ActiVite
Advertorial Maatschappij

Vrijwilliger Janny (71): “Voor mijn vrijwilligerswerk ga ik door het vuur”

Al zeven jaar is de 71-jarige Janny werkzaam als vrijwilliger bij Rietveld Alphen aan den Rijn. Rietveld is een zorglocatie van ActiVite, speciaal voor mensen met dementie. En hoewel omgaan met dementie niet altijd even makkelijk is, maken de blije reacties en dankbaarheid van de bewoners dat Janny dit toch al jaren met veel plezier doet.

Het vrijwilligerswerk van Janny bestaat uit verschillende activiteiten. “Twee ochtenden in de week ga ik met de bewoners wandelen. Daarnaast doe ik de spelletjesmiddag, het handwerkclubje en ik verricht verschillende hand- en spandiensten tussendoor. En ik ben één keer in de twee weken bij de kerkdienst op vrijdagmiddag”, vertelt Janny enthousiast.

Energie, blijdschap en voldoening

Het vrijwilligerswerk bij ActiVite is voor Janny niet iets wat ze alleen voor anderen doet. Ze haalt er namelijk zelf ook heel veel uit. “Ik doe dit nu zeven jaar en nog steeds vind ik het heel leuk. Ik ga er telkens weer met plezier heen. Het geeft me energie, blijdschap en voldoening.”

Vrolijk gaat ze verder: “Ik had hiervoor nooit in de zorg gewerkt. Nu denk ik wel eens: dat had ik  moeten doen vroeger. Helaas is dat er nooit van gekomen, maar ik vind het harstikke leuk om dit nu alsnog te doen. En mensen met dementie draag ik een warm hart toe. Het vertrouwen dat ze in je hebben en de dankbaarheid die je terugkrijgt, die maken het vrijwilligerswerk zo leuk.”

Nooit meer weggegaan

Janny kwam bij ActiVite door haar dochter. Zij werkt in Rietveld en polste haar moeder om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. “Eerst twijfelde ik nog, want was dat wel iets voor mij? Maar mijn dochter zei: ‘Kom gewoon en probeer het een keer!’ Dat heb ik gedaan en ik ben er niet meer weggegaan. Sterker nog, ik ben alleen maar meer gaan doen!”

Tijdens corona moest Janny tijdelijk stoppen met haar vrijwilligerswerk. “Ik moest er helaas een paar maanden uit vanwege de lockdowns. Toen heb ik het ook echt gemist. Ik was zo blij dat het uiteindelijk weer mocht. De patiënten hadden het ook best wel gemist. Iedereen merkte dat zij ook blij waren op het moment dat de activiteiten weer startten.”

Charmes in de strijd gooien

Eén van de grootste uitdagingen bij het vrijwilligerswerk is om mensen zoveel mogelijk te stimuleren om mee te doen met activiteiten. “Het gebeurt wel eens dat je ze gaat ophalen en dat ze aangeven dat ze niet mee willen. Maar dan gooi ik mijn charmes in de strijd en zeg ik, ‘kom, het is zo gezellig als je meedoet’. Als je ze dan terugbrengt hoor je eigenlijk altijd dat ze het toch wel heel leuk hebben gehad.”

Aan alles is te merken dat Janny in het vrijwilligerswerk haar plekje heeft gevonden: “De dankbaarheid van de bewoners maakt het ook speciaal. Ik vind het geweldig als ik ze blij kan maken. Zo ga ik met een meneer wandelen en die zegt dan steeds, ‘Oh, wat is het toch allemaal groots, moet je nou eens kijken wat is het hier mooi’. Daar word ik dan zelf ook helemaal blij van.”

Het omgaan met mensen met dementie vindt Janny dan ook helemaal niet lastig. “Ik kan er heel goed mee omgaan. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik dacht eerst dat ik het niet kon, maar het gaat me goed af. Wat helpt is dat ik erg geduldig ben. Dat moet je ook wel zijn. Je moet geen haast hebben, dat schiet niet op.”

Voorlopig is er dan ook geen haar op Janny’s hoofd die eraan denkt te stoppen bij Rietveld. “Ik zeg altijd, kom niet aan mijn vrijwilligerswerk, want daar ga ik voor door het vuur! Het geeft mij voldoening om mensen gelukkig te maken. De komende drie dagen heb ik ‘vrij’. Dan moet ik ook gewoon een beetje afkicken”, sluit Janny lachend af.

Wil jij ook iets goeds doen voor een ander en tegelijkertijd voor jezelf? Wil jij andere mensen blij maken en daar zelf ook blij van worden? Ga dan net als Janny als vrijwilliger aan de slag bij ActiVite!

Solliciteer direct


Meer nieuws

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.

Gezondheid en welzijn 23 apr. 2024 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige 23 apr. 2024 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek 22 apr. 2024 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.