l'Amuze

Mijn club: Vocaal Vrouwenensemble l’Amuze

“Ja, alleen dames...", zegt secretaresse Jane de Zwart. "Alleen onze pianist is een man: Allison Zink." Het dameskoor werd opgericht in 2006 door Armida van Daalen de Jel; zij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, was oprichter en dirigent/regisseur van Musicalgroep EigenWijs in Nieuwkoop, muziekdocent aan het Scala college in Alphen aan den Rijn én: in de wijde omgeving bekend vanwege haar privé-zanglessen.

Meerdere van haar leerlingen maakten hun debuut in het vrouwenensemble, dat nu bestaat uit bijna 20 dames en zingen in 3 stemgroepen: sopraan, mezzosopraan en alt. Op dit moment is de klankkleur van het geheel aardig in balans. Daarom: "We willen wel graag nieuwe leden erbij, maar niet van alten; daarvan hebben we er nu genoeg. Nieuwe leden kunnen 2 keer gratis mee-repeteren, daarna doen we eerst ’n stemtest, zodat zij ook in de juiste groep kunnen meedoen. Ons repertoire is globaal verdeeld in drie genres: klassiek, jazz en popmuziek. Maar omdat we zijn uitgenodigd om volgend jaar een benefietconcert voor ’de Hospicegroep Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop’ te verzorgen, oefenen we nu vooral op bekende songfestivalliedjes, die we daar willen zingen."

Ruby Joe de Zwart (22), dochter van Jane, is voorzitter en volgde op advies van haar moeder ook zanglessen bij Armida. “Wij hebben thuis altijd vaak gezongen, dus ze kreeg het met de paplepel ingegoten… En er zijn wel meer moeders en dochters lid", zegt haar moeder. "En dat is juist mooi: het geeft een extra dimensie aan je koorbeleving.” “We zijn best ’n hechte groep en ondanks (of dankzij?) het leeftijdsverschil, wordt heel veel lief en leed gedeeld; onze belangrijkste doelstelling is vooral veel plezier met elkaar te maken!”, voegt Ruby Joe nog toe.

"Dankzij contributie van de leden, sponsoracties van de Rabobank en Jumbo kunnen we alles nèt betalen: we kunnen de bladmuziek kopen als we ’n nieuw lied gaan oefenen, de repetitieruimte of ’n zaaltje huren als we optreden en de pianist en dirigent wat betalen. Dankzij een subsidie van de gemeente konden we ook ’n nieuw keyboard kopen. We oefenen 1 keer per week met het hele koor en alle stemgroepen afzonderlijk ook nog 1x per 2 weken."

Als onderwijl uit de repetitieruimte het lied ’Birds’ van Anouk klinkt, sluit Jane het gesprek af: “Dit jaar was ons hoogtepunt, dat we mochten optreden bij de opening van de Kunstroute in de muziektent op het Reghthuysplein. Het was heerlijk om te zien dat de mensen eindelijk weer konden genieten van onze mooie liedjes."

De volgende

“Eén van onze leden (Anita Way) is ook lid van badmintonclub Nieuwkoop (BCN).” Dat is weer ’ns wat anders; ik ben benieuwd en u leest het in een volgend hoofdstuk in de serie ’Mijn Club’.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.