Petra Haring Boele

Veel meldingen over hondenpoep en loslopende honden: wat zijn de regels?

Bij de gemeente komen de laatste tijd weer veel meldingen binnen over hondenpoep en loslopende honden in het Meijepark. Omdat sommige regels onduidelijk zijn, lees je het hier allemaal nog even terug.

Veel mensen zijn dol op honden, maar dat geldt niet voor iedereen. En zeker niet voor hondenpoep. De eigenaar van de hond is verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep, zodat andere inwoners hier geen last van ervaren. Hondenpoep moet altijd, op welke plek in de gemeente dan ook, worden opgeruimd. Zorg er dus voor dat als je jouw hond uitlaat, je voldoende zakjes meeneemt.

Losloopgebieden

Binnen de bebouwde kom geldt de regel dat een hond aangelijnd moet zijn. Een uitzondering geldt voor de losloopgebieden. Het Meijepark, Meijepad en Meijestrand zijn geliefde plekken voor eigenaren om hun hond mee naar toe te nemen. Maar regels omtrent het aanlijnen of loslopen zijn niet bij iedereen even duidelijk.

  • Voor het hele Meijepad, inclusief vlonderpad, geldt dat honden aangelijnd moeten zijn;
  • Het noordelijk deel van het Meijepark is een losloopgebied voor honden;
  • In het zuidelijk deel van het Meijepark tot aan het strand moeten honden aangelijnd zijn;
  • Het Meijestrand is verboden voor honden in de maanden april tot en met oktober;
  • De speeltuin is het hele jaar door verboden voor honden.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Hondengebied meije.PNG

Natuurgebieden

In de natuurgebieden rondom Nieuwkoop, Noorden en Woerdense Verlaat gelden extra regels. Hier leven namelijk kwetsbare dieren die extra bescherming nodig hebben. Zo geldt er een aanlijnplicht langs de Hogedijk (bij de Groene Jonker) in Zevenhoven, Ruygenborg in Nieuwkoop, aan de Hollandsekade, en in de Haeck in Woerdense Verlaat. Ook zijn er gebieden waar je niet met je hond mag komen. Als dit het geval is, staat dat aangegeven met borden. De toezichthouders van Natuurmonumenten mogen boetes uitdelen bij overtreding van deze regels.


Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid gisteren 14:35

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Advertorial Cultuur gisteren 11:13

Tsjechovs wereldberoemde De Kersentuin komt naar Alphen

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger schitteren in één van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In deze nieuwe bewerking toont Toneelgroep Maastricht een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De toneelklassieker is op 5 april te zien in Theater Castellum.

Overige 16 mrt. 2023 10:19

Inspraakavond 21 maart: aanleg zonnevelden Nieuwkoop

De taskforce RES van Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ maakt zich ernstig zorgen over plannen van de gemeente, om de Vierambachtspolder (de polder ten zuiden van Langeraar) - als één van vier potentiële gebieden - aan te wijzen om daar eventueel 110 voetbalvelden aan zonnepanelen aan te leggen.

Politiek 15 mrt. 2023 22:01

Stembiljetten op bij meerdere stembureau’s

Op enkele stembureau's in de gemeente Nieuwkoop waren de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen op. Hierdoor konden meerdere mensen hun stem niet uitbrengen.