Rabobank

TechNiChallenge daagt kinderen uit om Nederland te redden van de klimaatverandering

Hoe ver staat jouw huis onder water als de dijken nu breken? En hoe ver als de zeespiegel door klimaatverandering nog verder stijgt? Het zijn best confronterende vragen die leerlingen van groep 7 en 8 tijdens de TechNiChallenge in TechniekHuis Nieuwkoop voorgeschoteld krijgen. 

Gelukkig geeft de challenge – die wordt gesteund door het Rabo Impactfonds – ook antwoorden. Antwoorden die het tij kunnen helpen keren.

De opdracht is duidelijk bij de start van de TechNiChallenge: ‘Red Nederland!’ staat er in grote letters. De challenge is opgezet in een vorm die doet denken aan een escaperoom. Leerlingen gaan in tweetallen langs negentien stations om opdrachten uit te voeren of puzzels op te lossen. Allemaal gaan ze over vraagstukken en technische oplossingen rondom klimaatverandering en milieu, zoals CO2-reductie, geothermie, zon- en windenergie, minder energiegebruik, afvalscheiding en -recycling. Voor elke goed uitgevoerde opdracht krijgen de leerlingen punten. Aan het eind van de challenge worden alle punten bij elkaar opgeteld. De score bepaalt of de leerlingen voldoende hebben gedaan om Nederland daadwerkelijk te redden.

Bewustwording

De TechNiChallenge is een succes, vertelt Rob Spaans, voorzitter van TechniekHuis Nieuwkoop. "In de afgelopen twee jaar hebben we in totaal zo’n 1.500 kinderen ontvangen. Al die leerlingen hebben bij ons een hartstikke leuke ochtend of middag gehad, waarin ze uitgebreid kennismaakten met allerlei aspecten van klimaatverandering en technieken om die tegen te gaan. Op een manier die ze bijblijft. Hopelijk draagt die bewustwording eraan bij dat zij – en ook hun ouders – hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door hun afval goed te scheiden en minder energie te gebruiken."

Beroepen van de toekomst

Spaans hoopt dat het aantal leerlingen dat meedoet aan de TechNiChallenge volgend jaar verdubbelt. En niet alleen vanwege de bewustwording. "Om klimaatverandering tegen te gaan, moet er ontzettend veel gebeuren. Wie gaat dat doen? Wie gaat voor de energietransitie al die zonne- en windenergie-installaties bouwen en onderhouden? Wij zien dat er op basisscholen nog niet echt aandacht is voor die technieken van de toekomst. Wij willen laten zien dat er hele mooie beroepen in te vinden zijn, hoe je daarmee kunt bijdragen aan de energietransitie en dat je er ook nog eens een goede boterham mee kunt verdienen. En misschien dat deze kinderen dan voor een toekomst in de techniek gaan."

Financiële uitdaging

Spaans is blij met de donatie van Rabo Impactfonds voor de TechNiChallenge. "Elk jaar is het weer een uitdaging om alles financieel rond te krijgen. We werken weliswaar alleen met vrijwilligers, maar dan heb je nog altijd de huisvesting en alles wat daarbij komt kijken. Dat kost allemaal geld. De donatie is daarom buitengewoon welkom."

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en / of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die Rabobank ondersteunt: Financieel Gezond leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. TechniekHuis Nieuwkoop ontvangt vanuit het Rabo Impactfonds €10.000. 

Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag indienen? Kijk op https://www.rabobank.nl/lokale-bank/groene-hart-noord/onze-cooperatieve-bijdrage.


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 11:03

Gemeenteraden buigen zich over Ziendeweg

De gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop bogen zich donderdagavond over het voornemen van Alphen om de Ziendeweg voor doorgaand verkeer te sluiten. In Alphen aan den Rijn werd de raad gevraagd wensen en bedenkingen tegen het voornemen te uiten. In Nieuwkoop kwam een motie op tafel.

Cultuur vandaag 09:10

Reis door Nederland Doeboek voor ouderen

Het Reis door Nederland Doeboek voor ouderen is uit. Het zesde doeboek dat speciaal voor senioren is ontwikkeld. “Al ligt het niveau in dit doeboekje wel iets hoger dan de voorgaande edities”, vertellen de makers Eske Beumkes en Anke Steffers.

Sport gisteren 21:56

Terugkijken zaterdag 23 maart

Aangezien er tijdens de paasdagen geen programma is voor "de onzen" kijken we vooral terug met diverse betrokkenen. Ook sprak Theo Leliveld met coach Arnout Okkinga van Hockeyvlub Nieuwkoop en Jop van der Pijl, speler van Novo Stars (basketbal) Vooral dat laatste interview is het horen meer dan waard...

Cultuur gisteren 14:28

Programma Kaleidoskoop

Het programma van Kaleidoskoop met deze keer: De Kindermuziekweek, Film: the Old Oak (ook mogelijk met buffet) en Theater: de Mannen van Naam met “Sterke verhalen en mooie liedjes.”

Sport gisteren 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport 27 mrt. 2024 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”