Stories by Pien
Advertorial Winkelcentrum Ter Aar

De Ter Aarse winkel(h)ier vertelt... Valentijn Opticiens

Om extra aandacht te vestigen op het winkelcentrum van Ter Aar, waarbij de ondernemers verenigd zijn in de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ), nemen we iedere twee weken één van de winkels in het commerciële hart onder de loep: deze week is de beurt aan Valentijn Opticiens. 

Valentijn Opticiens is in deze regio al bekend sinds 1984. “In dat jaar is Jeroen Valentijn gestart als zelfstandig opticien in Ter Aar”, zegt Jesper Schijf (35), die sinds 1 januari 2020 eigenaar is van de winkel. “Ik werk hier al 16 jaar. Ik deed na de HAVO een paar jaar Hotelschool en had toen een baantje in de horeca, maar had al snel door: werken, als iedereen vrij is; dat is niks voor mij! Dus zocht ik wat anders en kon - min of meer toevallig - bij Jeroen aan de gang: ik had echt zin in ’de 9 tot 5-mentaliteit' en ontdekte toen dat het beroep van opticien enorm veelzijdig is. Er zit echt van alles in: techniek, medische zorgverlening, commercie en ook mode. Allemaal dingen, die ik interessant vind. Dus ik volgde vier jaar lang een opleiding als opticien. Dat is een vrij beroep, dus iedereen mag zich opticien noemen en een eigen winkel beginnen."

Valentijn Opticiens heeft alle disciplines in huis. "Optometristen, opticiens en contactlens-specialisten en wij zijn allemaal gediplomeerd. Bij de grote ’brillenwinkels’ krijgen nieuwe medewerkers vaak alleen een interne cursus aangeboden, maar zijn daarmee nog niet gediplomeerd. Soms denken klanten, dankzij alle TV-reclames, dat een bril bij zo’n grote brillenwinkel veel goedkoper is, maar soms is het tegendeel waar en dat wordt pas duidelijk, als het op de service aankomt. Bij ons kun je altijd terugkomen met een kapotte bril; wij repareren hier soms nog brillen, die al 8 of 9 jaar oud zijn, terwijl in zo’n grote winkelketen dan wordt gezegd: “Tja mevrouw, koop maar ’n nieuwe!” En als zij een oogafwijking denken te vinden, sturen ze je door naar een oogarts. Wel aardig is, dat die dan soms adviseert om naar een goede opticien te gaan, want een oogarts doet zelf geen secure oogmeting zoals wij dat doen…"

Hetzelfde geldt voor die goedkope leesbrilletjes bij een grootwinkelbedrijf (€ 1,95). "Die werken vergrotend en passen eigenlijk iedereen wel. Maar je pest eigenlijk jezelf want niemand heeft precies gelijke ogen. Een bril, die precies op jouw ogen is gemaakt, is altijd veel prettiger", zegt Jesper. "Ik verwacht trouwens dat het op termijn nóg eenvoudiger wordt om zelf een oogmeting te doen (online). Maar dat zie ik als een kans, want dan zal nog duidelijker worden wat het verschil is tussen ’online’ en een échte winkel. Want behalve het juiste glas in een bril, met een uitgebreide collectie brilmonturen en zonnebrillen, kunnen wij ook goed helpen bij het uitzoeken van een bril: modern, zakelijk, apart of ’n tikje ondeugend."

Jesper: "En: voor klanten met een gehoorprobleem werken wij al sinds 2009 samen met Oorwerk Uithoorn; hoog opgeleide audiciens zijn 2 dagen per week aanwezig zijn in onze geluidsarme meetruimte.”

Loek Sassen


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:21

Goed nieuws voor jongeren die een woning zoeken

WSN wil dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor jongeren met een lager inkomen. Dat is lastig omdat je lang ingeschreven moet staan voor een woning. Daarom gaat WSN een aantal woningen aanbieden speciaal voor jongeren. De woningen worden aangeboden via de website Huren in Holland Rijnland.

Gemeente gisteren 10:13

‘We blijven in beweging'

De maand september werd uitgeroepen tot 'Nieuwkoop on the Move'-maand. Omdat er eindelijk veel meer mocht, konden de verenigingen het nieuwe seizoen weer opstarten. Dat is op veel plaatsen ook goed van de grond gekomen.

Advertorial Gezondheid en welzijn 26 okt. 2021 15:20

Fysiotherapie bij kaakklachten

Nieuwkoop/Ter Aar - Veel mensen ervaren wel eens klachten in het kaakgebied. Vaak worden deze niet herkend. Nog veel minder bekend is de rol die fysiotherapie bij dit soort klachten kan spelen.

Verkeer en vervoer 26 okt. 2021 12:52

Fietsverlichtingsactie zaterdag 6 november

Het is belangrijk dat de verlichting op de fiets het doet. Zeker nu het weer vroeger en langer donker wordt. Ook dit jaar is er daarom weer de fietsverlichtingsactie. Bij vijf rijwielhandelaren uit de gemeente kunt u op zaterdag 6 november gratis uw fietsverlichting laten controleren.

Wonen en bouwen 26 okt. 2021 09:45

Zelfbewoningsplicht nieuwbouwwoningen

Het college van burgemeester en wethouders heeft beleidsregels vastgesteld voor de zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding.