kamerik en natuurlijk van Altior zelf, met twee teams: Tikkietrug en Effe Breed.