Anke Steffers

De Hollandsche Leeuw vraagt vergunning aan en houdt veiling

De vergunning voor de restauratieactiviteiten van De Hollandsche Leeuw is aangevraagd bij de gemeente. In afwachting van de vergunning start de voorbereiding van de werkzaamheden. Een belangrijk onderdeel daarvan is een veiling van zo ongeveer de volledige inboedel en alle prullaria van de Leeuw.

In overleg met Monumentenwacht is vastgesteld dat het onvermijdelijk is om ook de volledige binnenkant van De Hollandsche Leeuw aan te pakken. Er moet, vanwege de slechte fundamentele staat, zo veel gebeuren dat onder meer de hele vloer van het cafégedeelte er uit moet; boven worden woon- en werkeenheden gecreëerd. Dat betekent dat de volledige inboedel verdwijnt. De historie blijft zeker behouden, maar bepaalde roerende zaken keren niet terug. Daarom kunnen inwoners van de gemeente Nieuwkoop een ‘stukje Hollandsche Leeuw’ kopen. Er is een veiling geopend via Marktplaats waarbij Nieuwkopers een ‘eerste recht van koop’ hebben. Het geld wat dit oplevert, is voor de restauratie.

Tussen kunst en kitsch

Alles moet weg. Van kaarsenstandaards, speldjes en schilderijen tot de plafondlampen, de vele metalen wandplaten, relatiegeschenken en de volledige bar met tap. Dat zijn dus de allerkleinste prullen tot en met de hele inrichting. De vele kavels staan op Marktplaats, daar is De Hollandsche Leeuw te vinden als ‘Hollandsche Leeuw’ of direct via deze link: https://www.marktplaats.nl/u/hollandsche-leeuw/41955038

Aquarel

De meest bijzondere kavel is het schilderij van de Dorpsstraat met De Hollandsche Leeuw, speciaal voor de renovatie gemaakt door de Nieuwkoopse kunstschilder Henk van ’t Hoff. Hij wil het monument namelijk graag behouden. Afgelopen week overhandigde hij het schilderij. Ook op dit schilderij kan geboden worden.

Voorrang voor Nieuwkopers

Tot en met woensdag 28 oktober 9.00 uur kan iedereen biedingen uitbrengen op de kavels op Marktplaats. Tot dat moment geldt voor alle inwoners van gemeente Nieuwkoop een ‘recht van eerste koop’; daarna gaan de kavels open voor alle gegadigden. Zaterdag 31 oktober zijn de gekochte kavels tussen 10.00 en 13.00 uur af te halen; vanwege de coronamaatregelen wordt daarvoor een specifiek tijdstip doorgegeven.

Er waren plannen voor een kijkmiddag om de kavels te kunnen bekijken of om een laatste blik binnen te kunnen werpen. Maar onder de huidige omstandigheden gaat deze kijkmiddag niet door. Wie toch eerst een voorwerp, artikel of een meubelstuk wil bekijken óf die laatste blik binnen wilt werpen, kan mailen naar info@dehollandscheleeuw.nl voor een individuele afspraak (vóór 28 oktober).

Veilingagenda

Wo 14 oktober – Start bieden op kavels
T/m wo 28 oktober 9.00 uur – Bieden op de kavels (Nieuwkopers hebben recht op eerste koop)
Wo 28 oktober na 9.00 uur – Mail naar hoogste bieders in Nieuwkoop. Verkochte kavels aan Nieuwkopers verdwijnen van Marktplaats.
Do 29 oktober – Mail naar hoogste niet-Nieuwkoopse bieders van artikelen die zijn overgebleven
Za 31 oktober 10.00-13.00 uur – Afhalen kavels in De Hollandsche Leeuw


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 09:29

Dorpsraad Rondom de Plassen organiseert Zorgmarkt

Vergrijzing is voor iedereen inmiddels een bekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. Door het stijgende aantal ouderen moeten er ook steeds meer zorgvoorzieningen bijkomen. Tegelijkertijd is het zorgsysteem in Nederland nogal veranderd. De centrale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor veel taken gedelegeerd aan de gemeenten en zorgverzekeraars, vanuit de gedachte dat deze de betreffende taken goedkoper en beter kunnen uitvoeren omdat zij de burgers en de thuissituatie beter kennen dan de landelijke overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is de participatiesamenleving, waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen.

Sport gisteren 20:11

Terugblikken en Vooruitkijken 24 februari

Eindelijk zal er na twee inhaalronden weer een volledig programma worden gespeeld in de diverse voetbalcompetities. Toch hebben de diverse ploegen niet stilgezeten. Er is driftig doorgetraind in deze periode en ook heeft men wat oefenwedstrijden gespeeld. Onze verslaggever Theo Leliveld peilde de stemming in de diverse kampen... 

Levensbeschouwing gisteren 14:20

Wat is de zin van het leven? en Wie ben ik?

Als zulke vragen je bezighouden, is Alpha misschien iets voor jou!" zegt pastor Heleen van de Reep. "In een aantal bijeenkomsten (12 avonden en 1 weekend (vrijdagavond en zaterdagmorgen) praten we over zaken zoals geloof en zingeving. Alpha wordt in allerlei kerken in Nederland georganiseerd, maar wij werken vanuit de katholieke kerk. Alpha is gezellig, laagdrempelig en absoluut niet saai! De sfeer is open en ontspannen en om deel te nemen hoef je niet vroom of super gelovig te zijnHet is voor iedereen, of je nu een vaste kerkganger bent of iemand die er  maar af en toe eens komt. Ook mensen van een ander geloof en mensen die de kerk alleen maar van de buitenkant kennen, zijn van harte welkom.

Sport gisteren 00:00

Ben Heemskerk Toernooi 2024

Voor de twintigste keer in de zestigjarige geschiedenis van Biljartvereniging Harago uit Ter Aar zal het Ben Heemskerk Toernooi gaan plaatsvinden. Een evenement waaraan ieder zichzelf respecterende biljarter kan laten zien of hij de finaledag van dit toernooi kan gaan bereiken...

Gezondheid en welzijn 20 feb. 2024 15:51

ProMove voegt oefeningen toe aan website

Zoals velen inmiddels al weten, is de fysiotherapiepraktijk Bakker & de Vos per mei 2022 van naam veranderd. Door het pensioen van Teun Bakker en de intrede van Erik Ettema kreeg de praktijk de naam ProMove, bewegen & gezondheid. Hierbij is ook de website vernieuwd en daar is nu iets nieuws aan toegevoegd.