Bakker & De Vos
Advertorial Overige

Voorkom Vallen!

Vallen is een groot probleem bij ouderen. Kwetsbare ouderen die bang zijn om te vallen, of in het afgelopen jaar zijn gevallen, hebben een zeer grote kans dat ze opnieuw vallen. Uit onderzoek van de Tilburg Universiteit blijkt, onder andere, dat veel van deze ouderen geen valpreventieve zorg krijgen. Om deze zorg wel mogelijk te maken start er binnenkort weer een nieuwe cursus “Veilig in Balans” bij Bakker & De Vos in Nieuwkoop en in Ter Aar.

In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Vaak wordt dit veroorzaakt door een gebrek aan beweging, conditie en spierkracht. Veel ouderen voldoen niet aan de nieuwe beweegnorm. De gezondheidsraad adviseert alle volwassenen om minimaal 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Voor ouderen is het van belang om naast dagelijks bewegen ook kracht en balans oefeningen te doen.

De valpreventiecursus “Veilig in Balans” is, in samenwerking met alle fysiotherapiepraktijken binnen de Gemeente Nieuwkoop, ontwikkeld. In de cursus kan de oudere ervaren dat er veel gedaan kan worden om vallen te voorkomen. De cursussen in Nieuwkoop en Ter Aar wordt gegeven door gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten. In 5 bijeenkomsten worden allerlei zaken besproken die te maken hebben met vallen en wordt er praktische geoefend om het valrisico te verkleinen.

De ervaringen met eerdere cursussen waren zeer positief; de deelnemers gaven aan dat de cursus zeer leerzaam was en de aangeboden oefeningen waren zeer effectief. Spierkracht en evenwicht verbeterde sterk en daardoor nam het valrisico duidelijk af. Bent u mantelzorger voor een oudere met een groter valrisico? Kom dan samen naar de cursus!

Opgeven voor de cursus? Doen! Neem contact op met Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, Vijverhof 1 in Nieuwkoop of Aardamseweg 73 in Ter Aar. Tel: 0172-575261/603195, per mail naar info@bakkerendevos.nl of stuur een WhatsApp bericht naar 06-57821791. Even binnen lopen in de praktijk kan natuurlijk ook.


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:21

Goed nieuws voor jongeren die een woning zoeken

WSN wil dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor jongeren met een lager inkomen. Dat is lastig omdat je lang ingeschreven moet staan voor een woning. Daarom gaat WSN een aantal woningen aanbieden speciaal voor jongeren. De woningen worden aangeboden via de website Huren in Holland Rijnland.

Gemeente gisteren 10:13

‘We blijven in beweging'

De maand september werd uitgeroepen tot 'Nieuwkoop on the Move'-maand. Omdat er eindelijk veel meer mocht, konden de verenigingen het nieuwe seizoen weer opstarten. Dat is op veel plaatsen ook goed van de grond gekomen.

Advertorial Gezondheid en welzijn 26 okt. 2021 15:20

Fysiotherapie bij kaakklachten

Nieuwkoop/Ter Aar - Veel mensen ervaren wel eens klachten in het kaakgebied. Vaak worden deze niet herkend. Nog veel minder bekend is de rol die fysiotherapie bij dit soort klachten kan spelen.

Verkeer en vervoer 26 okt. 2021 12:52

Fietsverlichtingsactie zaterdag 6 november

Het is belangrijk dat de verlichting op de fiets het doet. Zeker nu het weer vroeger en langer donker wordt. Ook dit jaar is er daarom weer de fietsverlichtingsactie. Bij vijf rijwielhandelaren uit de gemeente kunt u op zaterdag 6 november gratis uw fietsverlichting laten controleren.

Wonen en bouwen 26 okt. 2021 09:45

Zelfbewoningsplicht nieuwbouwwoningen

Het college van burgemeester en wethouders heeft beleidsregels vastgesteld voor de zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding.