Rugpijn? Manuele therapie en training!

Rugpijn komt veel voor en een groot deel van de mensen krijgt er een keer mee te maken. Er is steeds meer bewijs dat een actieve aanpak van dit probleem de beste resultaten geeft.

Er zijn vele oorzaken voor lage rugpijn op te noemen: uiteraard zwaar lichamelijk werk in ongunstige houdingen. Maar ook zittend werk, weinig lichaamsbeweging of een verkeerde manier van omgaan met lichamelijke klachten kunnen een oorzaak van lage rugklachten zijn. Minder bekend zijn de stress gerelateerde oorzaken. Het is immers zo dat mentale spanning invloed heeft op de manier waarop de spieren werken en hoe de rug beweegt. Het gevolg daarvan is dat er eerder een verkeerde beweging gemaakt wordt waarbij het “in de rug schiet”.

In de meeste gevallen gaat rugpijn vanzelf weer over. Ongeveer 80% van de rugklachten verdwijnt in enkele weken. Met rugpijn is het verstandig om, indien mogelijk, enigszins in beweging te blijven. Gaat de klacht niet over of komt het na een aantal weken weer terug, dan is het zinvol om hulp in te roepen van de fysio- of manueel therapeut.

Bij een bezoek aan de fysio- / manueeltherapeut wordt eerst, middels een intakegesprek, de klacht in kaart gebracht. Hierbij wordt een inventarisatie gemaakt welke factoren er allemaal een rol spelen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek, waarna de klacht verder bekeken / onderzocht wordt. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld en zal de therapeut uitleg geven over de klacht, prognose en factoren die van invloed zijn. Dit behandelplan is per individu anders om dat bij elke patiënt andere factoren een rol spelen.

De behandeling bestaat meestal uit een relatief korte periode waarin de rug weer soepel gemaakt wordt via manuele therapie en mobiliserende oefeningen. Vervolgens moeten de spieren hun werk weer op een “normale” manier gaan doen om te voorkomen dat het opnieuw misgaat. Hiervoor zijn speciale stabiliserende oefeningen geschikt, maar ook kracht- en conditietraining. Om klachten in de toekomst te voorkomen of te beperken is het van belang om daarna iets aan training en een actieve leefstijl te blijven doen.

Voor behandeling en training kunt u natuurlijk terecht bij ProMove, bewegen & gezondheid. In het team van ProMove zijn in totaal 5 manueel therapeuten en 3 sport fysiotherapeuten werkzaam die op de diverse locaties van ProMove voor u klaar staan.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of een afspraak maken? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact op met ProMove, bewegen & gezondheid.

- Telefoonnummer 0172-575261

- E-mail naar info@promove.nu

- WhatsApp bericht naar 06-57821791.

- Meer informatie kunt u ook vinden op www.promove.nu


Meer nieuws

Verkeer en vervoer 16 jul. 2024 14:51

Werkzaamheden N231 Blokland en Achterweg

De provincie voert onderhoud uit op de provinciale weg N231 (Blokland en Achterweg) van 29 juli tot en met 19 augustus 2024. De weg is dan afgesloten.

Maatschappij 15 jul. 2024 14:52

BandGebeuren haalt 1500 euro op voor Bunkamp Noorden

Het bedrag werd maandag jl. overhandigd door Allan den Hertog, en Benjamin Verduijn aan bestuursleden van de organisatie Frank Kalshoven en Learoyd van der Haven. BandGebeuren 2024 werd zondag 26 mei gehouden. Het is een evenement waar een aantal bands optreedt. Die bands waren eerder dit jaar bij loting samengesteld uit een groep van tegen de dertig muzikanten.

Natuur en recreatie 15 jul. 2024 10:14

Ingebruikstelling Vuilwaterstation in Nieuwkoop

Vrijdagmiddag 5 juli jl. is in Nieuwkoop aan De Hoogt (in de bocht van de Nieuwveenseweg naar de Noordenseweg) een vuilwaterstation in gebruik genomen. Dit vuilwaterstation maakt het mogelijk om het zogenaamde 'zwarte water' (afvalwater van het toilet) op een milieuverantwoorde manier af te voeren.

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.