Windmolens en zonnevelden in polders gemeente Nieuwkoop?

Zoals je op deze site hebt kunnen lezen, lopen de bewoners van Aarlanderveen te hoop tegen plannen om windmolens in de polder tussen Aarlanderveen en Alphen aan den Rijn te plaatsen. Maar ook in de gemeente Nieuwkoop wordt dit onderzocht. Iedere gemeente moet in het kader van de Regionale Energie Strategie onderzoek doen naar locaties voor bijvoorbeeld windmolens en zonnevelden. Maar waar moeten die in onze gemeente komen en wat vind je er van?

Regionale Energie Strategie

De gemeente moet samen met de regio in 2021 plannen hebben die ingaan op energiebesparing, warmtebenutting, elektriciteitsproductie en duurzame vormen van mobiliteit. Dit wordt de Regionale Energie Strategie (RES) genoemd. Daarom wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor windmolens en zonnevelden, maar ook andere vormen van energieopwekking. Hierover kunnen bewoners meepraten. Op deze site is hierover eerder bericht. Ook via de website denkmee.nieuwkoop.nl kun je je mening en ideeën geven. Dit kan nog tot 2 december!

Windmolens

Vanwege de aanvliegroutes naar Schiphol zijn de mogelijkheden voor echt hoge windmolens beperkt, maar ze zijn er wel. Op de concept kansenkaart voor windmolens is te zien dat de hoge exemplaren in de polder tussen Nieuwveen en Zevenhoven kunnen staan. En ook nabij Lusthof De Haeck in Woerdense Verlaat zou dit volgens de kaart kunnen. Op onderstaande kaart is onze gemeente te zien binnen de zwarte lijn (gemeentegrens). En binnen die zwarte lijn kunnen hoge windmolens staan in witte gebieden.

Lagere windmolens kunnen worden geplaatst in de polder tussen Nieuwkoop en Ter Aar en ook in de polder tussen Nieuwveen en Zevenhoven. Op onderstaande kaart zijn dat de witte plekken in het gebied met het raster.

(tekst gaat verder onder het kaartje)

windmolens uitsnede.jpg

Het is absoluut niet gezegd dat die windmolens er ook echt komen. Maar het is nu wel hét moment om je als bewoner uit te spreken over deze plannen. Want hiermee wordt wel een eerste stap gezet.

Zonnevelden

Er wordt ook gekeken waar zonnevelden kunnen komen. Dit zijn grote velden met rijen zonnepanelen. Ons platte land is hier uitermate geschikt voor. Maar diezelfde velden zijn ook belangrijke landbouwgrond én broed- en leefgebied voor weidevogels. Zonnevelden zullen minder impact hebben op de horizon, maar wel op het landschap.

(tekst gaat verder onder het kaartje)

zonnevelden.jpg

Op bovenstaande kaart zijn de kansrijke gebieden in groen te zien. Dit is met name tussen Nieuwveen en  Vrouwenakker, de Langeraarse Plassen, nabij Korteraar en tussen Ter Aar en Langeraar. De gele gebieden bieden kansen. Dit is de gehele Polder Nieuwkoop, Polder Zevenhoven, Lusthof De Haeck in Woerdense Verlaat, rondom Ter Aar en noordwest van Nieuwveen.

Er moet iets gebeuren, maar wat?

Uiteraard komen we er niet door alles niet te willen. Ook in de gemeente Nieuwkoop zullen we duurzamer moeten worden om onze bijdrage te leveren om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Op welke manier dat moet wordt nu dus bedacht. En daarover kunnen de inwoners nu meedenken en meepraten. Gaat dit onderwerp je dus aan het hart? Praat en denk dan vooral mee. Dit kan nog via de eerder genoemde website.

polder nieuwkoop.jpg

 


Meer nieuws

Nieuwkoops Sinterklaas Journaal vandaag 15:06

Hoe krijgen de kindjes dit jaar hun cadeautjes?

In deze aflevering van het Sinterklaas Journaal: hoe krijgen de kindjes in de gemeente Nieuwkoop eigenlijk hun cadeautjes en wordt het feest dit jaar gevierd? 

Algemeen vandaag 14:17

Brandweer haalt paard uit water in Nieuwveen

Zondag 22 november rond 16.00 uur is de brandweer Nieuwkoop opgeroepen voor een dier te water. Aanrijdend hoorden zij dat het ging om een paard in de sloot.

Verkeer en vervoer vandaag 13:55

Wegafsluitingen in Nieuwveen en Woerdense Verlaat

In de maand november zijn er in de gemeente Nieuwkoop op diverse locaties werkzaamheden bezig. Deze week, van maandag 23 tot en met woensdag 25 november, is er een straat in Nieuwveen en een straat in Woerdense Verlaat afgesloten.

Coronacrisis in Nieuwkoop vandaag 10:33

Stijging aantal coronabesmettingen in de gemeente Nieuwkoop

In week 46 werden er door de GGD Hollands Midden 65 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Afgelopen week was er toch weer een stijging zichtbaar en kwamen er in totaal 72 nieuwe coronabesmettingen bij.

Cultuur vandaag 09:18

Expositie in Gezondheidscentrum De Aar

In Gezondheidscentrum De Aar aan de Aardamseweg 73 in Ter Aar heeft Bakker & De Vos een eerste expositie geopend. De kunstwerken van Dicky Slagter zijn hier te bewonderen tot eind februari 2021.