Bakker & De Vos
Advertorial Overige

Voorkom Vallen!

Vallen is een groot probleem bij ouderen. Kwetsbare ouderen die bang zijn om te vallen, of in het afgelopen jaar zijn gevallen, hebben een zeer grote kans dat ze opnieuw vallen. Uit onderzoek van de Tilburg Universiteit blijkt, onder andere, dat veel van deze ouderen geen valpreventieve zorg krijgen. Om deze zorg wel mogelijk te maken start er binnenkort weer een nieuwe cursus “Veilig in Balans” bij Bakker & De Vos in Nieuwkoop en in Ter Aar.

In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Vaak wordt dit veroorzaakt door een gebrek aan beweging, conditie en spierkracht. Veel ouderen voldoen niet aan de nieuwe beweegnorm. De gezondheidsraad adviseert alle volwassenen om minimaal 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Voor ouderen is het van belang om naast dagelijks bewegen ook kracht en balans oefeningen te doen.

De valpreventiecursus “Veilig in Balans” is, in samenwerking met alle fysiotherapiepraktijken binnen de Gemeente Nieuwkoop, ontwikkeld. In de cursus kan de oudere ervaren dat er veel gedaan kan worden om vallen te voorkomen. De cursussen in Nieuwkoop en Ter Aar wordt gegeven door gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten. In 5 bijeenkomsten worden allerlei zaken besproken die te maken hebben met vallen en wordt er praktische geoefend om het valrisico te verkleinen.

De ervaringen met eerdere cursussen waren zeer positief; de deelnemers gaven aan dat de cursus zeer leerzaam was en de aangeboden oefeningen waren zeer effectief. Spierkracht en evenwicht verbeterde sterk en daardoor nam het valrisico duidelijk af. Bent u mantelzorger voor een oudere met een groter valrisico? Kom dan samen naar de cursus!

Opgeven voor de cursus? Doen! Neem contact op met Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, Vijverhof 1 in Nieuwkoop of Aardamseweg 73 in Ter Aar. Tel: 0172-575261/603195, per mail naar info@bakkerendevos.nl of stuur een WhatsApp bericht naar 06-57821791. Even binnen lopen in de praktijk kan natuurlijk ook.


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport gisteren 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...

Sport gisteren 12:16

Kom mountainbiken bij UWTC!

Bij UTWC in Uithoorn kun je je nu opgeven voor gratis mountainbikelessen op een heel gaaf parcours! De lessen zijn voor de jeugd van 10 tot 14 jaar.

Cultuur gisteren 08:41

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop komende week: Theater: Mannen van Naam met “Mooie liedjes en sterke verhalen” en Ka-Ladiesnight met “Hij zei, Zij zei” en Film: Neem me mee.

Sport gisteren 07:14

Theo-Logica: Thom Nouwens

Naast de rubriek “Langs het (Leli)Veld” hebben we ook “Theo-Logica.” Voetbal is immers zijn geloof en het veld is zijn kerk. Hier worden exponenten van ons regionale voetbal kritisch tegen het licht gehouden. En uiteraard met zijn uitgesproken mening en visie. Deze keer over Thom Nouwens.