Pixabay

Wereld Toilet Dag: Gemeente Nieuwkoops scoort hoog op het gebied van toiletvriendelijkheid

Vandaag, donderdag 19 november is het Wereld Toiletdag. Ter ere van deze dag brengt Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de meest en minst toiletvriendelijke gemeentes van Nederland in kaart. De gemeente Nieuwkoop staat op nummer vier van de meest toiletvriendelijke gemeentes.

Samen met de HogeNood-app (de grootste database van toiletten in Nederland) heeft MLDS de jaarlijkse lijst gemaakt van meest toiletvriendelijke gemeenten. In totaal staan er 7.000 toiletten in de HogeNood-app, hiervan zijn slechts een kleine 600 in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open.

Voor het eerst is dit jaar een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. In de gemeente Nieuwkoop waren de punten dusdanig hoog dat zij bovenaan de lijst kwamen te staan.

Per gemeente is er gekeken naar het aantal inwoners. Vanuit die informatie is er een top tien gekomen met de meest- en minst toiletvriendelijke gemeentes. De gemeente Nieuwkoop valt onder de middelgrote gemeenten met 25.000 tot 75.000 inwoners. In deze categorie viel de gemeente Nieuwkoop op de vierde plek, net onder Goes, Velsen en Schouwen-Duivenland. Tijdens het onderzoek zijn alleen de openbare toiletunits meegerekend.

Groot tekort aan toiletten

“Juist in deze tijd van horecasluiting zien we hoe groot en kwetsbaar het tekort aan toiletten echt is. Wij vinden het onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan toiletten. We roepen gemeenten daarom ook op om te blijven investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits”, laat Bernique Tool, directeur MLDS weten.


Meer nieuws

Nieuwkoops Sinterklaas Journaal vandaag 15:06

Hoe krijgen de kindjes dit jaar hun cadeautjes?

In deze aflevering van het Sinterklaas Journaal: hoe krijgen de kindjes in de gemeente Nieuwkoop eigenlijk hun cadeautjes en wordt het feest dit jaar gevierd? 

Algemeen vandaag 14:17

Brandweer haalt paard uit water in Nieuwveen

Zondag 22 november rond 16.00 uur is de brandweer Nieuwkoop opgeroepen voor een dier te water. Aanrijdend hoorden zij dat het ging om een paard in de sloot.

Verkeer en vervoer vandaag 13:55

Wegafsluitingen in Nieuwveen en Woerdense Verlaat

In de maand november zijn er in de gemeente Nieuwkoop op diverse locaties werkzaamheden bezig. Deze week, van maandag 23 tot en met woensdag 25 november, is er een straat in Nieuwveen en een straat in Woerdense Verlaat afgesloten.

Coronacrisis in Nieuwkoop vandaag 10:33

Stijging aantal coronabesmettingen in de gemeente Nieuwkoop

In week 46 werden er door de GGD Hollands Midden 65 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Afgelopen week was er toch weer een stijging zichtbaar en kwamen er in totaal 72 nieuwe coronabesmettingen bij.

Cultuur vandaag 09:18

Expositie in Gezondheidscentrum De Aar

In Gezondheidscentrum De Aar aan de Aardamseweg 73 in Ter Aar heeft Bakker & De Vos een eerste expositie geopend. De kunstwerken van Dicky Slagter zijn hier te bewonderen tot eind februari 2021.