Vaccinatiebereidheid in de regio Hollands Midden daalt, eenzaamheidsgevoelens nemen toe

Waar in juni nog 74 procent van de inwoners van de regio Hollands Midden aangaf zich te willen laten vaccineren tegen corona, is dit inmiddels gedaald tot 59 procent. Opvallend, zo noemt GGD Hollands Midden de dalende vaccinatiebereidheid.

Dit blijkt uit de resultaten van het gedragsonderzoek van begin november. In totaal hebben 3850 inwoners uit de regio Hollands Midden meegedaan aan het gedragsonderzoek. In heel de regio is de testbereidheid wel met een kleine 20 procent gestegen. “Waar 43 procent van de mensen in oktober aangaf zich bij klachten te willen laten testen, zegt begin november 61 procent van de ondervraagden zich te willen laten testen bij klachten”, aldus GGD Hollands Midden.

Eenzaamheidsgevoelens en naleven gedragsregels

Uit het gedragsonderzoek blijkt ook dat de eenzaamheidsgevoelens weer toenemen. De negatieve effecten van de coronacrisis op de leefstijl en het welzijn waren in april het grootst. Dit daalde in de zomer, toen we uit de intelligente lockdown kwamen. Maar nu er sprake is van een gedeeltelijke lockdown, nemen de negatieve effecten weer toe. “Zo zijn eenzaamheidsgevoelens en de behoefte aan het zien van mensen ‘in het echt’ toegenomen. Bewegen en sporten wordt minder gedaan dan begin oktober.”

De meeste gedragsregels worden door de ondervraagden wel goed opgevolgd. Vooral geen handen schudden blijkt goed te worden nageleefd, want bijna 100 procent van de ondervraagden geeft aan dit niet meer te doen. Mensen hebben wel meer moeite met het heel vaak handen wassen en om maar met een beperkt aantal mensen samen te zijn.

“Let op jezelf en elkaar”

Naar aanleiding van de resultaten doet GGD Hollands Midden een oproep. “De uitkomsten van dit onderzoek laten zien hoe belangrijk het is goed op jezelf en elkaar te letten. Het feit dat meer mensen zich ernstig eenzaam voelen, is een oproep aan ons allemaal om in contact te blijven met onze familieleden, vrienden en buren. Bel elkaar bijvoorbeeld wat vaker en kijk of je elkaar praktisch kunt helpen. Let daarnaast ook goed op jezelf. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling of ga een rondje fietsen.”


Meer nieuws

Coronacrisis in Nieuwkoop gisteren 19:23

Geen nieuwe versoepelingen, wel ‘correcties’ op huidige maatregelen

’Als de verwachting uitkomt dat begin zomer iedereen die wil minimaal één keer gevaccineerd is, dan is dat het moment dat we weer grote stappen richting het normale leven kunnen zetten’’, zo begint premier Rutte zijn speech. Toch zijn er voor nu nog geen nieuwe versoepelingen. Wel wordt een aantal maatregelen gecorrigeerd. 

Advertorial Cultuur gisteren 14:57

Expositie Lies Roos bij Bakker & De Vos

Nieuwkoop,  Sinds de afgelopen week is er weer een nieuwe expositie te zien bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, op de Vijverhof in Nieuwkoop.

Gemeente gisteren 12:43

Gemeente Nieuwkoop sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

Sinds 1 maart 2021 is de gemeente Nieuwkoop officieel aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem (MMA). Met als doel de veiligheid in de gemeente vergroten. ''Het vergroten van de veiligheid is niet alleen een taak van politie en justitie. Ook inwoners en gemeente hebben een rol. Samen met de andere gemeenten in het district Alphen aan den Rijn – Gouda hebben wij een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.''  

Coronacrisis in Nieuwkoop gisteren 09:09

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Nieuwkoop daalt

In week 8 steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nieuwkoop met 105 nieuwe besmettingen. Een week later, in week 9, werden er 82 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD.