Koetshuis maakt plek voor nieuwe woningen

Voor 2030 is de gemeente 1900 woningen rijker

Het zijn pittige tijden voor starters, jongeren en jonge gezinnen op de huidige woningmarkt. Ook in onze gemeente is dat het geval. Wij spraken erover met wethouder Guus Elkhuizen. Een tipje van de sluier: voor 2030 is onze gemeente zo’n 1900 woningen rijker! 

‘’Niet alleen is landelijk grondgebied duurder dan stedelijk grondgebied, maar ook alle duurzaamheidsmaatregelen waaraan een woning moet voldoen van het Rijk maakt het bouwen van woningen in onze gemeente duur’’, legt Elkhuizen uit.

Maar het maatschappelijk belang om optimaal voor jongeren, starters en jonge gezinnen te gaan bouwen, is groot. ‘’Je wilt dat de jongeren in de gemeente blijven. Momenteel is 60 procent van onze inwoners ouder dan 40 jaar, en als de vergrijzing doorzet is dat problematisch: je wil niet dat de scholen over 10 jaar voor de helft leeg komen te staan. En dan heb ik het nog niet eens over de lokale economie gehad’’, vertelt de wethouder Wonen en Volkshuisvesting.

1900 woningen

Het plan is dan ook niet voor niets om voor 2030 ongeveer 1900 nieuwe woningen in de gemeente te realiseren, waaronder een groot aantal sociale woningen en woningen voor starters, jongeren en jonge gezinnen. ‘’Bestaande woningen zijn voor starters in deze tijden vaak flink aan de prijs, er zijn voor hen weinig bereikbare woningen.’’ En daarvoor heeft de gemeente verschillende ‘instrumenten’ bedacht. Om hen in het proces een helpende hand te bieden, kunnen starters in de gemeente Nieuwkoop een zogenaamde starterslening aanvragen van € 35.000,- bovenop de hypotheek. Daarnaast wordt er een programma gemaakt waarin een schatting gemaakt wordt van hoe veel woningen er in de gemeente gebouwd moeten worden voor starters, jongeren en jonge gezinnen. En dan is er nog het Woonfonds. ‘’Volgens dit fonds moet bij de bouw van 12 woningen of meer 35 procent sociaal zijn: voor jongeren ofwel ouderen. Dat is een verplichting’’, legt Elkhuizen uit.

Behalve deze instrumenten, komen er ook middenhuurwoningen. Dit zullen voornamelijk appartementen zijn van tussen de € 730 en € 975,-. Voor de jongeren die liever willen kopen is er het programma ‘goedkope koop’. Dit zijn woningen van € 200.000,-. Bij dit laatste geldt wel de spelregel dat de koper (jongere) er minimaal 5 jaar moet wonen om het huis met overwaarde te mogen verkopen.

Waar worden de woningen gerealiseerd?

De precieze plekken waar de woningen gerealiseerd zullen worden, daar kan Elkhuizen al het een en ander over zeggen: ‘’In het centrum van Nieuwkoop zullen er zo’n 100 woningen gebouwd worden. Op de plek van het voormalige Ashram-college, het voormalige Koetshuis en vanuit particuliere initiatieven. ‘’We willen optimaal gebruik maken van de grond, dus gaan we een klein beetje de hoogte in. Ook zijn we bezig met het bestemmingsplan voor minimaal 230 woningen in Buitenweg-Noord voor alle doelgroepen.’’ Maar dat is nog niet alles. Bij Teylerspark in Nieuwveen komen er 70 woningen en veelal voor jongeren en starters, en boven de Vlinder komen er ongeveer 45 middenhuurappartementen.

Groene Hart

Maar, wordt het veel gewaardeerde Groene Hart van onze gemeente nog wel behouden? ‘’Zeker’’, vertelt Elkhuizen. ‘’We gaan veel binnenstedelijk bouwen, zoals je dat noemt. Veel projecten worden aan de randen van de dorpen gerealiseerd en op weilanden. En, voor elk stukje dat bebouwd wordt, komt er een stukje natuur voor terug! Op dit moment werken we samen met de provincie aan ongeveer 400 hectare nieuwe natuur in de gemeente Nieuwkoop.’’


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 10:52

Jworxout: ''I will, I can, I do!''

''Als je bedenkt wat jij wil bereiken, geloof er dan in dat jij dit kan en doe het dan ook. Maar vaak is er een stemmetje in je hoofd die van alles naar jou schreeuwt.''

Advertorial Sport 10 apr. 2021 13:19

Hockeyclub Nieuwkoop op zoek naar nieuwe talenten

De Nieuwkoopse hockeyvereniging telt momenteel al twee damesteams. Die hockeyelftallen zijn zo vol geraakt dat de club nu een derde team wil oprichten. Hiervoor hebben zij nog wat versterkingen nodig. 

Wonen en bouwen 10 apr. 2021 10:46

Wonen en zorgen tegelijk

De eerste (pre-)mantelzorgwoningen in de gemeente zijn met succes gerealiseerd!

Algemeen 10 apr. 2021 09:10

Fraudegevoelige brief van Nextdoor in omloop in Nieuwkoop

In Nieuwkoop kwam op veel adressen een verdachte brief op de mat. In de brief worden bewoners uitgenodigd om lid te worden van een zogenaamde buurtapp genaamd: Nextdoor. Deze app is in opspraak vanwege identiteitsfraude. Een tip van de redactie: verscheur de brief. 

Advertorial Verkeer en vervoer 9 apr. 2021 16:33

Toyotarijders meest merktrouw

Is uw volgende auto ook weer een Toyota? De kans is groot van wel. EDM onderzocht met het brandswitchmodel de merkloyaliteit van autobezitters in Nederland. Wat blijkt? Nederlanders zijn steeds minder merktrouw, maar Toyotarijders juist steeds meer. Zelfs dure merken zoals BMW en Mercedes-Benz scoren minder goed. Gemiddeld is 50% van de occasionkopers merktrouw, bij nieuwe auto’s is dat 66%. De meest merktrouwe autobezitters? Toyota rijders!