Gemeente Nieuwkoop

Realisatie Warmtenet Schoterhoek II

Wethouder Antoinette Ingwersen en hoogheemraad Thea Fierens onthulden vrijdag 17 september de naam en het logo van het warmtenet Schoterhoek in Nieuwveen.

De gemeente Nieuwkoop heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en loopt voorop met de aanleg van een volledig gasloos bedrijventerrein. Dit is uniek in Nederland! Nieuwveen heeft de primeur: afvalwater van een waterzuiveringsinstallatie in combinatie met koude warmte opslag als warmtebron voor een heel bedrijventerrein.

Alle bedrijven op Schoterhoek II zijn, verenigd in een coöperatie, gezamenlijk eigenaar van dit warmtenet. Doordat de leden eigenaar zijn van het warmtenet en de baten en lasten zelf beheren, blijven  de kosten beheersbaar zonder tussenkomst van een commerciële leverancier.  De eerste 5 jaar zorgt de gemeente voor het beheer en onderhoud van het warmtenet. Dit geeft de coöperatie de tijd om een meerjarenonderhoudsplan te maken. 

Het gezuiverde afvalwater in Nieuwveen werd in het verleden rechtstreeks naar het Aarkanaal afgevoerd. Dat gebeurt nu nog steeds, maar onderweg benut men de warmte van dat water (ook wel effluentwater genoemd) voor de benodigde energie. Door ook gebruik te maken van een warmte en koude opslag kan is er meer rendement en optimale warmte voor de bedrijven. 

Het systeem maakt gebruik van diverse warmtewisselaars waarbij aan de ene kant van de wisselaar het water stroomt van het warmtenet en aan de andere kant het water van de bron. Het is een gesloten distributienetwerk. 

Elk bedrijfsgebouw heeft ook een eigen warmtewisselaar waarlangs het water stroomt.  Op deze manier wordt de warme of koude stroom overgedragen. Bedrijven met restwarmte kunnen hun restwarmte ook weer leveren aan het warmtenet. Door gebruik te maken van PVT panelen is er naast warmte ook sprake van opwekking van elektriciteit.  

Het systeem is zo ontwikkeld dat ook andere bedrijven of woningen gebruik kunnen maken van deze warmte en koude stromen. Het zwemwater van openluchtzwembad Aarweide wordt ook al op deze manier verwarmd. Onderzoek is gaande naar nog meer toepassingen.

Wethouder Antoinette Ingwersen: “Het warmtenet in Schoterhoek II is een unieke ontwikkeling met veel mogelijkheden. Er zijn veel gezamenlijke inspanningen verricht en niet voor niks. Alle beschikbare kavels in Schoterhoek 2 zijn inmiddels verkocht of in optie. Dit unieke bedrijventerrein in onze gemeente is dan ook een mooie aanzet tot een gasloze toekomst.”


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:21

Goed nieuws voor jongeren die een woning zoeken

WSN wil dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor jongeren met een lager inkomen. Dat is lastig omdat je lang ingeschreven moet staan voor een woning. Daarom gaat WSN een aantal woningen aanbieden speciaal voor jongeren. De woningen worden aangeboden via de website Huren in Holland Rijnland.

Gemeente gisteren 10:13

‘We blijven in beweging'

De maand september werd uitgeroepen tot 'Nieuwkoop on the Move'-maand. Omdat er eindelijk veel meer mocht, konden de verenigingen het nieuwe seizoen weer opstarten. Dat is op veel plaatsen ook goed van de grond gekomen.

Advertorial Gezondheid en welzijn 26 okt. 2021 15:20

Fysiotherapie bij kaakklachten

Nieuwkoop/Ter Aar - Veel mensen ervaren wel eens klachten in het kaakgebied. Vaak worden deze niet herkend. Nog veel minder bekend is de rol die fysiotherapie bij dit soort klachten kan spelen.

Verkeer en vervoer 26 okt. 2021 12:52

Fietsverlichtingsactie zaterdag 6 november

Het is belangrijk dat de verlichting op de fiets het doet. Zeker nu het weer vroeger en langer donker wordt. Ook dit jaar is er daarom weer de fietsverlichtingsactie. Bij vijf rijwielhandelaren uit de gemeente kunt u op zaterdag 6 november gratis uw fietsverlichting laten controleren.

Wonen en bouwen 26 okt. 2021 09:45

Zelfbewoningsplicht nieuwbouwwoningen

Het college van burgemeester en wethouders heeft beleidsregels vastgesteld voor de zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding.