Koetshuis maakt plek voor nieuwe woningen

Voor 2030 is de gemeente 1900 woningen rijker

Het zijn pittige tijden voor starters, jongeren en jonge gezinnen op de huidige woningmarkt. Ook in onze gemeente is dat het geval. Wij spraken erover met wethouder Guus Elkhuizen. Een tipje van de sluier: voor 2030 is onze gemeente zo’n 1900 woningen rijker! 

‘’Niet alleen is landelijk grondgebied duurder dan stedelijk grondgebied, maar ook alle duurzaamheidsmaatregelen waaraan een woning moet voldoen van het Rijk maakt het bouwen van woningen in onze gemeente duur’’, legt Elkhuizen uit.

Maar het maatschappelijk belang om optimaal voor jongeren, starters en jonge gezinnen te gaan bouwen, is groot. ‘’Je wilt dat de jongeren in de gemeente blijven. Momenteel is 60 procent van onze inwoners ouder dan 40 jaar, en als de vergrijzing doorzet is dat problematisch: je wil niet dat de scholen over 10 jaar voor de helft leeg komen te staan. En dan heb ik het nog niet eens over de lokale economie gehad’’, vertelt de wethouder Wonen en Volkshuisvesting.

1900 woningen

Het plan is dan ook niet voor niets om voor 2030 ongeveer 1900 nieuwe woningen in de gemeente te realiseren, waaronder een groot aantal sociale woningen en woningen voor starters, jongeren en jonge gezinnen. ‘’Bestaande woningen zijn voor starters in deze tijden vaak flink aan de prijs, er zijn voor hen weinig bereikbare woningen.’’ En daarvoor heeft de gemeente verschillende ‘instrumenten’ bedacht. Om hen in het proces een helpende hand te bieden, kunnen starters in de gemeente Nieuwkoop een zogenaamde starterslening aanvragen van € 35.000,- bovenop de hypotheek. Daarnaast wordt er een programma gemaakt waarin een schatting gemaakt wordt van hoe veel woningen er in de gemeente gebouwd moeten worden voor starters, jongeren en jonge gezinnen. En dan is er nog het Woonfonds. ‘’Volgens dit fonds moet bij de bouw van 12 woningen of meer 35 procent sociaal zijn: voor jongeren ofwel ouderen. Dat is een verplichting’’, legt Elkhuizen uit.

Behalve deze instrumenten, komen er ook middenhuurwoningen. Dit zullen voornamelijk appartementen zijn van tussen de € 730 en € 975,-. Voor de jongeren die liever willen kopen is er het programma ‘goedkope koop’. Dit zijn woningen van € 200.000,-. Bij dit laatste geldt wel de spelregel dat de koper (jongere) er minimaal 5 jaar moet wonen om het huis met overwaarde te mogen verkopen.

Waar worden de woningen gerealiseerd?

De precieze plekken waar de woningen gerealiseerd zullen worden, daar kan Elkhuizen al het een en ander over zeggen: ‘’In het centrum van Nieuwkoop zullen er zo’n 100 woningen gebouwd worden. Op de plek van het voormalige Ashram-college, het voormalige Koetshuis en vanuit particuliere initiatieven. ‘’We willen optimaal gebruik maken van de grond, dus gaan we een klein beetje de hoogte in. Ook zijn we bezig met het bestemmingsplan voor minimaal 230 woningen in Buitenweg-Noord voor alle doelgroepen.’’ Maar dat is nog niet alles. Bij Teylerspark in Nieuwveen komen er 70 woningen en veelal voor jongeren en starters, en boven de Vlinder komen er ongeveer 45 middenhuurappartementen.

Groene Hart

Maar, wordt het veel gewaardeerde Groene Hart van onze gemeente nog wel behouden? ‘’Zeker’’, vertelt Elkhuizen. ‘’We gaan veel binnenstedelijk bouwen, zoals je dat noemt. Veel projecten worden aan de randen van de dorpen gerealiseerd en op weilanden. En, voor elk stukje dat bebouwd wordt, komt er een stukje natuur voor terug! Op dit moment werken we samen met de provincie aan ongeveer 400 hectare nieuwe natuur in de gemeente Nieuwkoop.’’


Meer nieuws

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.

Gezondheid en welzijn 23 apr. 2024 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige 23 apr. 2024 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek 22 apr. 2024 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.