Uit het archief

CV Plasduikers bestaat 55 jaar - viering nog onzeker

Leden van de carnavalsvereniging de Plasduikers bezorgden huis-aan-huis een kleurige brochure, waarin veel te lezen is over het ontstaan en de geschiedenis van de Plasduikers. Eén van de grondleggers, Ton van Rijn, beschrijft hoe de vereniging aan de naam is gekomen.

“In de jaren ’60 hadden we in Langeraar een danssociëteit; ’Het Stroppie’. Zo genoemd, omdat er altijd een chronisch gebrek aan geld was en we steeds maar net aan wisten te overleven. Onze dansavonden waren altijd in het parochiehuis, het huidige Parola, in Langeraar en vaak een succes. Daarom dachten wij dat we toch ook - op bescheiden wijze - voor de jeugd carnaval konden organiseren.''

Van Rijn werd de eerste Prins Carnaval en in 1968 werd nog de Raad van Elf toegevoegd. ''Tijdens een vergadering in hotel-café De Plas sprong één van de leden - Fer Koeleman - spontaan in zijn onderbroek vanaf het terras in de poel. En daar hebben we onze naam aan te danken.''

De huidige voorzitter is Frank Oosterhof, zelf woonachtig in Nieuw Vennep. “Maar mijn moeder is een geboren Langeraarse. Mijn vrouw was in 1995 de Prinses en sindsdien heb ik het carnaval in Langeraar gevolgd, vooral mensen kijken, en gezien dat het een erg sociale vereniging is en veel meer inhoudt dan alleen patat eten en veel bier drinken. We hebben 70 leden van allerlei pluimage, maar die allemaal van gezelligheid houden.

“Van de 70 leden zijn er ongeveer 30 actief”, zegt Christiaan Beuk, die secretaris is. Zo hebben we de ’Prutsclub’, die ieder jaar onze carnavalskar bouwt, waarmee we in diverse carnavalsoptochten meerijden; vooral in de Bollenstreek: Noordwijk, Sassenheim en de Zilk. Vorig jaar stond natuurlijk alles door corona stil, maar we hoopten toch dat - op bescheiden schaal - de verlichte optocht in Noordwijk wel door kon gaan, maar helaas: door de storm werd alles afgelast! Daarom gebruiken we dit jaar om ons jubileum - officieel op 11 november 2021 - voor te bereiden; onze dansmariekes (meisjes vanaf 12 jaar) trainen iedere week al op nieuwe dansen, die zij hopelijk een keer kunnen laten zien op een van de danstoernooien van NDO (Nederlandse Dansorganisatie).” 

“Een goede Prins Carnaval kan mensen op een natuurlijke manier vermaken, daarbij ondersteund door de prinses, die meestal ook zijn vrouw is”, zegt Oosterhof. ''In Nieuwkoop zijn we nog de enige carnavalsvereniging en doen we aardig mee tussen de verenigingen in Montfoort, Reeuwijk, Boskoop en Hoogland; dat zijn de grootste carnavalsverenigingen ’boven de rivieren’. Wij vieren carnaval op onze eigen manier; niet zoals in Limburg of Brabant, daar voelen wij ons niet zo thuis en zij zitten daar ook niet op ons te wachten. Ze vinden ons te vrijpostig, over-enthousiast.” Beuk: “We hebben ook een jeugdgroep: jongeren die wel eens met hun ouders meegaan naar een optocht, dat wel leuk vinden en later zelf lid worden. In 2020 organiseerden we het jeugdcarnaval - een spelletjesmiddag - in de Vosseburch. En we zouden bij ons jubileum zo graag weer een Vlinderfeest organiseren, maar dat wordt lastig: daar komen misschien wel 2000 mensen naar toe, dus we moeten veel voorbereiden (artiesten, bewaking en aankleding), maar we weten voorlopig nog niet of dat door corona weer mogelijk zal zijn. We plannen ons jubileum in het weekend van 10 t/m 12 december en dan zien we wel, wáár dat zal zijn.''

''Op een zeker moment werd het steeds lastiger om een volledige Raad van Elf te vormen, sindsdien noemen we het ’De Senaat’. We dragen dan - zeker als we op bezoek zijn bij een andere vereniging -  onze blauwe pakken en zijn zo wijd en zijd herkenbaar. Maar bij themafeesten kleden we ons wèl volgens het thema; sommigen vinden dat leuk en anderen liever niet. Zelf heb ik een achtergrond in het amateurtoneel en vind het wel leuk om mij anders voor te doen, dan ik eigenlijk ben”, zegt Oosterhof. 

De volgende

“Wij willen graag toneelvereniging Piccolo aan het woord laten.” Dus, op naar voorzitter Marga Schreuder.

Loek Sassen


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Nieuwveenseweg N231 dicht voor werkzaamheden

De provincie voert onderhoud uit aan de Nieuwveenseweg (N231) tussen Nieuwveen en Nieuwkoop op maandag 6 en dinsdag 7 mei 2024. De weg is afgesloten van 6 mei 20.00 uur tot 7 mei 06.00 uur. Het verkeer volgt omleidingsroutes.

Gemeente gisteren 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur gisteren 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport gisteren 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog gisteren 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.