Ingezonden

Tennisvereniging Nieuwkoop

Oud-voorzitter Huib den Hollander: “Onze tennisclub is opgericht door een paar Nieuwkopers, die met elkaar carpoolden naar hun werk in Amsterdam. Onderweg bespraken zij hun wens om in het dorp, waarin zij wonen, ook te kunnen tennissen; in november 1964 kwam het zover. We bestaan dus binnenkort al 58 jaar”.

“Ons complex heeft 8 (verlichte) tennisbanen: 5 gravel-, 3 smash-court banen en een mini-baantje voor de kinderen", zegt baancommissaris Chris Kranenburg. "Om de jeugd voor tennis te interesseren hebben we alle leerlingen van de basisscholen in Nieuwkoop groeplessen gegeven. Daar maakten zij - in plaats van gymles - graag gebruik van, maar hoeveel ervan later lid zullen worden, weten we natuurlijk niet. Meestal geldt voor kinderen: eerst zwemles, dan een teamsport (voetbal, hockey etc.) en daarna komt pas de keuze voor ’n individuele sport zoals tennis. Dan zie je ook vaak dat zij weer opzeggen als zij naar het voortgezet onderwijs gaan of op zaterdag een baantje krijgen en komen ze weer terug als de opleiding is afgerond. We hebben op dit moment ruim 500 leden; ooit waren het er veel meer, maar mede dankzij corona gaan we weer ’n beetje omhoog. Tennis is een veilige sport gebleken, die je lekker buiten en met voldoende afstand van elkaar kunt doen.

Hij vervolgt: “We hebben een gezellige, actieve club met heel wat oudere leden: dames en heren, die 2 á 3 keer per week, liefst overdag, een balletje slaan. Op de smash-court (all-wheather)-banen kunnen zij altijd terecht: bij regen, maar ook als het gevroren heeft."

"Op donderdagavond hebben we onze ’inloopavond’ waar iedereen welkom is, met of zonder partner, waarbij je geheel willekeurig wordt ingedeeld in een poultje met andere aanwezigen; ook leuk om andere mensen van de club te leren kennen. En natuurlijk onze eigen toernooitjes met Pasen en Pinksteren en competities: de najaarscompetitie, clubkampioenschappen, laddercompetitie. Op vrijdag is de avond voor de externe competitie. Dan huren we er ook paar banen bij in de tennishal aan de Nieuwveenseweg, want dan kan het best druk zijn. En niet te vergeten: Ons open toernooi: het ’Maas Open Dulen Toernooi’, ieder jaar in week 33 (half augustus)."

"Vanuit de KNLTB worden aangesloten tennisclubs wel aangespoord ook een padelbaan aan te leggen; die zijn op dit moment nogal hip en aantrekkelijk voor jonge mensen. Maar ja, we hebben eerst veel geïnvesteerd in verduurzaming van ons clubhuis (zonnepanelen, LED-verlichting), dus we moeten eerst weer even sparen. Bovendien, waar moet-ie komen? We willen ook niet graag onze oefenkooi opofferen… Maar ooit komt-ie er wel, denk ik.”

De volgende

Volleybal is ook een sport waar de bal over het net moet, weliswaar hangt-ie wat hoger dan op een tennisbaan, maar toch. We gaan op bezoek bij Volleybalvereniging de Waterlanders en maken daartoe een afspraak met voorzitter John Kwakkenbos.

Loek Sassen


Meer nieuws

Gemeente gisteren 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur gisteren 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport gisteren 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog gisteren 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport 24 apr. 2024 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...