Anke Steffers

Veiling voor restauratie Hollandsche Leeuw brengt ruim € 1.800 op

De veiling voor de restauratie van De Hollandsche Leeuw sloot zaterdag 31 oktober af met een afhaaldag. Na deze dag stond de teller op € 1.824,52.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Fotoalbum

Foto 6 Tafel met kavels die nog over waren[19074].JPG (foto: Anke Steffers)
Foto 5 De kavels liggen klaar om afgehaald te worden[19073].JPG (foto: Anke Steffers)
Foto 1 liggend Caroline Warmerdam met schilderij Reghthuystoren[19069].JPG (foto: Anke Steffers)
Foto 3 liggend Olof Verweij met het aquarelschilderij van Henk van 't Hoff[19071].JPG (foto: Anke Steffers)

Bijna drie weken geleden begon het bieden op de kavels; allemaal voorwerpen, schilderijen, interieur en prullaria die hingen, stonden en opgeslagen waren in het eeuwenoude Rijksmonument De Hollandsche Leeuw. Veel Nieuwkopers wilden een herinnering bemachtigen en boden grif. Maar er waren ook kavels waarvoor bieders overkwamen vanuit Groningen en Brabant.

Topstukken

Topstuk was het schilderij van de Reghthuystoren, geschilderd door Teunis Hendrik Bartholomeus Vis in de winter van 1981 / 1982. Dit kavel bracht 120 euro op. En als de online veiling niet op een vaste tijd was geëindigd, was dat bedrag zeker hoger geworden. De Nieuwkoopse Caroline Warmerdam ‘won’ het schilderij en was hier erg blij mee: “Hij krijgt een mooi plekje aan de muur.”

Het aquarelschilderij van De Hollandsche Leeuw, speciaal voor de veiling geschilderd door de Nieuwkoopse schilder Henk van ’t Hoff, deed het ook goed en bracht 85 euro op. Gelukkige hoogste bieder van dit pronkstuk was Olof Verweij. Hij werd ook de eigenaar van een (zeer populaire) potloodtekening van ‘Dorpsaangezicht Nieuwkoop’, die 95 euro opbracht.

Nieuwsgierig

De afhaaldag bood de bieders de kans om nog even binnen te kijken in De Hollandsche Leeuw voor de restauratie start. Velen van hen waren nieuwsgierig naar de plannen. Na de ‘ontruiming’ wordt het pand gerestaureerd; daarvoor worden onder meer de door zwammen aangetaste vloer en lambrisering vervangen. Daarna wordt een nieuw (grand) café ingericht, als kloppend hart van een publieke, multifunctionele Herberg De Hollandsche Leeuw. De vergunningaanvraag is klaar en met de Monumentencommissie van de gemeente Nieuwkoop wordt over de uitvoering overlegd.

Nog enkele kavels

Op een aantal kavels is nog niet geboden. Deze zijn te vinden op Marktplaats onder ‘Hollandsche Leeuw’. Deze week komen er nog enkele artikelen bij. En met de late afhalers gaat de opbrengst van de veiling dus mogelijk nog stijgen.

De grote interesse in de veiling heeft een nieuwe positieve boost gegeven aan het restauratieproject, vooral omdat zoveel bieders duidelijk maakten dat zij De Hollandsche Leeuw een warm hart toedragen. Binnenkort starten ook de eerste werkzaamheden aan de buitenzijde.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 09:29

Dorpsraad Rondom de Plassen organiseert Zorgmarkt

Vergrijzing is voor iedereen inmiddels een bekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. Door het stijgende aantal ouderen moeten er ook steeds meer zorgvoorzieningen bijkomen. Tegelijkertijd is het zorgsysteem in Nederland nogal veranderd. De centrale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor veel taken gedelegeerd aan de gemeenten en zorgverzekeraars, vanuit de gedachte dat deze de betreffende taken goedkoper en beter kunnen uitvoeren omdat zij de burgers en de thuissituatie beter kennen dan de landelijke overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is de participatiesamenleving, waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen.

Sport gisteren 20:11

Terugblikken en Vooruitkijken 24 februari

Eindelijk zal er na twee inhaalronden weer een volledig programma worden gespeeld in de diverse voetbalcompetities. Toch hebben de diverse ploegen niet stilgezeten. Er is driftig doorgetraind in deze periode en ook heeft men wat oefenwedstrijden gespeeld. Onze verslaggever Theo Leliveld peilde de stemming in de diverse kampen... 

Levensbeschouwing gisteren 14:20

Wat is de zin van het leven? en Wie ben ik?

Als zulke vragen je bezighouden, is Alpha misschien iets voor jou!" zegt pastor Heleen van de Reep. "In een aantal bijeenkomsten (12 avonden en 1 weekend (vrijdagavond en zaterdagmorgen) praten we over zaken zoals geloof en zingeving. Alpha wordt in allerlei kerken in Nederland georganiseerd, maar wij werken vanuit de katholieke kerk. Alpha is gezellig, laagdrempelig en absoluut niet saai! De sfeer is open en ontspannen en om deel te nemen hoef je niet vroom of super gelovig te zijnHet is voor iedereen, of je nu een vaste kerkganger bent of iemand die er  maar af en toe eens komt. Ook mensen van een ander geloof en mensen die de kerk alleen maar van de buitenkant kennen, zijn van harte welkom.

Sport gisteren 00:00

Ben Heemskerk Toernooi 2024

Voor de twintigste keer in de zestigjarige geschiedenis van Biljartvereniging Harago uit Ter Aar zal het Ben Heemskerk Toernooi gaan plaatsvinden. Een evenement waaraan ieder zichzelf respecterende biljarter kan laten zien of hij de finaledag van dit toernooi kan gaan bereiken...

Gezondheid en welzijn 20 feb. 2024 15:51

ProMove voegt oefeningen toe aan website

Zoals velen inmiddels al weten, is de fysiotherapiepraktijk Bakker & de Vos per mei 2022 van naam veranderd. Door het pensioen van Teun Bakker en de intrede van Erik Ettema kreeg de praktijk de naam ProMove, bewegen & gezondheid. Hierbij is ook de website vernieuwd en daar is nu iets nieuws aan toegevoegd.