wUrck architectuur

Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal half augustus al van start

Een paar weken eerder dan gepland gaan de werkzaamheden voor de aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal van start. De bouw duurt een kleine twee jaar.

Via de Burgemeester Bruins Slotsingel gaat de fiets- en voetgangersbrug naar de Nieuwkoopseweg en kruist deze bij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg. De officiële ingebruikname van de nieuwe brug staat gepland voor eind april 2024. Fietsers en voetgangers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van een kortere route.

De brug krijgt een lichte kleur en een elegante bocht, een composiet dek en open Y-vormige betonnen pijlers (zie bovenstaand ontwerp van wUrck architectuur). Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Boekel Bouw & Infra BV, in samenwerking met Composite Structures. De brug is al jaren een wens van de provincie, gemeente en de fietsersbond.

Aanleg hellingen 

Op 19 augustus wordt gestart met de grondwerkzaamheden. “Na het afgraven van de bovenste laag grond wordt extra grond neergelegd, dat later de basis vormt voor de hellingen aan weerszijden van de fietsbrug. Zodra die grond een stevige basis vormt, wordt de eerder afgegraven laag grond hier weer overheen gezet. Hierop worden struiken geplant. Eind oktober zijn de werkzaamheden voor deze hellingen gereed en volgt er een zettingsperiode van bijna een jaar, om latere verzakkingen door het gewicht te voorkomen”, aldus de Gemeente Alphen aan den Rijn.

Vervolg planning

Tussen april en juli 2023 maakt de aannemer de funderingen van de brug. In augustus en september van 2023 hijst de aannemer de al in de fabriek geproduceerde pijlers en de brugdekken op zijn plek. De N207 en Westkanaalweg zijn daardoor maar zeer kort afgesloten. Tot slot worden de aansluitende fietspaden naar de brug geasfalteerd en kan de brug uiterlijk in april 2024 open.

Hinder

Vanaf 15 augustus 2022 staan er bouwketen op de parkeerplaats aan de Westkanaalweg. De parkeerplaats is daarom naar verwachting tot april 2024 afgesloten. Tijdens de grondwerkzaamheden zijn er veel transportbewegingen in een korte periode. Bestaande routes kunnen via omleidingen of versmallingen anders lopen dan nu.


Meer nieuws

Advertorial Werken gisteren 13:12

Bibliotheek Rijn en Venen is op zoek naar jou

Wil jij jouw plezier in voorlezen overbrengen op kinderen en hun ouders? Heeft het werken met DigiD geen geheimen meer voor jou? Of geef je jouw kennis van techniek graag spelenderwijs door aan de jongere generatie? Word dan vrijwilliger bij Bibliotheek Rijn en Venen. 

Dieren gisteren 11:03

Dierendag bij Ipse de Bruggen

Schapen en geiten gaan genieten van feestelijke brunch. Op zaterdag 1 oktober viert  kinderboerderij de Schaapskooi haar jaarlijkse dierenverwendag.

Overige 23 sep. 2022 11:59

Unieke expositie fotoboeken van Nieuwkoop en Noorden

Het Historisch Genootschap Nieuwkoop en omstreken brengt het verleden tot leven en organiseert een unieke expositie in de Loopstal op het terrein van De Zevensprong aan de Noordenseweg. 

Advertorial Overige 22 sep. 2022 14:18

Castellum breidt aanbod Theater met Tolk uit

Zaterdag 24 september is het Internationale Dag van de Gebarentaal. Een perfect moment om bekend te maken dat het aanbod van theatervoorstellingen met gebarentolk in seizoen 22/23 is uitgebreid. 

Blog Opinie 21 sep. 2022 14:19

Handelen of wandelen?

Ik heb het er al vaker over gehad; met familie moet je wandelen en niet handelen. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan.