Anke Steffers

De Hollandsche Leeuw vraagt vergunning aan en houdt veiling

De vergunning voor de restauratieactiviteiten van De Hollandsche Leeuw is aangevraagd bij de gemeente. In afwachting van de vergunning start de voorbereiding van de werkzaamheden. Een belangrijk onderdeel daarvan is een veiling van zo ongeveer de volledige inboedel en alle prullaria van de Leeuw.

In overleg met Monumentenwacht is vastgesteld dat het onvermijdelijk is om ook de volledige binnenkant van De Hollandsche Leeuw aan te pakken. Er moet, vanwege de slechte fundamentele staat, zo veel gebeuren dat onder meer de hele vloer van het cafégedeelte er uit moet; boven worden woon- en werkeenheden gecreëerd. Dat betekent dat de volledige inboedel verdwijnt. De historie blijft zeker behouden, maar bepaalde roerende zaken keren niet terug. Daarom kunnen inwoners van de gemeente Nieuwkoop een ‘stukje Hollandsche Leeuw’ kopen. Er is een veiling geopend via Marktplaats waarbij Nieuwkopers een ‘eerste recht van koop’ hebben. Het geld wat dit oplevert, is voor de restauratie.

Tussen kunst en kitsch

Alles moet weg. Van kaarsenstandaards, speldjes en schilderijen tot de plafondlampen, de vele metalen wandplaten, relatiegeschenken en de volledige bar met tap. Dat zijn dus de allerkleinste prullen tot en met de hele inrichting. De vele kavels staan op Marktplaats, daar is De Hollandsche Leeuw te vinden als ‘Hollandsche Leeuw’ of direct via deze link: https://www.marktplaats.nl/u/hollandsche-leeuw/41955038

Aquarel

De meest bijzondere kavel is het schilderij van de Dorpsstraat met De Hollandsche Leeuw, speciaal voor de renovatie gemaakt door de Nieuwkoopse kunstschilder Henk van ’t Hoff. Hij wil het monument namelijk graag behouden. Afgelopen week overhandigde hij het schilderij. Ook op dit schilderij kan geboden worden.

Voorrang voor Nieuwkopers

Tot en met woensdag 28 oktober 9.00 uur kan iedereen biedingen uitbrengen op de kavels op Marktplaats. Tot dat moment geldt voor alle inwoners van gemeente Nieuwkoop een ‘recht van eerste koop’; daarna gaan de kavels open voor alle gegadigden. Zaterdag 31 oktober zijn de gekochte kavels tussen 10.00 en 13.00 uur af te halen; vanwege de coronamaatregelen wordt daarvoor een specifiek tijdstip doorgegeven.

Er waren plannen voor een kijkmiddag om de kavels te kunnen bekijken of om een laatste blik binnen te kunnen werpen. Maar onder de huidige omstandigheden gaat deze kijkmiddag niet door. Wie toch eerst een voorwerp, artikel of een meubelstuk wil bekijken óf die laatste blik binnen wilt werpen, kan mailen naar info@dehollandscheleeuw.nl voor een individuele afspraak (vóór 28 oktober).

Veilingagenda

Wo 14 oktober – Start bieden op kavels
T/m wo 28 oktober 9.00 uur – Bieden op de kavels (Nieuwkopers hebben recht op eerste koop)
Wo 28 oktober na 9.00 uur – Mail naar hoogste bieders in Nieuwkoop. Verkochte kavels aan Nieuwkopers verdwijnen van Marktplaats.
Do 29 oktober – Mail naar hoogste niet-Nieuwkoopse bieders van artikelen die zijn overgebleven
Za 31 oktober 10.00-13.00 uur – Afhalen kavels in De Hollandsche Leeuw


Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid gisteren 14:35

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Advertorial Cultuur gisteren 11:13

Tsjechovs wereldberoemde De Kersentuin komt naar Alphen

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger schitteren in één van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In deze nieuwe bewerking toont Toneelgroep Maastricht een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De toneelklassieker is op 5 april te zien in Theater Castellum.

Overige 16 mrt. 2023 10:19

Inspraakavond 21 maart: aanleg zonnevelden Nieuwkoop

De taskforce RES van Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ maakt zich ernstig zorgen over plannen van de gemeente, om de Vierambachtspolder (de polder ten zuiden van Langeraar) - als één van vier potentiële gebieden - aan te wijzen om daar eventueel 110 voetbalvelden aan zonnepanelen aan te leggen.

Politiek 15 mrt. 2023 22:01

Stembiljetten op bij meerdere stembureau’s

Op enkele stembureau's in de gemeente Nieuwkoop waren de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen op. Hierdoor konden meerdere mensen hun stem niet uitbrengen.