Gemeente Nieuwkoop

Realisatie Warmtenet Schoterhoek II

Wethouder Antoinette Ingwersen en hoogheemraad Thea Fierens onthulden vrijdag 17 september de naam en het logo van het warmtenet Schoterhoek in Nieuwveen.

De gemeente Nieuwkoop heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en loopt voorop met de aanleg van een volledig gasloos bedrijventerrein. Dit is uniek in Nederland! Nieuwveen heeft de primeur: afvalwater van een waterzuiveringsinstallatie in combinatie met koude warmte opslag als warmtebron voor een heel bedrijventerrein.

Alle bedrijven op Schoterhoek II zijn, verenigd in een coöperatie, gezamenlijk eigenaar van dit warmtenet. Doordat de leden eigenaar zijn van het warmtenet en de baten en lasten zelf beheren, blijven  de kosten beheersbaar zonder tussenkomst van een commerciële leverancier.  De eerste 5 jaar zorgt de gemeente voor het beheer en onderhoud van het warmtenet. Dit geeft de coöperatie de tijd om een meerjarenonderhoudsplan te maken. 

Het gezuiverde afvalwater in Nieuwveen werd in het verleden rechtstreeks naar het Aarkanaal afgevoerd. Dat gebeurt nu nog steeds, maar onderweg benut men de warmte van dat water (ook wel effluentwater genoemd) voor de benodigde energie. Door ook gebruik te maken van een warmte en koude opslag kan is er meer rendement en optimale warmte voor de bedrijven. 

Het systeem maakt gebruik van diverse warmtewisselaars waarbij aan de ene kant van de wisselaar het water stroomt van het warmtenet en aan de andere kant het water van de bron. Het is een gesloten distributienetwerk. 

Elk bedrijfsgebouw heeft ook een eigen warmtewisselaar waarlangs het water stroomt.  Op deze manier wordt de warme of koude stroom overgedragen. Bedrijven met restwarmte kunnen hun restwarmte ook weer leveren aan het warmtenet. Door gebruik te maken van PVT panelen is er naast warmte ook sprake van opwekking van elektriciteit.  

Het systeem is zo ontwikkeld dat ook andere bedrijven of woningen gebruik kunnen maken van deze warmte en koude stromen. Het zwemwater van openluchtzwembad Aarweide wordt ook al op deze manier verwarmd. Onderzoek is gaande naar nog meer toepassingen.

Wethouder Antoinette Ingwersen: “Het warmtenet in Schoterhoek II is een unieke ontwikkeling met veel mogelijkheden. Er zijn veel gezamenlijke inspanningen verricht en niet voor niks. Alle beschikbare kavels in Schoterhoek 2 zijn inmiddels verkocht of in optie. Dit unieke bedrijventerrein in onze gemeente is dan ook een mooie aanzet tot een gasloze toekomst.”


Meer nieuws

Gemeente vandaag 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur vandaag 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...