Anke Steffers

Veiling voor restauratie Hollandsche Leeuw brengt ruim € 1.800 op

De veiling voor de restauratie van De Hollandsche Leeuw sloot zaterdag 31 oktober af met een afhaaldag. Na deze dag stond de teller op € 1.824,52.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Fotoalbum

Foto 6 Tafel met kavels die nog over waren[19074].JPG (foto: Anke Steffers)
Foto 5 De kavels liggen klaar om afgehaald te worden[19073].JPG (foto: Anke Steffers)
Foto 1 liggend Caroline Warmerdam met schilderij Reghthuystoren[19069].JPG (foto: Anke Steffers)
Foto 3 liggend Olof Verweij met het aquarelschilderij van Henk van 't Hoff[19071].JPG (foto: Anke Steffers)

Bijna drie weken geleden begon het bieden op de kavels; allemaal voorwerpen, schilderijen, interieur en prullaria die hingen, stonden en opgeslagen waren in het eeuwenoude Rijksmonument De Hollandsche Leeuw. Veel Nieuwkopers wilden een herinnering bemachtigen en boden grif. Maar er waren ook kavels waarvoor bieders overkwamen vanuit Groningen en Brabant.

Topstukken

Topstuk was het schilderij van de Reghthuystoren, geschilderd door Teunis Hendrik Bartholomeus Vis in de winter van 1981 / 1982. Dit kavel bracht 120 euro op. En als de online veiling niet op een vaste tijd was geëindigd, was dat bedrag zeker hoger geworden. De Nieuwkoopse Caroline Warmerdam ‘won’ het schilderij en was hier erg blij mee: “Hij krijgt een mooi plekje aan de muur.”

Het aquarelschilderij van De Hollandsche Leeuw, speciaal voor de veiling geschilderd door de Nieuwkoopse schilder Henk van ’t Hoff, deed het ook goed en bracht 85 euro op. Gelukkige hoogste bieder van dit pronkstuk was Olof Verweij. Hij werd ook de eigenaar van een (zeer populaire) potloodtekening van ‘Dorpsaangezicht Nieuwkoop’, die 95 euro opbracht.

Nieuwsgierig

De afhaaldag bood de bieders de kans om nog even binnen te kijken in De Hollandsche Leeuw voor de restauratie start. Velen van hen waren nieuwsgierig naar de plannen. Na de ‘ontruiming’ wordt het pand gerestaureerd; daarvoor worden onder meer de door zwammen aangetaste vloer en lambrisering vervangen. Daarna wordt een nieuw (grand) café ingericht, als kloppend hart van een publieke, multifunctionele Herberg De Hollandsche Leeuw. De vergunningaanvraag is klaar en met de Monumentencommissie van de gemeente Nieuwkoop wordt over de uitvoering overlegd.

Nog enkele kavels

Op een aantal kavels is nog niet geboden. Deze zijn te vinden op Marktplaats onder ‘Hollandsche Leeuw’. Deze week komen er nog enkele artikelen bij. En met de late afhalers gaat de opbrengst van de veiling dus mogelijk nog stijgen.

De grote interesse in de veiling heeft een nieuwe positieve boost gegeven aan het restauratieproject, vooral omdat zoveel bieders duidelijk maakten dat zij De Hollandsche Leeuw een warm hart toedragen. Binnenkort starten ook de eerste werkzaamheden aan de buitenzijde.


Meer nieuws

Sport gisteren 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten 18 apr. 2024 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog 18 apr. 2024 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport 18 apr. 2024 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...