Google Street View

Gemeenteraden buigen zich over Ziendeweg

De gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop bogen zich donderdagavond over het voornemen van Alphen om de Ziendeweg voor doorgaand verkeer te sluiten. In Alphen aan den Rijn werd de raad gevraagd wensen en bedenkingen tegen het voornemen te uiten. In Nieuwkoop kwam een motie op tafel.

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn is voornemens de Ziendeweg te sluiten voor doorgaand verkeer. Tussen de Achtermiddenweg en De Slingerkamp moet een bromfiets-/fietspad komen over een afstand van 140 meter. Hierdoor blijven alle bestemmingen aan de weg bereikbaar, maar kan doorgaand verkeer er niet meer door. Het college wil hiermee dat de hoeveelheid verkeer passend wordt bij het type weg. Nu rijden er volgens het college teveel auto's over de weg wat een gevoel van onveiligheid voor fietsers veroorzaakt. Ook rijdt dat verkeer vervolgens door 30 km/u straten en woonerven in Zwammerdam, wat daar volgens het college niet thuis hoort.

Gemeenteraad Alphen aan den Rijn
Voordat het college een definitief besluit neemt wil het van de gemeenteraad weten hoe het over het voorstel denkt. Het college mag een verkeersbesluit nemen. Daarvoor is de raad niet nodig. Maar door wensen en bedenkingen te vragen kan de raad zich er toch over uitspreken. Vorige week werd er in de commissievergadering over gesproken. Er was toen ruime belangstelling op de publieke tribune van voor- en tegenstanders. De tegenstanders, verenigd in Vereniging Eymbert, hielden een spandoek omhoog wat niet mag tijdens een commissie- of raadsvergadering. Na een schorsing en een gesprek met de politie kon de vergadering doorgaan.

Gisteravond zou de raad de wensen en bedenkingen die in de commissievergadering zijn opgehaald vaststellen. Er bleek contact te zijn geweest met Nieuwkoopse collega's. Omdat dáár een motie op tafel lag, werd het ordervoorstel gedaan het onderwerp van de Alphense agenda te halen. Dat voorstel haalde het niet. De raadsfracties vonden dat het belangrijk is wensen en bedenkingen mee te geven aan het college. Als het niet besproken zou worden kon dat niet en kan het college gewoon door gaan.

Terwijl in Nieuwkoop inmiddels de raad tijdens een schorsing de motie aanpaste, werd in Alphen een amendement besproken. Rijn Gouwe Lokaal en Ons Alphen wilden aan de wensen en bedenkingen nog toegevoegd hebben een proef te doen om de weg open te houden en doorgaand verkeer tegen te gaan door camera's te plaatsen. Ook zou het college een stikstofdepositieberekening moeten maken om te bepalen hoeveel stikstof door het autoverkeer in Natura 2000 gebied terecht komt. Het amendement kreeg geen meerderheid.

De raad stelde vervolgens de eerder opgehaalde wensen en bedenkingen vast. Het Alphense college wordt gevraagd aandacht te hebben voor de verhouding langzaam verkeer/landbouwverkeer, aandacht te hebben voor de effecten op de Lindenhovestraat en Kortsteekterweg en daar eerst aanpassingen te doen, aandacht te hebben voor een ruimhartiger ontheffingenbeleid en een nieuwe dialoog te starten met inwoners om de maatregelen duidelijker te communiceren.

Gemeenteraad Nieuwkoop
Raadslid Remco Hendriks van Samen Beter Nieuwkoop diende een motie in. Hij wilde dat het Nieuwkoopse college een stevig geprek zou voeren met de collega's in Alphen en hierin teleurstelling te uiten dat het belang van de Nieuwkopers niet is meegewogen. Ook moest het college op pad om ontheffing te verlangen voor alle inwoners van Nieuwkoop, De Meije, Noorden, Woerdense Verlaat, Zevenhoven en Noordeinde. En als Alphen niet meewerkt dan samen met Vereniging Eymbert een juridisch proces starten.

Vooral dat laatste stuitte op weerstand bij de overige raadsfracties en wethouder De Kleer. Het is zeer ongebruikelijk juridische processen tegen andere overheden te voeren. Zeker tegen een buurgemeente waarmee nog meer dossiers opgelost moeten worden. Beter is een constructief gesprek aan te gaan. En dat is precies wat wethouder De Kleer volgende week gaat doen met zijn collega Breeuwsma van Alphen. En daarbij zal hij "een stevig gesprek voeren", waarbij Alphen "moet gaan leveren", aldus De Kleer. Burgemeester Van Duijn dreigde nog even de vergadering te schorsen, omdat de massaal aanwezige tegenstanders uit protest papieren omhoog hielden met de tekst "De Ziendeweg moet open blijven". 

