Youngboyz Sebas en Dorus

Youngboyz houdt zich bezig met duurzaamheid

Een kledinglijn die zich bezighoudt met duurzaamheid, hoe dan? Dat Youngboyz zich uitbreidt en een groot merk wil worden is bekend. Maar dat ze nu ook investering in duurzaamheid is iets nieuws. 

Organisch katoen

Sebas van der der Voorn en Dorus Boddeke, beide eigenaar van het kledingmerk Youngboyz leggen uit: ''De kleding geproduceerd door Youngboyz is gemaakt van biologisch katoen. Het verschil is dat biologisch katoen  geteeld is zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Katoen wordt geteeld op het land en om te zorgen dat de katoenplanten niet worden aangetast door insecten of dieren wordt de katoenplant hevig bespoten met slechte chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is niet goed voor het katoengewas, het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. Dit maakt katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct in de wereld.'' Ze vervolgen: ''Bij de katoenteelt worden de meeste chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo'n 16% van de bestrijdingsmiddelen voor slechts 2,5% van het totale landbouw oppervlak. Daarom is het belangrijk dat we steeds meer aandacht vragen voor biologisch katoen.''

Youngboyz is zich bewust geworden van deze gevolgen. Dit heeft geleid tot de bewuste keuze om biologisch katoen te gebruiken voor de kledingproductie. ''Het biologisch katoen dat door Youngboyz wordt gebruikt is verbouwd zonder pesticiden. Om ervoor te zorgen dat het gewas niet wordt opgegeten door insecten worden er andere insecten ingezet om deze schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan. Ongedierte wordt ook bestreden door het toepassen van botanische plantenextracten. Daarnaast vindt er vaak wisselteelt plaats om de voedingsstoffen die in de grond zitten te behouden. Biologisch katoen wordt ook weer ouderwets met de hand geplukt. Bij machinaal plukken moet chemisch ontbladeringsmiddel worden gebruikt en dat is natuurlijk niet toegestaan.''

Landelijk

Team Youngboyz heeft zich uitgebreid met Hidde van Ree. Hidde woonachtig in Dinxperlo (Oosten van het land), is ondernemend ingesteld en ziet veel potentie in Youngboyz. Hierdoor gaat Youngboyz zich binnenkort uitbreiden met samenwerkingen in het Oosten van het land. ''Hiermee proberen we het merk te vergroten van regionaal naar landelijk.'' Hierover volgt later meer!


Meer nieuws

Nieuwkoops Sinterklaas Journaal vandaag 15:06

Hoe krijgen de kindjes dit jaar hun cadeautjes?

In deze aflevering van het Sinterklaas Journaal: hoe krijgen de kindjes in de gemeente Nieuwkoop eigenlijk hun cadeautjes en wordt het feest dit jaar gevierd? 

Algemeen vandaag 14:17

Brandweer haalt paard uit water in Nieuwveen

Zondag 22 november rond 16.00 uur is de brandweer Nieuwkoop opgeroepen voor een dier te water. Aanrijdend hoorden zij dat het ging om een paard in de sloot.

Verkeer en vervoer vandaag 13:55

Wegafsluitingen in Nieuwveen en Woerdense Verlaat

In de maand november zijn er in de gemeente Nieuwkoop op diverse locaties werkzaamheden bezig. Deze week, van maandag 23 tot en met woensdag 25 november, is er een straat in Nieuwveen en een straat in Woerdense Verlaat afgesloten.

Coronacrisis in Nieuwkoop vandaag 10:33

Stijging aantal coronabesmettingen in de gemeente Nieuwkoop

In week 46 werden er door de GGD Hollands Midden 65 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Afgelopen week was er toch weer een stijging zichtbaar en kwamen er in totaal 72 nieuwe coronabesmettingen bij.

Cultuur vandaag 09:18

Expositie in Gezondheidscentrum De Aar

In Gezondheidscentrum De Aar aan de Aardamseweg 73 in Ter Aar heeft Bakker & De Vos een eerste expositie geopend. De kunstwerken van Dicky Slagter zijn hier te bewonderen tot eind februari 2021.