Blog Sport

Theo-Logica: Stefan van Tol

Naast de rubriek “Langs het (Leli)Veld” hebben we ook “Theo-Logica.” Voetbal is immers zijn geloof en het veld is zijn kerk. Hier worden exponenten van ons regionale voetbal kritisch tegen het licht gehouden. En uiteraard met zijn uitgesproken mening en visie. Deze keer over Stefan van Tol.

Stefan van Tol © is een leider.

Speel al weer meer dan 18 jaar in het eerste van NSV 46. Is 33 jaar. Begonnen bij Zevenhoven en 1 jaar bij ARC gevoetbald. Op verzoek van Dennis Tijssen ging hij nog een jaar door, fysiek wordt het wel steeds moeilijker, gaat altijd voor 100 procent. Bij achterstand gaat hij in spits spelen. Is vuur vreter, goed in de duels, al drie keer kampioen geworden met NSV 46. In de vijfde klasse kampioen geworden, scoorden dat seizoen 10 keer en speelden veel als rechtsback. Is sterk in de lucht. Onder Peter Veldt werd hij ook kampioen. Onder Dennis van Ing werd hij ook kampioen, het was een twee strijd tussen NSV 46 en Aarlanderveen.

In hart en nieren NSV 46

Het seizoen 2022-2023 was de selectie niet breed genoeg. Met drie spelers van TAVV erbij werd NSV 46 breder in hun mogelijkheden. Stefan is een verbinder tussen trainer en groep. Groep bij elkaar houden is van groot belang voor hem. Is trots op sfeer, die is erg goed bij de club. Winnen of verliezen altijd lekker een biertje drinken met elkaar. Zit in de TC van de jeugd, trainer geweest van Rietveld. Een goede kop zit er op, is erg leergierig.

Aanvoerder

Hij ziet de ontwikkeling van zijn team en hemzelf ook als centrale verdediger. Met name in positionering en coaching is de 33-jarige verdediger beter geworden. Hij wordt zelf dan ook als één van de geroutineerde spelers gezien, maar er zijn meer jongens in zijn team die een coachende rol op zich nemen. Voor de jongeren binnen de selectie wordt dit als prettig ervaren. Vind het leuk om andere spelers beter te laten voetballen. Hij wil iedereen wat bij brengen, is mondig, heeft veel verstand van voetbal, is slim, kan goed timen, weet wanner hij duel aan moet gaan of juist niet. Het is een echte leider.

De andere centrale rugdekking geven

De routinier die bij uitstek in staat is het team goed neer te zetten maar ook in staat is een elftal op scherp te krijgen. Aanvoerder Stefan van Tol al jarenlang een vast gezicht in de defensie van de Noordenaren. Verzorgd een goede rugdekking, heeft wel leiderskwaliteiten, krijgt steeds meer lef, durft soms voor zijn verdediging te spelen. ‘Steef is gewoon een goede en rustige verdediger die het net als ik niet van z’n snelheid moet hebben maar van zijn inzicht. Hij schat goed in waar de bal valt en waar hij het duel moet spelen. Ook in zijn coaching is hij belangrijk voor zijn ploeg. Is goed in duels, kopduels, met name tijdens (lucht) duels, moet je er vol in kunnen kleunen, dat doet hij wel.

Sterk in de duels

Is sterk in de duels, kan de organisatie goed neerzetten, tactisch sterk, kan goed inschatten wanneer er diepe bal gespeelt wordt.

Eigenschappen

Andere belangrijke eigenschappen: zijn goede concentratie, voor uit ziende blik (anticipatie), durft beslissingen te nemen in het veld, invloed uit oefen op het veld er binnen en er buiten, goede doorzettingsvermogen, veel inzet. Directe tegenstander dekken, hoe dichter bij eigen doel, hoe strikter de dekking op directe tegenspeler zonder bal is. Rugdekking verzorgen op flankverdediger en andere centrale verdediger, als het nodig is doet hij dat wel. Schoten op doel afblokken is geen probleem. Overname van diepe spits, heeft een goede wisselwerking met de andere centrale verdediger. Als aanvoerder brengt hij zijn club vooral positief naar buiten. Stefan bedankt voor wat hij gegeven heeft aan de club NSV 46. Stond pers altijd goed te woord.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!