l'Amuze

Mijn club: Vocaal Vrouwenensemble l’Amuze

“Ja, alleen dames...", zegt secretaresse Jane de Zwart. "Alleen onze pianist is een man: Allison Zink." Het dameskoor werd opgericht in 2006 door Armida van Daalen de Jel; zij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, was oprichter en dirigent/regisseur van Musicalgroep EigenWijs in Nieuwkoop, muziekdocent aan het Scala college in Alphen aan den Rijn én: in de wijde omgeving bekend vanwege haar privé-zanglessen.

Meerdere van haar leerlingen maakten hun debuut in het vrouwenensemble, dat nu bestaat uit bijna 20 dames en zingen in 3 stemgroepen: sopraan, mezzosopraan en alt. Op dit moment is de klankkleur van het geheel aardig in balans. Daarom: "We willen wel graag nieuwe leden erbij, maar niet van alten; daarvan hebben we er nu genoeg. Nieuwe leden kunnen 2 keer gratis mee-repeteren, daarna doen we eerst ’n stemtest, zodat zij ook in de juiste groep kunnen meedoen. Ons repertoire is globaal verdeeld in drie genres: klassiek, jazz en popmuziek. Maar omdat we zijn uitgenodigd om volgend jaar een benefietconcert voor ’de Hospicegroep Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop’ te verzorgen, oefenen we nu vooral op bekende songfestivalliedjes, die we daar willen zingen."

Ruby Joe de Zwart (22), dochter van Jane, is voorzitter en volgde op advies van haar moeder ook zanglessen bij Armida. “Wij hebben thuis altijd vaak gezongen, dus ze kreeg het met de paplepel ingegoten… En er zijn wel meer moeders en dochters lid", zegt haar moeder. "En dat is juist mooi: het geeft een extra dimensie aan je koorbeleving.” “We zijn best ’n hechte groep en ondanks (of dankzij?) het leeftijdsverschil, wordt heel veel lief en leed gedeeld; onze belangrijkste doelstelling is vooral veel plezier met elkaar te maken!”, voegt Ruby Joe nog toe.

"Dankzij contributie van de leden, sponsoracties van de Rabobank en Jumbo kunnen we alles nèt betalen: we kunnen de bladmuziek kopen als we ’n nieuw lied gaan oefenen, de repetitieruimte of ’n zaaltje huren als we optreden en de pianist en dirigent wat betalen. Dankzij een subsidie van de gemeente konden we ook ’n nieuw keyboard kopen. We oefenen 1 keer per week met het hele koor en alle stemgroepen afzonderlijk ook nog 1x per 2 weken."

Als onderwijl uit de repetitieruimte het lied ’Birds’ van Anouk klinkt, sluit Jane het gesprek af: “Dit jaar was ons hoogtepunt, dat we mochten optreden bij de opening van de Kunstroute in de muziektent op het Reghthuysplein. Het was heerlijk om te zien dat de mensen eindelijk weer konden genieten van onze mooie liedjes."

De volgende

“Eén van onze leden (Anita Way) is ook lid van badmintonclub Nieuwkoop (BCN).” Dat is weer ’ns wat anders; ik ben benieuwd en u leest het in een volgend hoofdstuk in de serie ’Mijn Club’.

Loek Sassen


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Nieuwveenseweg N231 dicht voor werkzaamheden

De provincie voert onderhoud uit aan de Nieuwveenseweg (N231) tussen Nieuwveen en Nieuwkoop op maandag 6 en dinsdag 7 mei 2024. De weg is afgesloten van 6 mei 20.00 uur tot 7 mei 06.00 uur. Het verkeer volgt omleidingsroutes.

Gemeente gisteren 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur gisteren 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport gisteren 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog gisteren 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.