Ter-Aarders van toen
“Markant, niet-markant, bekend, minder-bekend, dat is voor iedereen verschillend. Maar voor allemaal geldt: het zijn (waren) allemaal inwoners van Langeraar, Aardam, Papenveer of Korteraar en hadden allemaal iets bijzonders”, zegt George Reurings van het Cultuur Historisch Museum (CHV) in Ter Aar.
“Afgelopen donderdag hebben we de nieuwe tentoonstelling geopend met een korte uitleg aan alle vrijwilligers, die (weleens) in het museum -tijdens openingstijden- aanwezig zijn. Dan kunnen zij aan bezoekers uitleggen waar de foto’s hangen en welke gebruiksvoorwerpen, in de vitrinekasten, kenmerkend waren voor de personen op de foto’s,” vult Betsie van Hameren van de werkgroep ’foto- en film’ hem aan.
"De foto’s in de tentoonstelling zijn afkomstig uit privé-verzamelingen of uit de beeldbank van het museum. De oudste foto’s in de tentoonstelling dateren naar schatting van vóór of rondom 1920 en waarschijnlijk nooit aan publiek getoond. Daarom is het zeker de moeite waard om te komen kijken of er ook foto’s van familieleden bij hangen. Een bezoeker ontdekte bijvoorbeeld een foto waarop ook zijn vader staat, blijkbaar als deelnemer aan de “Kinderwagenrace’ (ca. 1935). En zijn ’opoe’ als één van ’De Grote Vier’; een foto van 4 oudere dames die destijds bij de Grote Brug in Langeraar woonden."
“Het is weer ’n echte ’Ooh-ja-tentoonstelling’", besluit Betsie.
Adres van het museum is Westkanaalweg 118 (bij Aardamse brug) en de tentoonstelling is te bekijken tijdens openingstijden: op woens-, zater- en zondagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur. Voor groepen eventueel op afspraak.
Reurings: “Deze tentoonstelling hangt voorlopig nog (tot eind mei 2025), daarna richten we er een in met het thema: 80 jaar Bevrijding. Ieder jaar probeert de werkgroep ’foto en film’ weer een bijzondere tentoonstelling in te richten”.
De entree voor volwassenen bedraagt € 2,50 en kinderen mogen voor € 0,75 naar binnen.