Petra Haring Boele

Veel meldingen over hondenpoep en loslopende honden: wat zijn de regels?

Bij de gemeente komen de laatste tijd weer veel meldingen binnen over hondenpoep en loslopende honden in het Meijepark. Omdat sommige regels onduidelijk zijn, lees je het hier allemaal nog even terug.

Veel mensen zijn dol op honden, maar dat geldt niet voor iedereen. En zeker niet voor hondenpoep. De eigenaar van de hond is verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep, zodat andere inwoners hier geen last van ervaren. Hondenpoep moet altijd, op welke plek in de gemeente dan ook, worden opgeruimd. Zorg er dus voor dat als je jouw hond uitlaat, je voldoende zakjes meeneemt.

Losloopgebieden

Binnen de bebouwde kom geldt de regel dat een hond aangelijnd moet zijn. Een uitzondering geldt voor de losloopgebieden. Het Meijepark, Meijepad en Meijestrand zijn geliefde plekken voor eigenaren om hun hond mee naar toe te nemen. Maar regels omtrent het aanlijnen of loslopen zijn niet bij iedereen even duidelijk.

  • Voor het hele Meijepad, inclusief vlonderpad, geldt dat honden aangelijnd moeten zijn;
  • Het noordelijk deel van het Meijepark is een losloopgebied voor honden;
  • In het zuidelijk deel van het Meijepark tot aan het strand moeten honden aangelijnd zijn;
  • Het Meijestrand is verboden voor honden in de maanden april tot en met oktober;
  • De speeltuin is het hele jaar door verboden voor honden.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Hondengebied meije.PNG

Natuurgebieden

In de natuurgebieden rondom Nieuwkoop, Noorden en Woerdense Verlaat gelden extra regels. Hier leven namelijk kwetsbare dieren die extra bescherming nodig hebben. Zo geldt er een aanlijnplicht langs de Hogedijk (bij de Groene Jonker) in Zevenhoven, Ruygenborg in Nieuwkoop, aan de Hollandsekade, en in de Haeck in Woerdense Verlaat. Ook zijn er gebieden waar je niet met je hond mag komen. Als dit het geval is, staat dat aangegeven met borden. De toezichthouders van Natuurmonumenten mogen boetes uitdelen bij overtreding van deze regels.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 09:29

Dorpsraad Rondom de Plassen organiseert Zorgmarkt

Vergrijzing is voor iedereen inmiddels een bekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. Door het stijgende aantal ouderen moeten er ook steeds meer zorgvoorzieningen bijkomen. Tegelijkertijd is het zorgsysteem in Nederland nogal veranderd. De centrale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor veel taken gedelegeerd aan de gemeenten en zorgverzekeraars, vanuit de gedachte dat deze de betreffende taken goedkoper en beter kunnen uitvoeren omdat zij de burgers en de thuissituatie beter kennen dan de landelijke overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is de participatiesamenleving, waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen.

Sport gisteren 20:11

Terugblikken en Vooruitkijken 24 februari

Eindelijk zal er na twee inhaalronden weer een volledig programma worden gespeeld in de diverse voetbalcompetities. Toch hebben de diverse ploegen niet stilgezeten. Er is driftig doorgetraind in deze periode en ook heeft men wat oefenwedstrijden gespeeld. Onze verslaggever Theo Leliveld peilde de stemming in de diverse kampen... 

Levensbeschouwing gisteren 14:20

Wat is de zin van het leven? en Wie ben ik?

Als zulke vragen je bezighouden, is Alpha misschien iets voor jou!" zegt pastor Heleen van de Reep. "In een aantal bijeenkomsten (12 avonden en 1 weekend (vrijdagavond en zaterdagmorgen) praten we over zaken zoals geloof en zingeving. Alpha wordt in allerlei kerken in Nederland georganiseerd, maar wij werken vanuit de katholieke kerk. Alpha is gezellig, laagdrempelig en absoluut niet saai! De sfeer is open en ontspannen en om deel te nemen hoef je niet vroom of super gelovig te zijnHet is voor iedereen, of je nu een vaste kerkganger bent of iemand die er  maar af en toe eens komt. Ook mensen van een ander geloof en mensen die de kerk alleen maar van de buitenkant kennen, zijn van harte welkom.

Sport gisteren 00:00

Ben Heemskerk Toernooi 2024

Voor de twintigste keer in de zestigjarige geschiedenis van Biljartvereniging Harago uit Ter Aar zal het Ben Heemskerk Toernooi gaan plaatsvinden. Een evenement waaraan ieder zichzelf respecterende biljarter kan laten zien of hij de finaledag van dit toernooi kan gaan bereiken...

Gezondheid en welzijn 20 feb. 2024 15:51

ProMove voegt oefeningen toe aan website

Zoals velen inmiddels al weten, is de fysiotherapiepraktijk Bakker & de Vos per mei 2022 van naam veranderd. Door het pensioen van Teun Bakker en de intrede van Erik Ettema kreeg de praktijk de naam ProMove, bewegen & gezondheid. Hierbij is ook de website vernieuwd en daar is nu iets nieuws aan toegevoegd.