Sportvereniging Kwiek: Méér bewegen en sociaal contact voor jong en oud in de gymzaal

Sportvereniging Kwiek in Nieuwveen werd in 1967 opgericht door drie onderwijzers (Bakker, Amelunxen en Wildenburg) van de basisscholen (resp. Christelijke, Openbare en Katholieke). Zij wilden vooral de jeugd méér laten bewegen. Hiertoe werd het ’gebouw Kwiek’ aan het Schoterveld, dat voorheen een naaiatelier was, omgebouwd tot een gymzaal.

Voorzitter Mirjam Hoogervorst: “we zijn in de basis nog steeds een gymvereniging, maar zitten sinds 1980 in de Ringkant en bieden nu, behalve gymnastiek voor diverse leeftijdsgroepen, ook andere sportieve activiteiten, zoals: Aerobics, Callanetics en voor specifieke doelgroepen: G-gym, Streetdance, Free-running, Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) en: Koersbal. Altijd gaat het om beweging, maar vooral ook om sociaal contact voor de deelnemers. Het draait eigenlijk altijd om: uurtje sporten en daarna, met een kopje koffie, bijkletsen”, zegt Hoogervorst.

De sportvereniging bestaat nu 54 jaar en bij het 50-jarig jubileum werd een fraai jubileumboek uitgegeven, onder redactie van Peter Vos, die lang verbonden aan de vereniging was als trainer/leider en actief lid in de technische commissie (TC). Het boek is royaal voorzien van foto’s en biedt een opsomming van allerlei gebeurtenissen in de geschiedenis. Zo wordt duidelijk, dat het voortbestaan niet altijd even gemakkelijk was: veel wisselingen binnen het bestuur en commissies en een steeds terugkerende discussie tijdens de jaarvergaderingen over de hoogte van de contributie, die in den beginne was gesteld op 2,50 gulden per maand voor het eerste kind in een gezin en wie 4 of meer kinderen op de gym had, betaalde 5,50 gulden per maand. Op dit moment betaalt een jeugdlid tot 18 jaar voor reguliere gym € 110 per jaar.

“Op dit moment staat de contributie stil, want we kunnen, door corona, eigenlijk niets bieden, maar we hebben ook minder kosten: géén zaalhuur en de trainers hoeven we niet te betalen”, zegt de voorzitter. Kwiek heeft op dit moment circa tweehonderd leden, variërend van ’peuters en kleuters’ tot de oudste, die meedoet in de groep MBvO 65+: die is nu 93.

Mevrouw Tonnij Heemskerk-Uyttewaal (86): “Ik ben tot erelid benoemd bij de jubileumviering, dus betaal nu helemaal geen contributie meer.” Zij werd actief bij Kwiek, toen haar kinderen lid werden en was actief gedurende het gehele bestaan van de club, in diverse commissies en bestuur. Hoogervorst: “Ik ’doe’ zelf geen gymnastiek, ik ga liever wandelen of fietsen, maar geef wel les aan de G-gym; dat doen we in de gymzaal van Ipse de Bruggen. Kwiek is geen lid van de bond (KNGU), dus doen niet mee aan de regionale wedstrijden, maar doen wel, op recreatief niveau, onderlinge wedstrijden met gymverenigingen in de Kwakel, Leimuiden en Roelofarendsveen.

De volgende

Mevr. Heemskerk: Ik wil de beurt geven aan Mooier yoga: Met Ontspanning Ontstaat Inspiratie En Rust, Daartoe gaan we in gesprek met mevr. Odillia Rehorst.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 10:52

Jworxout: ''I will, I can, I do!''

''Als je bedenkt wat jij wil bereiken, geloof er dan in dat jij dit kan en doe het dan ook. Maar vaak is er een stemmetje in je hoofd die van alles naar jou schreeuwt.''

Advertorial Sport 10 apr. 2021 13:19

Hockeyclub Nieuwkoop op zoek naar nieuwe talenten

De Nieuwkoopse hockeyvereniging telt momenteel al twee damesteams. Die hockeyelftallen zijn zo vol geraakt dat de club nu een derde team wil oprichten. Hiervoor hebben zij nog wat versterkingen nodig. 

Wonen en bouwen 10 apr. 2021 10:46

Wonen en zorgen tegelijk

De eerste (pre-)mantelzorgwoningen in de gemeente zijn met succes gerealiseerd!

Algemeen 10 apr. 2021 09:10

Fraudegevoelige brief van Nextdoor in omloop in Nieuwkoop

In Nieuwkoop kwam op veel adressen een verdachte brief op de mat. In de brief worden bewoners uitgenodigd om lid te worden van een zogenaamde buurtapp genaamd: Nextdoor. Deze app is in opspraak vanwege identiteitsfraude. Een tip van de redactie: verscheur de brief. 

Advertorial Verkeer en vervoer 9 apr. 2021 16:33

Toyotarijders meest merktrouw

Is uw volgende auto ook weer een Toyota? De kans is groot van wel. EDM onderzocht met het brandswitchmodel de merkloyaliteit van autobezitters in Nederland. Wat blijkt? Nederlanders zijn steeds minder merktrouw, maar Toyotarijders juist steeds meer. Zelfs dure merken zoals BMW en Mercedes-Benz scoren minder goed. Gemiddeld is 50% van de occasionkopers merktrouw, bij nieuwe auto’s is dat 66%. De meest merktrouwe autobezitters? Toyota rijders!