Ingezonden

Volkstuinvereniging De Geschikte Peer

“We huren dit hele complex van de gemeente Nieuwkoop. Aanvankelijk zaten hier allemaal volkstuinders ’op zichzelf’, maar het ontbrak aan voldoende structuur waardoor het in z’n geheel nogal rommelig was. De toenmalige burgemeester (Buijserd) bedacht, dat het oprichten van een ’vereniging van amateurtuinders’ wel zou kunnen helpen om het complex aantrekkelijker te maken. Daarom is zo’n 13 jaar geleden Volkstuinvereniging de Geschikte Peer opgericht, met als belangrijkste doelstelling: het uitoefenen en bevorderen van het tuinieren als amateur, in de ruimste zin des woords,” zegt voorzitter Peter Veenhuis.

“We verhuren nu aan onze 59 leden een tuin van zo’n 100 m2.  Sommigen hebben er 2 of zelfs 3 naast elkaar. Maar wij adviseren nieuwe leden om vooral klein te beginnen, want als je weinig ervaring hebt, kun je je weleens laten verrassen door de snelle groei van de gewassen en de hoeveelheid werk, die daar aan te pas komt. Op dit moment hebben we een wachtlijst, want de animo voor een eigen moestuin is best groot; enerzijds vanwege de kosten, die je kunt besparen, anderzijds willen ook steeds meer mensen weten, waar hun voedsel vandaan komt. En, zeker weten, dat hun groenten biologisch zijn geteeld!

We hebben een bestuur, een eigen website met allerlei wetenswaardigheden over een moestuin en een reglement, waarin ook staat dat ieder lid verplicht is zijn eigen tuin netjes te houden. Piet den Brave (81) is één van de 2 tuin-commissarissen. Zij vormen de oren en ogen van het bestuur en waarschuwen ons bij calamiteiten.”

“Ik zit hier zelf al 34 jaar en weet daarom precies, wanneer onkruid ’in ’t zaad schiet’ en voor die tijd moet je wel wieden, anders krijgen we daar allemáál last van, zegt den Brave.

Veenhuis: “Maar behalve toezicht houden zijn de commissarissen ook altijd bereid om leden advies te geven m.b.t. zaaitijd van een bepaald gewas of andere teelt technische dingen”.

Piet: “Of de steel van een riek te repareren. Ook krijgen we vragen, zoals: “Ik wil wel boerenkool zetten, maar hoe moet ik dat eigenlijk klaarmaken?”

En we hebben een eigen freesmachine, dus ook al het freeswerk doen we op verzoek.

En ik heb wel geleerd: ik ga niet meer zelf naar de mensen toe om te waarschuwen; dat loopt nu allemaal via het bestuur. Veenhuis: “En dat loopt nu best goed; de regels zijn door henzelf goedgekeurd, dus voor iedereen ook duidelijk. Hij vervolgt: “Ieder kiest natuurlijk zelf, wat hij of zij wil telen en natuurlijk staan hier en daar ook bloemen, maar het moet wel een moestuin blijven. En dieren op de tuin zijn niet toegestaan. Leden mogen wèl een kas of schuurtje op hun tuin bouwen, maar altijd in overleg met het bestuur; wij stellen dan regels m.b.t. de afmetingen en de plek, waar die kunnen staan. De leden zoeken en kopen zelf jonge planten of zaad bij een tuincentrum of krijgen die van de buurman.”

Veenhuis: “Op zaterdag is het hier meestal gezellig druk: mensen zijn dan lekker buiten in hun eigen tuintje - maar toch met elkaar – bezig. Waarbij het sociaal contact er echt bij hoort, even koffie drinken in het schuurtje van Piet (“Let maar niet op de rommel, hoor”), en elkaar van advies voorzien: “Nee joh, dat moet je gewoon zó doen!”

Onze grootste zorg is nu vooral, dat gemeente Nieuwkoop huizen wil bouwen in de ’Noordoosthoek’ van Aardam en waar moeten we dan naar toe? We vragen de gemeente wel met ons mee te denken, maar dat schiet nog niet op!

De volgende

Veenhuis: “Bewegen in de buitenlucht is vandaag de dag een belangrijk onderwerp; wij doen dat op onze eigen manier, maar in Ter Aar bestaat ook loopgroep ’De Loopgasten’. Daar wil ik meer van weten, dus ga ik op bezoek bij voorzitter Gerwin Vos.

Loek Sassen

 


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.