Jworxout
Advertorial Sport

Trotseer de kou: “Ik douche nu iedere dag koud”

Vroeger werd ons lichaam met regelmaat uitgedaagd op het gebied van tempratuur. Tegenwoordig hebben we het overal comfortabel. Op werk, thuis, auto en buiten. De uitspraak if you don’t use it, you lose it is hier van toepassing.

Je maakt door thermoregulatie meer bruin vet aan dan wit vet.

Bruin vet

Thermogenese, het vermogen om je lichaam warm te houden, is afhankelijk van de mate van thermostress waaraan we blootgesteld worden. Thermostress is blootstelling aan warmte of kou. Bruin vetweefsel is lichaamsvet waarvan het de primaire functie is om te voorzien van warmte. Bruin vet zorgt voor een verhoogd metabolisme als het lichaam blootgesteld wordt aan kou: het verbrandt energie om warmte te genereren. En ook hier geldt het principe use it or lose it: als je het bruine vet niet stimuleert, dan zal het langzaam maar zeker verdwijnen.

Wit vet

De andere soort is wit vetweefsel en dat dient voornamelijk voor de opslag van vetten. Deze witte vetopslag houdt je lichaam ook warm, maar daarvoor is er veel meer van nodig. Het werkt namelijk niet zoals bruin vet, als generator van warmte, maar enkel als isolator. Het vormt dus letterlijk een isolatielaag, waardoor je warm blijft. En het ding is nou juist, dat je meestal die isolatielaag niet wilt…. Hoe meer wit vet er wordt opgeslagen, hoe minder bruin vet er nodig is. En dat is jammer, want bruin vet ondersteunt ons energiemetabolisme (je verbrandt immers energie ten behoeve van warmte), terwijl wit vet in dat opzicht helemaal niets doet.

Door dus vaker je lichaam bloot te stellen aan koude, went je lichaam ook aan koude en raakt minder snel van slag in tijden van stress.

TIP:  probeer in de ochtend koud af te douchen.

Plaats de polsen en voeten onder de douche, dan je lichaam en als laatste je hoofd. Zorg dat je in een juiste buikademhaling gaat afdouchen en niet in je hoge ademhaling. Bouw dit per 5 seconde op tot 1 minuut.

Voordelen van thermoregulatie:

  • Meer energie
  • Huidkwaliteit
  • Maak meer bruinvet aan
  • Helpt tegen ontstekingen
  • Goede doorbloeding.

Thermoregulatie is één van de onderdelen die Judith van Dam van Jworxout behandelt tijdens de 8 weekse cursus van nul naar FIT. Voor meer info: www.jworxout.com.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige vandaag 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek gisteren 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.