Rabobank

TechNiChallenge daagt kinderen uit om Nederland te redden van de klimaatverandering

Hoe ver staat jouw huis onder water als de dijken nu breken? En hoe ver als de zeespiegel door klimaatverandering nog verder stijgt? Het zijn best confronterende vragen die leerlingen van groep 7 en 8 tijdens de TechNiChallenge in TechniekHuis Nieuwkoop voorgeschoteld krijgen. 

Gelukkig geeft de challenge – die wordt gesteund door het Rabo Impactfonds – ook antwoorden. Antwoorden die het tij kunnen helpen keren.

De opdracht is duidelijk bij de start van de TechNiChallenge: ‘Red Nederland!’ staat er in grote letters. De challenge is opgezet in een vorm die doet denken aan een escaperoom. Leerlingen gaan in tweetallen langs negentien stations om opdrachten uit te voeren of puzzels op te lossen. Allemaal gaan ze over vraagstukken en technische oplossingen rondom klimaatverandering en milieu, zoals CO2-reductie, geothermie, zon- en windenergie, minder energiegebruik, afvalscheiding en -recycling. Voor elke goed uitgevoerde opdracht krijgen de leerlingen punten. Aan het eind van de challenge worden alle punten bij elkaar opgeteld. De score bepaalt of de leerlingen voldoende hebben gedaan om Nederland daadwerkelijk te redden.

Bewustwording

De TechNiChallenge is een succes, vertelt Rob Spaans, voorzitter van TechniekHuis Nieuwkoop. "In de afgelopen twee jaar hebben we in totaal zo’n 1.500 kinderen ontvangen. Al die leerlingen hebben bij ons een hartstikke leuke ochtend of middag gehad, waarin ze uitgebreid kennismaakten met allerlei aspecten van klimaatverandering en technieken om die tegen te gaan. Op een manier die ze bijblijft. Hopelijk draagt die bewustwording eraan bij dat zij – en ook hun ouders – hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door hun afval goed te scheiden en minder energie te gebruiken."

Beroepen van de toekomst

Spaans hoopt dat het aantal leerlingen dat meedoet aan de TechNiChallenge volgend jaar verdubbelt. En niet alleen vanwege de bewustwording. "Om klimaatverandering tegen te gaan, moet er ontzettend veel gebeuren. Wie gaat dat doen? Wie gaat voor de energietransitie al die zonne- en windenergie-installaties bouwen en onderhouden? Wij zien dat er op basisscholen nog niet echt aandacht is voor die technieken van de toekomst. Wij willen laten zien dat er hele mooie beroepen in te vinden zijn, hoe je daarmee kunt bijdragen aan de energietransitie en dat je er ook nog eens een goede boterham mee kunt verdienen. En misschien dat deze kinderen dan voor een toekomst in de techniek gaan."

Financiële uitdaging

Spaans is blij met de donatie van Rabo Impactfonds voor de TechNiChallenge. "Elk jaar is het weer een uitdaging om alles financieel rond te krijgen. We werken weliswaar alleen met vrijwilligers, maar dan heb je nog altijd de huisvesting en alles wat daarbij komt kijken. Dat kost allemaal geld. De donatie is daarom buitengewoon welkom."

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en / of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die Rabobank ondersteunt: Financieel Gezond leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. TechniekHuis Nieuwkoop ontvangt vanuit het Rabo Impactfonds €10.000. 

Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag indienen? Kijk op https://www.rabobank.nl/lokale-bank/groene-hart-noord/onze-cooperatieve-bijdrage.


Meer nieuws

Mijn Club vandaag 12:14

Mijn Club: Stichting Jeugdwerk Noorden de Bun

“Vroeger was het voor kinderen in onze regio simpel: je gaat ’op’ de voetbal of naar scouting, Hier in Noorden was de keuze: NSV of de Bun. Maar vandaag de dag is er zòveel meer te doen, zodat de animo voor de Bun nu toch wel ’n beetje terugloopt, zegt penningmeester Frank Kalshoven van Stichting Jeugdwerk Noorden.

Natuur en recreatie gisteren 20:44

Infoavond Dorpsraad druk bezocht

Dorpsraad ’Rondom de Plassen' organiseerde op dinsdag 23 mei een informatieavond voor alle inwoners van Langeraar en Papenveer. Het draaide met name om alle werkzaamheden op de Langeraarse Plassen en vooral om de aanleg van nieuwe eilanden.

Verkeer en vervoer 29 mei 2023 11:00

Verkeersmaatregelen tijdens Triathlon van Nieuwkoop op zondag 4 juni

Zondag 4 juni organiseert Stichting Triathlon Nieuwkoop de 39e editie van de Triathlon Nieuwkoop. Om 10.30 uur starten de dames, om 11.04 uur de heren. De trio’s en Open Serie start drie minuten later. De eerste finisher verwachten we rond 14.30 uur op het Evenemententerrein. Er zal rond 17:00 uur live muziek zijn.

Gemeente 28 mei 2023 13:20

Een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart van Ter Aar

“De afgelopen tijd heeft Gemeente Nieuwkoop met Kavel Vastgoed en diverse betrokkenen en geïnteresseerden intensief samengewerkt aan een plan voor Ter Aar. Wij zijn blij een plan voor te leggen aan de gemeenteraad waarmee het centrum van Ter Aar een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart wordt", vertelt wethouder Ingwersen enthousiast.

Sport 27 mei 2023 18:17

SV Zevenhoven is kampioen!

SV Zevenhoven is kampioen geworden. De 4e klasser trad vandaag aan tegen Woubrugge. Met 1 punt voorsprong op de nummer 2 BSC '68 moest Zevenhoven winnen om het in eigen hand te houden. En dat lukte.

Gemeente 27 mei 2023 10:16

Lokale belastingen al betaald?

In februari verstuurde SVHW het aanslagbiljet lokale belastingen. Tot 31 mei 2023 hebben inwoners de tijd om de aanslag te betalen of om automatische incasso aan te vragen. Wanneer er op tijd betaald wordt, voorkomt dat een aanmaning met extra kosten.