Pixabay

Tweede-Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) ziet geen toekomst in Nieuwkoops stikstofplan

Boeren vroegen in september 2020 al om steun van de Landbouwminister Carola Schouten voor hun stikstofplan. Schouten liet toen weten € 300.000 te subsidiëren. De provincie Zuid-Holland deed met € 200.000 ook nog een duit in het zakje. In schriftelijke vragen aan Schouten laat Tjeerd de Groot, van D66, weten da hij de toegevoegde waarde niet inziet en zijn vraagtekens zet bij het plan. 

De in totaal € 500.000 is bedoeld om nieuwe productiewijzen en stallen te ontwikkelen die de uitstoot van stikstof verminderen. Die stikstofruimte die boeren dus overhouden willen zij verleasen aan bedrijven zoals de Rotterdamse haven en Schiphol. Door op deze wijze met de stikstofproblemen om te gaan, probeert de overheid de stikstofuitstoot drastisch te verminderen. 

Leasen is niet de oplossing

De Groot vindt dat de natuur en de melkveehouders uiteindelijk niks wijzer worden van het plan. ’’We maken elkaar blij met een dode mus. Het is een papieren oplossing.’’ De Groot wil liever dat de boeren zich meer focussen op kringlooplandbouw. Dat houdt in dat het voer wat het vee krijgt in balans staat met de grond waarop wordt gemest.

De Tweede-Kamerlid is overigens wel voor nieuwe manieren om te verduurzamen. ‘’Ik ben voor innovatie, zolang dit maar ten goede komt aan de natuur. De boer heeft een milieuvergunning. Ga je die vergunning verleasen dan wordt er niet minder uitgestoten maar het gebeurt op een andere plek. Wat gebeurt er als het leasecontract afloopt?’’ Volgens De Groot moeten melkveebedrijven langzaamaan gaan krimpen. ‘’Als boeren in Nieuwkoop willen stoppen kan de industrie de stikstofruimte kopen en de buurman kan de grond kopen om zijn bedrijf extensiever te maken.’’ 

 


Meer nieuws

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.

Gezondheid en welzijn 23 apr. 2024 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.