Petra Haring Boele

Veel meldingen over hondenpoep en loslopende honden: wat zijn de regels?

Bij de gemeente komen de laatste tijd weer veel meldingen binnen over hondenpoep en loslopende honden in het Meijepark. Omdat sommige regels onduidelijk zijn, lees je het hier allemaal nog even terug.

Veel mensen zijn dol op honden, maar dat geldt niet voor iedereen. En zeker niet voor hondenpoep. De eigenaar van de hond is verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep, zodat andere inwoners hier geen last van ervaren. Hondenpoep moet altijd, op welke plek in de gemeente dan ook, worden opgeruimd. Zorg er dus voor dat als je jouw hond uitlaat, je voldoende zakjes meeneemt.

Losloopgebieden

Binnen de bebouwde kom geldt de regel dat een hond aangelijnd moet zijn. Een uitzondering geldt voor de losloopgebieden. Het Meijepark, Meijepad en Meijestrand zijn geliefde plekken voor eigenaren om hun hond mee naar toe te nemen. Maar regels omtrent het aanlijnen of loslopen zijn niet bij iedereen even duidelijk.

  • Voor het hele Meijepad, inclusief vlonderpad, geldt dat honden aangelijnd moeten zijn;
  • Het noordelijk deel van het Meijepark is een losloopgebied voor honden;
  • In het zuidelijk deel van het Meijepark tot aan het strand moeten honden aangelijnd zijn;
  • Het Meijestrand is verboden voor honden in de maanden april tot en met oktober;
  • De speeltuin is het hele jaar door verboden voor honden.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Hondengebied meije.PNG

Natuurgebieden

In de natuurgebieden rondom Nieuwkoop, Noorden en Woerdense Verlaat gelden extra regels. Hier leven namelijk kwetsbare dieren die extra bescherming nodig hebben. Zo geldt er een aanlijnplicht langs de Hogedijk (bij de Groene Jonker) in Zevenhoven, Ruygenborg in Nieuwkoop, aan de Hollandsekade, en in de Haeck in Woerdense Verlaat. Ook zijn er gebieden waar je niet met je hond mag komen. Als dit het geval is, staat dat aangegeven met borden. De toezichthouders van Natuurmonumenten mogen boetes uitdelen bij overtreding van deze regels.


Meer nieuws

Verkeer en vervoer 16 jul. 2024 14:51

Werkzaamheden N231 Blokland en Achterweg

De provincie voert onderhoud uit op de provinciale weg N231 (Blokland en Achterweg) van 29 juli tot en met 19 augustus 2024. De weg is dan afgesloten.

Maatschappij 15 jul. 2024 14:52

BandGebeuren haalt 1500 euro op voor Bunkamp Noorden

Het bedrag werd maandag jl. overhandigd door Allan den Hertog, en Benjamin Verduijn aan bestuursleden van de organisatie Frank Kalshoven en Learoyd van der Haven. BandGebeuren 2024 werd zondag 26 mei gehouden. Het is een evenement waar een aantal bands optreedt. Die bands waren eerder dit jaar bij loting samengesteld uit een groep van tegen de dertig muzikanten.

Natuur en recreatie 15 jul. 2024 10:14

Ingebruikstelling Vuilwaterstation in Nieuwkoop

Vrijdagmiddag 5 juli jl. is in Nieuwkoop aan De Hoogt (in de bocht van de Nieuwveenseweg naar de Noordenseweg) een vuilwaterstation in gebruik genomen. Dit vuilwaterstation maakt het mogelijk om het zogenaamde 'zwarte water' (afvalwater van het toilet) op een milieuverantwoorde manier af te voeren.

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.