Uit het (Groene) hart gegrepen: Creativiteit is productief
In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer: creativiteit is productief.
Creativiteit is productief
‘Als je slechts incidenteel om creativiteit vraagt, legt dat ten eerste aardig wat druk op het resultaat. Maar nog belangrijker: het wordt nooit een wezenlijk onderdeel van het systeem of de cultuur. Het stomme aan ‘creativiteit’ is namelijk dat het vaak niet voelt als productieve tijd. Het is veel aankloten, nadenken, puzzelen, terwijl er concreet helemaal niets verandert. Het voelt niet als een ‘actie’. En in een wereld die veelal gestuurd wordt op efficiëntie en effectiviteit schuurt dat.’ ‘Maar als je het gaat definiëren als werk door het te koppelen aan een doel, een project of een prioriteit, wordt het makkelijker om die creatieve werktijd te waarderen als nuttig in plaats van tijdverspilling. Bovendien houdt het je scherp om creatieve projecten op te pakken en blijft het dan niet alleen bij ‘een idee’.
Tips voor meer slechte ideeën
Als je van mensen verwacht dat ze creatief zijn, dan moeten ze zich wel veilig genoeg voelen om met ideeën te komen, kritische of ‘domme’ vragen te stellen en fouten te maken.
Droomt van een wereld ‘waarin we met een strak gezicht slechte ideeën kunnen pitchen’. Maar zo ver zijn we nog lang niet. Begin eerst met je brein uit die automatische ‘fabrieksstand’ te krijgen.
Organiseer een brainstrom sessie.
Bedenk een vraag waar je collega’s in een paar minuten een zo slecht, absurd en idioot mogelijk idee voor moeten bedenken. Een ‘hoe-vraag’ werkt vaak goed.
Keer de zaken om
Omkeren is een tool.
Denk in beperkingen
Probeer eens een ander antwoord dan twaalf te geven op de vraag: hoeveel is een dozijn? Wij hebben de neiging om vragen goed, logisch of realistisch te beantwoorden. Maar als je die juiste antwoorden wegneemt als optie, dan ontstaat er ruimte voor andere antwoorden die ook goed kunnen zijn. Beperkingen maken je namelijk ook creatief. Bedenk hoe je een regeling voor busdiensten optuigt, wanneer er geen bushaltes meer zijn. Of hoe je een restaurant begint zonder keuken. Het is ook dankzij corona dat we de mogelijkheden van thuiswerken en videobellen hebben toegepast. Door belangrijke elementen weg te halen, vind je alternatieven.
Maak van het probleem de oplossing.
Het is logisch om problemen uit de weg te gaan of tegen te gaan. We willen het probleem oplossen, verhelpen, kortom er vanaf komen. Stelt voor dat je je afvraagt of het probleem misschien niet de oplossing kan bieden of een nieuwe kans.
Slechte ideeën, groot succes
Slechte ideeën kunnen zelfs uitgroeien tot grote successen. Bij Flora Holland hadden we brainstorm sessies. Hebben vele ideeën ingevoerd, het kwam vanuit gekke ideeën.