Blog Sport

Theo-Logica: Jordy Aartman

Naast de rubriek “Langs het (Leli)Veld” hebben we ook “Theo-Logica.” Voetbal is immers zijn geloof en het veld is zijn kerk. Hier worden exponenten van ons regionale voetbal kritisch tegen het licht gehouden. En uiteraard met zijn uitgesproken mening en visie. Deze keer over Jordy Aartman.

Jordy Aartman

Jordy Aartman weer onder lat seizoen 2023-2024, betrouwbare doelman, zeker voor een vierde klasse, wel snel geblesseerd. Is tweede aanvoerder. Slechte beheersing ten opzichte van een scheidsrechter, daardoor loopt hij erg snel tegen een gele of rode kaart aan. Jordy Aartman door de manier waarop ze zich bewust geworden zijn van de voorbeeldfunctie die ze hebben als de ervaren spelers maakt hij stappen. Hoge ballen en tot 11 meter pakt Jordy Aartman.

Wees onverstoorbaar

Als een echte veldheer heeft de keeper op het veld het beste overzicht van iedereen. Dat is het allergrootste voordeel van keeper zijn. Doordat je goed overzicht hebt, kun je uitstekend anticiperen op wat er in het veld allemaal gebeurt. Rust in je hoofd als keeper is daarbij essentieel. Dat geldt ook voor je gedrag. Wees onverstoorbaar. Daarmee straal je ook zelfvertrouwen uit. Dit is een enorm belangrijke basis tip. Dan kan hij uitgroeien als doelman die punten pakt. Je ploeggenoten hebben er niets aan als ze een opgefokte keeper achter zich hebben staan. Het is ook niet nodig om zenuwachtig te zijn. Zijn onrust in zijn lichaam heeft onnodig doelpunten gekost. Zoals gezegd, vanuit je goal heb je het beste overzicht. Keeper – onverstoorbaar Ga maar na. Wat er ook gebeurt, ten alle tijde rust en vertrouwen uitstralen. Dat is prettig voor jezelf, je teamgenoten en bovendien frustrerend voor je tegenstanders.

Zet je defensie neer

Een keeper heeft vanuit zijn doel het beste overzicht. Hij overziet alle 21 andere spelers, de bal, het veld en zichzelf. In verdedigend opzicht kan een keeper dus het beste zien waar het gevaar vandaan komt. Van een goede keeper mag je dus verwachten dat hij zijn defensie organiseert. Door aanwijzingen te geven aan de verdedigers, kun je als keeper vaak al voorkomen dat een tegenstander überhaupt gevaarlijk wordt. Dat geldt zeker ook voor standaardsituaties zoals corners en vrije trappen. De defensieve organisatie is in deze gevallen in handen van de keeper. Als keeper moet je dan ook kunnen denken als een verdediger. Denk aan zaken als rugdekking en positioneel verdedigen. Tip, start van af vandaag, met alleen maar overdrijven om te coachen en dat op trainingen. Ook al zijn nog maar weinig wedstrijden die voor Zevenhoven op doel staat. Dan ga je veel doelpunten voor zijn en dat komt Zevenhoven goed uit.

Techniek duiken: Extra stap maken

Vaak zie je keepers vanuit stand naar de hoek duiken om een bal te pakken. Dat is een natuurlijke reactie. Een probleem hierbij kan zijn, dat je niet ver genoeg kunt duiken waardoor je de bal (net) mist. Het zetten van een extra stap, voordat je duikt, kan hierbij zeker helpen. Het hoeft maar een klein stapje opzij te zijn. Maar hierdoor vergroot je wel de reikwijdte van je duik. Gaat trainen op dat tussen stapje, dan ga met lengte heel veel ballen tegenhouden. Hij zal er waarschijnlijk niet meer op gaan trainen.

Zevenhoven is was blij, dat Jordy Aartman weer de goal is gaan verdedigingen van zijn club. Zo als het er nu naar uit ziet gaat Jordy Aartman stoppen met voetballen. Of hij de voetballerij ooit nog eens zal missen, merken we later wel weer.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!