Don Sanne

Bouw woningen op plek oud verzorgingstehuis toch van start door advies van Expertteam Woningbouw

De nieuwe plannen om 13 senioren- en 18 starterswoningen te bouwen op de plek van het voormalige verzorgingstehuis in Nieuwkoop konden niet doorgaan. Dit kwam doordat de bouwplannen een onoverkomelijk stikstofdepositie met zich mee brachten. Met het advies van Expertteam Woningbouw kan de sloop en bouw toch doorgaan. 

Na onderzoek voor de sloop van het verzorgingstehuis kwam Woningstichting Nieuwkoop achter de aanwezigheid van een aantal vleermuizen. Toen zij dit bij de gemeente meldden, wees de gemeente hen op de Natuurwet en werd het landelijke Programma Aanpak Stikstof direct stopgezet om de natuur te beschermen. Door de sloop- en bouwactiviteiten van het voormalige verzorgingstehuis zoud er te veel stikstof veroorzaakt worden voor de Nieuwkoopse Plassen.

Om de stikstofdepositie niet verder te laten stijgen heeft Woningstichting Nieuwkoop van alles geprobeerd. ‘’Zoals het uitwerken van plannen voor stikstofneutraal slopen. Slopen met elektrische kranen, met de hand, met afgedekte aggregaten. We kwamen er niet uit’’, laat projectleider Frank Swager van Woningstichting Nieuwkoop weten.

Oplossing

De projectleider gaf echter de hoop niet op. Uiteindelijk kwam bij uit bij het Expertteam Woningbouw. Swager sprak samen met de gemeente en een aantal experts, die de oplossing aanreikten in een tijd waarin nog veel onduidelijk was. Met het advies van Expertteam Woningbouw konden Swager een natuurvergunning aanvragen. ‘’Het was een kwestie van intern salderen: zorgen dat de stikstofuitstoot binnen je eigen project minder wordt of hetzelfde blijft dan in de oude situatie in 1998."

Een ander goed advies was om de sloop- en de nieuwbouwplannen gecombineerd in te dienen. "Zo heb je ook maar één vergunnings- en bezwaarprocedure, wat veel tijd kan schelen." Naar verwachting kan de sloop bijna beginnen. In 2022 gaat de bouw van start.


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 12:14

Vijf redenen om te sporten bij Jworxout!

De winter komt eraan en het coronavirus is nog niet onder controle. Tijd om jouw immuunsysteem een boost te geven en lekker buiten te gaan sporten. Wij geven je vijf redenen om te sporten bij Jworxout.

Wonen en bouwen vandaag 11:41

Huurders Driekoppenland Noorden plaatsen tijdcapsule

Op 27 oktober 2020 hebben de twaalf nieuwe bewoners van Waterhoen in Noorden een tijdcapsule, met specifieke dingen van 2020, geplaatst in het nieuwbouwproject. Deze tijdcapsules worden ingemetseld en komen pas weer tevoorschijn bij de sloop over vele jaren. Woningstichting Nieuwkoop (WSN) en Vergeer Bouw hebben op deze manier samen met de huurders stilgestaan bij de ‘sprong in de toekomst’ die de nieuwe bewoners gaan maken in deze hypermoderne gasloze woningen.

Advertorial Overige vandaag 10:01

ONNA Letselschade: kosteloos letselschade claimen

Veel mensen weten niet dat je bij letselschade recht hebt op een schadevergoeding. Als je een ongeval overkomt is dat al vervelend genoeg, het is dan fijn als je hulp krijgt bij de afwikkeling van de schade. Je wilt immers niet met de kosten blijven zitten. ONNA Letselschade kan jou hierbij helpen.

Overige gisteren 16:20

Café Freddy’s wordt Sportsbar Ter Aar

De afgelopen tijd was het onzeker wat er met café de Freddy’s in Ter Aar zou gaan gebeuren. Toen kwamen Alphenaren Richard de Knegt en Thomas Runhart met het idee hun concept uit Alphen aan den Rijn ook uit te draaien in Ter Aar.