Josh Walet

Wanneer laat je je kind testen op corona?

De basisscholen en kinderopvangen zijn weer volledig open. Bij klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, moeten kinderen thuis blijven. Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen relatief weinig corona krijgen. Wanneer laat je je kind dan testen op het virus?

Er wordt vaak veel gesnotterd in de klas. Kinderen zijn vroeg in hun leven namelijk nog bevattelijk voor onschuldige verkoudheidsvirussen, terwijl volwassenen hier weerstand tegen op hebben gebouwd door de jaren heen. Maar hoe weet je of de verkoudheid van jouw kind onschuldig is of juist besmet is met het coronavirus?

Richtlijnen

Als een kind klachten heeft die passen bij het coronavirus zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, plotseling verlies van reuk en/of smaak, benauwdheid, verhoging óf koorts boven de 38 graden, dan mag je kind niet naar de kinderopvang, school en/of buitenschoolse opvang. Heeft je kind verhoging óf koorts en/of benauwdheid? Dan moet het hele gezin thuisblijven tot de uitslag bekend is. Pas als je kind 24-uur klachtenvrij is dan mag hij/zij weer naar buiten.

Maar wat als jouw kind last heeft van hooikoorts, astma, of andere chronische klachten die vergelijkbare symptomen hebben als bij het coronavirus? De richtlijn van het RIVM zegt hierover: “Als de klachten van een kind als herkenbaar onveranderd passen bij een reeds bestaande aandoening (zoals hooikoorts of astma) mag het kind naar school. Het is dan niet nodig om het kind te testen. Bij verandering van het klachtenpatroon of bij het ontstaan van nieuwe klachten naast het bekende klachtenpatroon, blijft het kind thuis tot deze nieuwe klachten voorbij zijn of het bekende klachtenpatroon is teruggekeerd.”

Testen

Zodra de klachten veranderen of anders zijn dan normaal, wordt verzocht jouw kind thuis te houden en een afspraak voor een test. Of een kind daadwerkelijk besmet is met het coronavirus is namelijk alleen vast te stellen met een coronatest.

Heeft jouw kind geen chronische klachten die lijken op de symptomen van het coronavirus? GGD Hollands Midden raadt dan aan om jouw kind te laten testen als de verkoudheidsklachten langer dan een week duren. “De jeugdarts verbonden aan de school kan zo nodig in overleg met ouders, school/opvang en eventueel de huisarts of behandelend arts advies geven om bijvoorbeeld bij twijfel over de oorzaak van de klachten je kind te testen op het coronavirus.”

Bij de test zelf wordt rekening gehouden met jouw kind. GGD Hollands Midden licht toe: “We begrijpen dat het voor je kind spannend is. We nemen dan ook meer tijd om je kind gerust te stellen. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor. Jij kent je kind het beste. Weet dat wij hem/haar heel dapper vinden!”

Een afspraak maken om jouw kind te laten testen kan via 085-0782878. Via dit nummer kun je ook terecht om advies in te winnen en/of in contact te komen met de jeugdarts.

Op de foto: de coronatest drive-in op de Euromarkt in Alphen.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten gisteren 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog gisteren 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport gisteren 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...