Terwijl in Alphen aan den Rijn de raad zich boog over de wensen en bedenkingen, werd de vergadering in Nieuwkoop geschorst om de motie aan te passen. Hendriks was bereid het gedeelte over een juridisch proces er uit te halen en het college dan te vragen terugkoppeling te geven van het gesprek zodat daarna nog besloten kan worden welke eventuele vervolgstappen worden gezet.

Nadat de vergadering weer verder ging bleek al snel dat er geen meerderheid in de raad was voor de motie. De wethouder gaf aan het stevige gesprek toch te gaan voeren, wel of geen motie. En dat was voor veel raadsfracties voldoende. De motie werd niet aangenomen. Dit tot ongenoegen van de vele belangstellenden op de publieke tribune die meteen huiswaarts keerden.

Vervolg
Komende week spreken beide wethouders elkaar. En de verwachting is dat het Alphense college in de loop van april een definitief besluit neemt, met in achtneming van de wensen en bedenkingen van de Alphense gemeenteraad en de wensen vanuit het Nieuwkoopse college en raad.


Meer nieuws

Natuur en recreatie 26 apr. 2024 19:26

Tentoonstelling Wil Schropp

Wil Schropp is een kunstenaar die houten beelden maakt. Onlangs was deze markante man in Nieuwkoop. Dat ontging ook onze razende reporter Theo Leliveld niet...

Gemeente 26 apr. 2024 18:25

Kaag en Braassem en Nieuwkoop samen op zoek naar locatie vluchtelingenopvang

De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop gaan samen op zoek naar een geschikte locatie voor de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Dat hebben de gemeenteraden van Kaag en Braassem en Nieuwkoop besloten. De gemeenteraden gaven daarbij wel aandachtspunten mee op verschillende onderwerpen. De spreidingswet geeft de gemeenten de wettelijke opdracht vluchtelingen op te vangen, terwijl hun asielverzoek wordt beoordeeld. Voor 1 juli 2025 moeten de gemeenten samen zorgen voor 367 opvangplekken voor minimaal vijf jaar. Streven is voor de zomer een geschikte locatie te vinden voor een azc. Het gaat dus niet om reguliere woningen. Omdat de dorpskernen in beide gemeenten klein zijn, gaan zij op zoek naar een geschikte locatie in gebieden waar ze aan elkaar grenzen buiten het bestaand stad- en dorpsgebied (BSD).

Gemeente 26 apr. 2024 14:21

Lintjesregen in Nieuwkoop met bijzonder hoge onderscheiding

In aanloop naar Koningsdag heeft vrijdag de welbekende lintjesregen plaatsgevonden. Tien inwoners van de gemeente Nieuwkoop zijn onderscheiden. Hierbij is één Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding die jaarlijks aan gemiddeld maar zo'n tien Nederlanders wordt uitgereikt.

Winkels 26 apr. 2024 13:44

Dorpsboerderij Nieuwkoop grote winnaar van de Jumbo Bas Bobeldijk Sponsoractie

Na zes weken sponsorvouchers sparen - en online verzilveren - bij Jumbo Bas Bobeldijk in Nieuwkoop is er een einde gekomen aan de Jumbo Bas Bobeldijk Sponsoractie. Op woensdagavond 24 april was de afsluitende avond in de kantine van SV Nieuwkoop waar alle deelnemers hun verdiende sponsorcheques in ontvangst mochten nemen. Dorpsboerderij Nieuwkoop was de grote winnaar en mocht een cheque ter waarde van bijna 2000 euro ontvangen uit handen van supermarkteigenaar Bas Bobeldijk.

Verkeer en vervoer 26 apr. 2024 09:49

Nieuwveenseweg N231 dicht voor werkzaamheden

De provincie voert onderhoud uit aan de Nieuwveenseweg (N231) tussen Nieuwveen en Nieuwkoop op maandag 6 en dinsdag 7 mei 2024. De weg is afgesloten van 6 mei 20.00 uur tot 7 mei 06.00 uur. Het verkeer volgt omleidingsroutes.

Gemeente 25 apr. 2024 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.