Ingezonden

Schrijversdebuut Giel van Rijn

Wat doe je: nét met pensioen en je zoekt een leuke bezigheid? Dat vult iedereen zelf in maar Giel van Rijn uit Langeraar schreef gewoon een boek! “Tsja, zie het als een eerbetoon aan mijn voorouders, maar ook om iets van de geschiedenis van Langeraar en kennis van oude ambachten - uit de tijd zònder elektriciteit - vast te willen leggen voor de generaties ná ons!”

Op de voorkant van het boek ’Handwerk in de polder, bouwen van 1830 tot 1950’ prijkt een foto van werklieden in traditionele kleding bij het bouwen van de boerderij op Oostkanaalweg 1 (1909). Hij beschrijft de geschiedenis van de voormalige timmerwerkplaats op Langeraarseweg 87 en de directe omgeving in Langeraar; over de beheerders van de ’timmerwinkel’ en de gereedschappen, die in de werkplaats werden gebruikt.

Het boek met 136 pagina’s leest gemakkelijk weg en is royaal voorzien van illustraties en foto’s van de gebruikte gereedschappen: hamers, beitels, schaven, boren en zagen. En ook van - met de hand gesmede - spijkers, draadnagels, toognagels, lijmen en klemmen.  Verder schrijft hij over het vervoer van zware bouwmaterialen met de mallejan, werkslee, boot en paard en over het leven en dagelijks werk van de timmerlieden (oa. doodskisten). In het bijzonder het boerentimmerwerk zoals het maken van een karnmolen of het herstellen van een hooiberg met gebruik van speciale hulpmiddelen: blokken, touwen en de ’kaapstaander’.  In een apart hoofdstuk beschrijft hij de werking van de Hollandse heistelling en hoe er met de heistelling werd gewerkt (incl. de ’heiversjes’ (werkliederen) om de heipalen door een groep heiers aan de touwen ritmisch in de bodem te slaan).

Giel heeft ook een expositie ingericht met de oude gereedschappen en hulpmiddelen, afkomstig uit de oude werkplaats. De expositie is - uitsluitend op afspraak - te bezoeken op Langeraarseweg 87: 06-22173103.

Het boek is verkrijgbaar (€19,95) bij www.probook.nl/boekwinkel of af te halen bij Giel zelf.

Loek Sassen


Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 11:39

Zolderbrand in Nieuwkoop

Op de Beethovenlaan in Nieuwkoop heeft een korte brand gewoed op de zolder van een woning. De brandweer schaalde op naar middelbrand, omdat het vuur waarschijnlijk in het dak zat.

Advertorial Sport 2 jul. 2022 14:28

AJAX KOMT NAAR NIEUWKOOP!

Goed nieuws, want in de zomervakantie van dit jaar organiseert Ajax een Ajax voetbalkamp bij SV Nieuwkoop. Van maandag 8 t/m vrijdag 12 augustus kunnen jongens en meiden tussen de 6 en 16 jaar oud een week lang trainen als een Ajax-speler.

Evenementen 2 jul. 2022 10:20

Kindervakantiespelen Ter Aar is terug

Na bijna drie jaar is de kindervakantiespelen Ter Aar terug. Nadat in 2019 de week helaas een minder goede afloop had aan het einde en er daarna ook nog 2 jaar van Corona achteraan kwam. Kijkt de organisatie nu gelukkig weer positief vooruit naar een nieuwe editie nummer 44.

Advertorial Winkels 1 jul. 2022 15:30

Krijg een GRATIS boxspring bij Dutch Dream Slaapcomfort!

Ben je op zoek naar een nieuwe boxspring? Zijn je matrassen doorgezakt en is je bed aan vervanging toe? Wacht dan niet langer. De hele maand juli krijg je bij Dutch Dream Slaapcomfort namelijk een boxspring CADEAU!

Wonen en bouwen 1 jul. 2022 12:46

Verhoging starterslening

Jongeren of starters die hun eerste koopwoning willen aanschaffen kunnen bij de gemeente terecht voor een starterslening. Gemeente Nieuwkoop gaat deze starterslening verhogen.