Ingezonden

Volkstuinvereniging De Geschikte Peer

“We huren dit hele complex van de gemeente Nieuwkoop. Aanvankelijk zaten hier allemaal volkstuinders ’op zichzelf’, maar het ontbrak aan voldoende structuur waardoor het in z’n geheel nogal rommelig was. De toenmalige burgemeester (Buijserd) bedacht, dat het oprichten van een ’vereniging van amateurtuinders’ wel zou kunnen helpen om het complex aantrekkelijker te maken. Daarom is zo’n 13 jaar geleden Volkstuinvereniging de Geschikte Peer opgericht, met als belangrijkste doelstelling: het uitoefenen en bevorderen van het tuinieren als amateur, in de ruimste zin des woords,” zegt voorzitter Peter Veenhuis.

“We verhuren nu aan onze 59 leden een tuin van zo’n 100 m2.  Sommigen hebben er 2 of zelfs 3 naast elkaar. Maar wij adviseren nieuwe leden om vooral klein te beginnen, want als je weinig ervaring hebt, kun je je weleens laten verrassen door de snelle groei van de gewassen en de hoeveelheid werk, die daar aan te pas komt. Op dit moment hebben we een wachtlijst, want de animo voor een eigen moestuin is best groot; enerzijds vanwege de kosten, die je kunt besparen, anderzijds willen ook steeds meer mensen weten, waar hun voedsel vandaan komt. En, zeker weten, dat hun groenten biologisch zijn geteeld!

We hebben een bestuur, een eigen website met allerlei wetenswaardigheden over een moestuin en een reglement, waarin ook staat dat ieder lid verplicht is zijn eigen tuin netjes te houden. Piet den Brave (81) is één van de 2 tuin-commissarissen. Zij vormen de oren en ogen van het bestuur en waarschuwen ons bij calamiteiten.”

“Ik zit hier zelf al 34 jaar en weet daarom precies, wanneer onkruid ’in ’t zaad schiet’ en voor die tijd moet je wel wieden, anders krijgen we daar allemáál last van, zegt den Brave.

Veenhuis: “Maar behalve toezicht houden zijn de commissarissen ook altijd bereid om leden advies te geven m.b.t. zaaitijd van een bepaald gewas of andere teelt technische dingen”.

Piet: “Of de steel van een riek te repareren. Ook krijgen we vragen, zoals: “Ik wil wel boerenkool zetten, maar hoe moet ik dat eigenlijk klaarmaken?”

En we hebben een eigen freesmachine, dus ook al het freeswerk doen we op verzoek.

En ik heb wel geleerd: ik ga niet meer zelf naar de mensen toe om te waarschuwen; dat loopt nu allemaal via het bestuur. Veenhuis: “En dat loopt nu best goed; de regels zijn door henzelf goedgekeurd, dus voor iedereen ook duidelijk. Hij vervolgt: “Ieder kiest natuurlijk zelf, wat hij of zij wil telen en natuurlijk staan hier en daar ook bloemen, maar het moet wel een moestuin blijven. En dieren op de tuin zijn niet toegestaan. Leden mogen wèl een kas of schuurtje op hun tuin bouwen, maar altijd in overleg met het bestuur; wij stellen dan regels m.b.t. de afmetingen en de plek, waar die kunnen staan. De leden zoeken en kopen zelf jonge planten of zaad bij een tuincentrum of krijgen die van de buurman.”

Veenhuis: “Op zaterdag is het hier meestal gezellig druk: mensen zijn dan lekker buiten in hun eigen tuintje - maar toch met elkaar – bezig. Waarbij het sociaal contact er echt bij hoort, even koffie drinken in het schuurtje van Piet (“Let maar niet op de rommel, hoor”), en elkaar van advies voorzien: “Nee joh, dat moet je gewoon zó doen!”

Onze grootste zorg is nu vooral, dat gemeente Nieuwkoop huizen wil bouwen in de ’Noordoosthoek’ van Aardam en waar moeten we dan naar toe? We vragen de gemeente wel met ons mee te denken, maar dat schiet nog niet op!

De volgende

Veenhuis: “Bewegen in de buitenlucht is vandaag de dag een belangrijk onderwerp; wij doen dat op onze eigen manier, maar in Ter Aar bestaat ook loopgroep ’De Loopgasten’. Daar wil ik meer van weten, dus ga ik op bezoek bij voorzitter Gerwin Vos.

Loek Sassen

 


Meer nieuws

Cultuur vandaag 09:10

Reis door Nederland Doeboek voor ouderen

Het Reis door Nederland Doeboek voor ouderen is uit. Het zesde doeboek dat speciaal voor senioren is ontwikkeld. “Al ligt het niveau in dit doeboekje wel iets hoger dan de voorgaande edities”, vertellen de makers Eske Beumkes en Anke Steffers.

Sport gisteren 21:56

Terugkijken zaterdag 23 maart

Aangezien er tijdens de paasdagen geen programma is voor "de onzen" kijken we vooral terug met diverse betrokkenen. Ook sprak Theo Leliveld met coach Arnout Okkinga van Hockeyvlub Nieuwkoop en Jop van der Pijl, speler van Novo Stars (basketbal) Vooral dat laatste interview is het horen meer dan waard...

Cultuur gisteren 14:28

Programma Kaleidoskoop

Het programma van Kaleidoskoop met deze keer: De Kindermuziekweek, Film: the Old Oak (ook mogelijk met buffet) en Theater: de Mannen van Naam met “Sterke verhalen en mooie liedjes.”

Sport gisteren 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport 27 mrt. 2024 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”

Maatschappij 27 mrt. 2024 09:57

Initiatief ’Langeraar fietst op tegen kanker’ krijgt opvolging

Sportcentrum Nieuwkoop (Nieuwveenseweg 39a) organiseert op vrijdag 5 april een zogenoemde ’Spinning Marathon’. Doel is om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor het team van Richard Servaas (team 2), één van de drie teams die op 6 juni meedoen aan Alpe d’Huzes, hèt sportieve evenement in Frankrijk om geld in te zamelen voor kankeronderzoek door KWF.