Extra coronamaatregelen: zaterdag of zondag een avondklok en verdere beperking bezoek

Het werd telkens afgewezen, maar Nederland lijkt er nu toch echt aan te moeten geloven: een avondklok. Tussen 20:30 en 04:30 uur mogen inwoners zonder geldige reden niet meer op straat zijn. Daarnaast wordt dringend geadviseerd om per direct het bezoek te beperken tot maximaal één persoon per dag.

“Alle deskundigen waarschuwen voor een derde golf en dat moeten we serieus nemen”, aldus Rutte. De Jonge vulde aan: “De huidige maatregelen zijn nog niet genoeg om de nieuwe varianten eronder te krijgen.” Om de derde golf zo klein en kort mogelijk te houden, worden er daarom extra maatregelen genomen.

Invoeren avondklok

“Niemand wil een avondklok. Niemand staat erbij te juichen”, zegt Rutte. Toch is het volgens het kabinet nodig om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Met de avondklok willen we minder groepsvorming, minder contacten en vooral minder thuisbezoek bereiken.”

Dat er een avondklok komt is echter nog niet definitief, want de Tweede Kamer moet ook nog instemmen met het voorstel van het kabinet. Het Kamerdebat vindt morgen plaats. Of de steun voldoende is, is nog maar de vraag. Eerder gaven partijen als D66, PvdA, SP en GroenLinks namelijk aan nog twijfels te hebben over het nut en de noodzaak van het invoeren van een avondklok. Dit is ook de reden dat de exacte ingang van de avondklok nog niet bekend is. Rutte verwacht dat de avondklok op zijn vroegst aanstaande zaterdag of zondag in kan gaan.

De avondklok zal gaan gelden tussen 20:30 en 04:30 uur. Tussen deze tijden is het overal en voor iedereen verboden om op straat te zijn. Er gelden uitzonderingen wanneer je over straat moet voor werk. Of het noodzaak is dat medewerkers op straat zijn gedurende de avondklok, bepaalt de werkgever. Hiervoor is een werkgeversverklaring nodig. Er geldt daarnaast ook een uitzondering voor mensen die hulp verlenen aan mens of dier, waaronder ook de mantelzorg. Een lijst met alle uitzonderingsgevallen wordt later beschikbaar gesteld. Supermarkten die nu nog na 20:30 uur geopend zijn, zullen eerder moeten sluiten.

Beperking bezoek

Het bezoek wordt verder beperkt tot maximaal één persoon per dag. Het doel hiervan is om de besmettingen achter de voordeur terug te dringen, aangezien dat een belangrijke bron van besmetting is. Deze regel gaat onmiddellijk in.

Het aantal aanwezigen bij begrafenissen en crematies wordt beperkt tot maximaal 50 personen. Dit aantal lag op maximaal 100 aanwezigen. Deze maatregel gaat vanaf maandag 25 januari in.

Reizen

Aan een quarantaineplicht wordt momenteel gewerkt. Omdat dit echter eerst moet worden aangepast in de wet, wordt het vliegverkeer ingeperkt. Dit houdt concreet in dat er een vliegverbod geldt van en naar Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika. Dit in verband met de virusmutaties die daar zijn aangetroffen en zich over de wereld verspreiden. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat reizigers de virusvariant mee terug nemen naar Nederland. Naar het inperken van reizen binnen Nederland is ook gekeken, maar dat bleek niet haalbaar.

De maatregelen zullen duren tot 9 februari, het einde van het huidige pakket coronamaatregelen. 


Meer nieuws

Coronacrisis in Nieuwkoop gisteren 19:23

Geen nieuwe versoepelingen, wel ‘correcties’ op huidige maatregelen

’Als de verwachting uitkomt dat begin zomer iedereen die wil minimaal één keer gevaccineerd is, dan is dat het moment dat we weer grote stappen richting het normale leven kunnen zetten’’, zo begint premier Rutte zijn speech. Toch zijn er voor nu nog geen nieuwe versoepelingen. Wel wordt een aantal maatregelen gecorrigeerd. 

Advertorial Cultuur gisteren 14:57

Expositie Lies Roos bij Bakker & De Vos

Nieuwkoop,  Sinds de afgelopen week is er weer een nieuwe expositie te zien bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, op de Vijverhof in Nieuwkoop.

Gemeente gisteren 12:43

Gemeente Nieuwkoop sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

Sinds 1 maart 2021 is de gemeente Nieuwkoop officieel aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem (MMA). Met als doel de veiligheid in de gemeente vergroten. ''Het vergroten van de veiligheid is niet alleen een taak van politie en justitie. Ook inwoners en gemeente hebben een rol. Samen met de andere gemeenten in het district Alphen aan den Rijn – Gouda hebben wij een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.''  

Coronacrisis in Nieuwkoop gisteren 09:09

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Nieuwkoop daalt

In week 8 steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nieuwkoop met 105 nieuwe besmettingen. Een week later, in week 9, werden er 82 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD.