Anke Steffers

De Hollandsche Leeuw vraagt vergunning aan en houdt veiling

De vergunning voor de restauratieactiviteiten van De Hollandsche Leeuw is aangevraagd bij de gemeente. In afwachting van de vergunning start de voorbereiding van de werkzaamheden. Een belangrijk onderdeel daarvan is een veiling van zo ongeveer de volledige inboedel en alle prullaria van de Leeuw.

In overleg met Monumentenwacht is vastgesteld dat het onvermijdelijk is om ook de volledige binnenkant van De Hollandsche Leeuw aan te pakken. Er moet, vanwege de slechte fundamentele staat, zo veel gebeuren dat onder meer de hele vloer van het cafégedeelte er uit moet; boven worden woon- en werkeenheden gecreëerd. Dat betekent dat de volledige inboedel verdwijnt. De historie blijft zeker behouden, maar bepaalde roerende zaken keren niet terug. Daarom kunnen inwoners van de gemeente Nieuwkoop een ‘stukje Hollandsche Leeuw’ kopen. Er is een veiling geopend via Marktplaats waarbij Nieuwkopers een ‘eerste recht van koop’ hebben. Het geld wat dit oplevert, is voor de restauratie.

Tussen kunst en kitsch

Alles moet weg. Van kaarsenstandaards, speldjes en schilderijen tot de plafondlampen, de vele metalen wandplaten, relatiegeschenken en de volledige bar met tap. Dat zijn dus de allerkleinste prullen tot en met de hele inrichting. De vele kavels staan op Marktplaats, daar is De Hollandsche Leeuw te vinden als ‘Hollandsche Leeuw’ of direct via deze link: https://www.marktplaats.nl/u/hollandsche-leeuw/41955038

Aquarel

De meest bijzondere kavel is het schilderij van de Dorpsstraat met De Hollandsche Leeuw, speciaal voor de renovatie gemaakt door de Nieuwkoopse kunstschilder Henk van ’t Hoff. Hij wil het monument namelijk graag behouden. Afgelopen week overhandigde hij het schilderij. Ook op dit schilderij kan geboden worden.

Voorrang voor Nieuwkopers

Tot en met woensdag 28 oktober 9.00 uur kan iedereen biedingen uitbrengen op de kavels op Marktplaats. Tot dat moment geldt voor alle inwoners van gemeente Nieuwkoop een ‘recht van eerste koop’; daarna gaan de kavels open voor alle gegadigden. Zaterdag 31 oktober zijn de gekochte kavels tussen 10.00 en 13.00 uur af te halen; vanwege de coronamaatregelen wordt daarvoor een specifiek tijdstip doorgegeven.

Er waren plannen voor een kijkmiddag om de kavels te kunnen bekijken of om een laatste blik binnen te kunnen werpen. Maar onder de huidige omstandigheden gaat deze kijkmiddag niet door. Wie toch eerst een voorwerp, artikel of een meubelstuk wil bekijken óf die laatste blik binnen wilt werpen, kan mailen naar info@dehollandscheleeuw.nl voor een individuele afspraak (vóór 28 oktober).

Veilingagenda

Wo 14 oktober – Start bieden op kavels
T/m wo 28 oktober 9.00 uur – Bieden op de kavels (Nieuwkopers hebben recht op eerste koop)
Wo 28 oktober na 9.00 uur – Mail naar hoogste bieders in Nieuwkoop. Verkochte kavels aan Nieuwkopers verdwijnen van Marktplaats.
Do 29 oktober – Mail naar hoogste niet-Nieuwkoopse bieders van artikelen die zijn overgebleven
Za 31 oktober 10.00-13.00 uur – Afhalen kavels in De Hollandsche Leeuw


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 12:14

Vijf redenen om te sporten bij Jworxout!

De winter komt eraan en het coronavirus is nog niet onder controle. Tijd om jouw immuunsysteem een boost te geven en lekker buiten te gaan sporten. Wij geven je vijf redenen om te sporten bij Jworxout.

Wonen en bouwen vandaag 11:41

Huurders Driekoppenland Noorden plaatsen tijdcapsule

Op 27 oktober 2020 hebben de twaalf nieuwe bewoners van Waterhoen in Noorden een tijdcapsule, met specifieke dingen van 2020, geplaatst in het nieuwbouwproject. Deze tijdcapsules worden ingemetseld en komen pas weer tevoorschijn bij de sloop over vele jaren. Woningstichting Nieuwkoop (WSN) en Vergeer Bouw hebben op deze manier samen met de huurders stilgestaan bij de ‘sprong in de toekomst’ die de nieuwe bewoners gaan maken in deze hypermoderne gasloze woningen.

Advertorial Overige vandaag 10:01

ONNA Letselschade: kosteloos letselschade claimen

Veel mensen weten niet dat je bij letselschade recht hebt op een schadevergoeding. Als je een ongeval overkomt is dat al vervelend genoeg, het is dan fijn als je hulp krijgt bij de afwikkeling van de schade. Je wilt immers niet met de kosten blijven zitten. ONNA Letselschade kan jou hierbij helpen.

Overige gisteren 16:20

Café Freddy’s wordt Sportsbar Ter Aar

De afgelopen tijd was het onzeker wat er met café de Freddy’s in Ter Aar zou gaan gebeuren. Toen kwamen Alphenaren Richard de Knegt en Thomas Runhart met het idee hun concept uit Alphen aan den Rijn ook uit te draaien in Ter Aar.  

Advertorial Overige gisteren 15:30

Prima Systems’ haal- en breng service voor computerreparaties

We blijven en werken op het moment allemaal zo veel mogelijk thuis. Niet vreemd dus dat we véél meer tijd doorbrengen achter de computer of laptop. Maar ineens is je computer of laptop zó traag, of werkt hij niet meer zoals je dat gewend bent. Wat doe je dan?