Tom in de Buurt
Advertorial Maatschappij

Wegwijs in relatie en scheiding: spreekuur van Tom in de buurt biedt ondersteuning

Ervaar jij problemen in je relatie? Of heb je behoefte aan ondersteuning omdat je gaat scheiden? Dan is het spreekuur ‘Wegwijs in relatie en scheiding’ van Tom in de buurt bedoeld voor jou. De spreekuren zijn in Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Tijdens dit spreekuur kun je terecht met allerhande vragen over relatie en scheiding.

Tom in de buurt is een organisatie waar volwassenen in de regio Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop terecht kunnen voor informatie, advies en hulpvragen. Samen met de medewerker van Tom in de buurt wordt een plan gemaakt om te werken aan deze problemen. We spraken met wijkcoach Marianne van Tol over het spreekuur Wegwijs in relatie en scheiding.

Relatie- en scheidingsproblematiek

Tom in de buurt heeft het spreekuur in het leven geroepen voor inwoners die met allerhande vragen zitten over relatie en scheiding. “Iedereen heeft wel eens te maken met relatieproblemen. Bijvoorbeeld als je langs elkaar heen lijkt te praten, of als je maar niet uit de patronen komt die zich langzaamaan hebben geworteld in jullie relatie. Hoe leer je beter met elkaar communiceren? En hoe stop je met ruziemaken? Met al dit soort vraagstukken kunnen inwoners terecht op het spreekuur”, vertelt Marianne.

Maar ook bij scheidingsproblematiek kun je langskomen op het spreekuur. “In sommige gevallen is hulp zoeken om een relatie te redden een gepasseerd station. Mensen zijn dan zo ver van elkaar verwijderd geraakt, dat ze overwegen of al besloten hebben te gaan scheiden. Want wat moet er allemaal geregeld worden bij een scheiding? En hoe regel je dat met de kinderen? Maar denk ook aan verwerking van de scheiding. Dit brengt namelijk vaak een achtbaan aan emoties met zich mee. Daarbij ondersteunen wij inwoners.”

Veilige omgeving

Tom in de buurt begrijpt dat relatie- en scheidingsproblematiek gevoelig ligt en dat emoties soms hoog op kunnen lopen. Daar gaan ze dan ook zorgvuldig mee om. “We creëren altijd een veilige omgeving voor inwoners die langskomen op het spreekuur. Je komt binnen in een algemene ruimte, maar persoonlijke gesprekken voeren we altijd in afgesloten spreekkamers. We houden dus altijd oog voor de privacy van inwoners”, licht Marianne toe.

Professionele samenwerking

Marianne draait het spreekuur Wegwijs in relatie en scheiding samen met collega’s en andere professionals zoals advocaten, mediators en maatschappelijk werkers. In Alphen aan den Rijn zijn ook medewerkers van de gemeente betrokken, voor vragen over geldzaken. Bij het spreekuur in Nieuwkoop en Kaag en Braassem wordt ook samengewerkt met een pedagogisch adviseur.

Met elkaar zorgen zij ervoor dat vragen van inwoners worden beantwoord. “Zo kunnen we ook antwoord geven op vragen waar juridische kennis of kennis op het gebied van financiën en gemeentelijke regels voor nodig is. Deze samenwerking maakt het makkelijker voor de inwoners.”

Locaties en data

Wil je langskomen bij het spreekuur? Kijk bij Groepsaanbod en trainingen welke locatie en datum het beste bij jou past. Er zijn geen kosten verbonden aan dit spreekuur.


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:45

NeuroFitGym

Dat ProMove, bewegen & gezondheid diverse beweegactiviteiten zoals de FysioSport, Pilates en wandelgroepen aanbiedt is bij velen bekend. Maar ook de NeuroFitGym valt onder het beweegaanbod van ProMove.

Gemeente gisteren 12:50

Veel reacties op enquête flexwoningen

In december heeft de gemeente een enquête uitgezet om de behoefte aan flexwoningen onder de inwoners te onderzoeken. Ruim 400 inwoners hebben gereageerd. Meer dan de helft gaf aan zelf interesse te hebben in een flexwoning of iemand te kennen die interesse heeft.     

Advertorial Overige 30 jan. 2023 13:35

Hendrik Groen komt voor de laatste keer naar het theater

In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Wonen en bouwen 27 jan. 2023 15:25

Positieve reacties op ontwerp Weteringplein

Op de goed bezochte inloopavond over het ontwerp van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte van het Weteringplein in Nieuwveen op 25 januari waren veel positieve reacties te horen: ‘Het is mooi om te zien dat er echt gewerkt is met onze ideeën’, en ‘Het zijn mooie gebouwen, passend bij het dorpse karakter van Nieuwveen’.