Ingezonden

Schrijversdebuut Giel van Rijn

Wat doe je: nét met pensioen en je zoekt een leuke bezigheid? Dat vult iedereen zelf in maar Giel van Rijn uit Langeraar schreef gewoon een boek! “Tsja, zie het als een eerbetoon aan mijn voorouders, maar ook om iets van de geschiedenis van Langeraar en kennis van oude ambachten - uit de tijd zònder elektriciteit - vast te willen leggen voor de generaties ná ons!”

Op de voorkant van het boek ’Handwerk in de polder, bouwen van 1830 tot 1950’ prijkt een foto van werklieden in traditionele kleding bij het bouwen van de boerderij op Oostkanaalweg 1 (1909). Hij beschrijft de geschiedenis van de voormalige timmerwerkplaats op Langeraarseweg 87 en de directe omgeving in Langeraar; over de beheerders van de ’timmerwinkel’ en de gereedschappen, die in de werkplaats werden gebruikt.

Het boek met 136 pagina’s leest gemakkelijk weg en is royaal voorzien van illustraties en foto’s van de gebruikte gereedschappen: hamers, beitels, schaven, boren en zagen. En ook van - met de hand gesmede - spijkers, draadnagels, toognagels, lijmen en klemmen.  Verder schrijft hij over het vervoer van zware bouwmaterialen met de mallejan, werkslee, boot en paard en over het leven en dagelijks werk van de timmerlieden (oa. doodskisten). In het bijzonder het boerentimmerwerk zoals het maken van een karnmolen of het herstellen van een hooiberg met gebruik van speciale hulpmiddelen: blokken, touwen en de ’kaapstaander’.  In een apart hoofdstuk beschrijft hij de werking van de Hollandse heistelling en hoe er met de heistelling werd gewerkt (incl. de ’heiversjes’ (werkliederen) om de heipalen door een groep heiers aan de touwen ritmisch in de bodem te slaan).

Giel heeft ook een expositie ingericht met de oude gereedschappen en hulpmiddelen, afkomstig uit de oude werkplaats. De expositie is - uitsluitend op afspraak - te bezoeken op Langeraarseweg 87: 06-22173103.

Het boek is verkrijgbaar (€19,95) bij www.probook.nl/boekwinkel of af te halen bij Giel zelf.

Loek Sassen


Meer nieuws

Gemeente gisteren 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur gisteren 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport gisteren 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog gisteren 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport 24 apr. 2024 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...