Vijfde postcoderoosproject in bedrijf – zonnepanelen op het dak van ’t Anker

Op 24 december zijn de zonnepanelen op het dak van ’t Anker, de gemeenschapsruimte van de Protestantse Gemeente (PKN) in Nieuwveen, in gebruik gesteld. Daarmee was het vijfde postcoderoosproject van Gebiedscoöperatie NIeuwkoop (GCN) een feit. 

En de aanleg van het zesde project, bij taxi van der Laan in Nieuwkoop, is gepland in het tweede kwartaal van 2021. Daarmee komt het totaal aantal zonnepanelen op daken van bedrijven of openbare gebouwen in de gemeente Nieuwkoop op ruim 2500, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 650.000 kWh.

Hage van der Boon (secretaris) en Jan Vervark (penningmeester) zijn kerkrentmeesters van PKN en zeggen: “Op ons dak liggen 56 panelen; dat is niet zo heel veel, maar volgens Cor ’t Hooft, projectcoördinator van GCN, tòch genoeg om rendabel te zijn.” Van der Boon: “Van die 56 zijn er een paar voor ’t Anker zelf, maar de meeste zijn voor GCN, die er stroom mee opwekt voor inwoners in Nieuwkoop, die geïnteresseerd zijn in duurzame energie, maar daar zelf geen geschikt dak voor hebben. “Daar maak ikzelf ook gebruik van, want het dak van mij huis is daarvoor niet geschikt: te spits en de ligging tov de zon is niet optimaal. Op het dak van mijn bedrijf (Garage vd Boon in Bilderdam) heb ik ze wel gelegd voor eigen gebruik.”

Vervark: “Als kerk wil je natuurlijk duurzaam zijn, waarbij natuurlijk wèl geldt dat dat idealisme niet teveel mag kosten. Ons voordeel zit vooral in de subsidie, die we van de provincie krijgen, omdat we ons dak voor dit doel ter beschikking stellen. En omdat we dit jaar toch het mastiek op ons dak moeten vernieuwen, hebben we de gelegenheid te baat genomen om tegelijkertijd zonnepanelen te laten leggen. En dankzij GCN is dat erg eenvoudig; je hebt er zelf geen omkijken naar! Zij zorgen ervoor de panelen geplaatst worden, het onderhoud, vergunning, de subsidieaanvraag, de afrekening met het energiebedrijf etc. Alleen de meterkast moesten we zelf laten aanpassen.”

Van der Boon: ‘’Daarbij geldt natuurlijk wèl, dat we ons dak 15 jaar lang beschikbaar moeten houden, maar dat is voor ons geen probleem!”

Hij vervolgt: “Ik vind dat gemeente Nieuwkoop bijzonder trots kan zijn op de bestuurders van GCN; mensen die zich zó inzetten voor hun zaak met zóveel persoonlijke inzet, die verdienen het ècht om ’Vrijwilliger van het jaar’ te worden! Alles wordt uitstekend geregeld en dan met zóveel resultaat, zorgen zij met hun projecten voor de stroombehoefte van - misschien wel meer dan - 250 huishoudens in Nieuwkoop?!’’ Jan Vervark: “Gemeente Nieuwkoop discussieert nu met haar inwoners over RES (Regionale Energiestrategie), waarbij zij zoekt naar geschikte plekken om windmolens of zonnepanelen te plaatsen. Dat vinden de meeste mensen lelijk en willen dat niet, maar zou ook helemaal niet nodig zijn, als meer daken beschikbaar zouden zijn op zonnepanelen op te leggen: niemand die het ziet of er last van heeft en met ’n heel goede opbrengst: zowel op gebied van duurzaamheid, maar ook in financieel opzicht!”

Wie geïnteresseerd is in deelname in een van de postcoderoosprojecten vindt alle informatie op: https://gcnieuwkoop.nl

Loek Sassen


Meer nieuws

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.