Preventieve mantelzorgwoningen vormen een uitkomst voor ouderen én mantelzorgers

Voor 2030 wil de gemeente Nieuwkoop 1900 woningen rijker zijn. Niet alleen voor starters, jongeren en jonge gezinnen, maar ook voor andere doelgroepen. De gemeente heeft een constructie bedacht voor ouderen en hun kinderen: premantelzorgwoningen.

Guus Elkhuizen, wethouder wonen, legt uit: ‘’We zijn druk bezig met plannen voor het bouwen van woningen voor verschillende doelgroepen. Maar welke groep hierin snel vergeten wordt, zijn de ouderen die op een gegeven moment iets gaan mankeren, en die dan niet meer zelfstandig kunnen wonen.’’ Deze ouderen worden vaak door de dokter verwezen naar een verzorgingstehuis, die meestal ook nog eens druk bezet zijn. ‘’Dat moet je eigenlijk voorkomen’’, vindt Elkhuizen.

Voor deze ouderen is er daarom een andere mogelijkheid in het leven geroepen. In zogenaamde premantelzorgwoningen kunnen zij samen wonen met een familielid. ‘’Door in de binnen- of buitenruimte een woning te realiseren voor een direct familielid, de premantelzorger in dit geval, kunnen ouderen in hun vertrouwde omgeving blijven. Zo is hun familie dichtbij op het moment dat de ouderen iets gaan mankeren, preventief dus.’’ Niet alleen kunnen de ouderen zo in hun vertrouwde omgeving blijven, ook wordt de druk op de zorg verminderd.

Voorwaarden

Waar moet zo’n premantelzorgwoning aan voldoen? ‘’Allereerst moet men een aanvraag indienen voor een dergelijke woning. Daarnaast mag een aparte unit bij een woning binnenstedelijk 75 vierkante meter groot zijn. In het buitengebied is dat 100 vierkante meter’’, vertelt Elkhuizen. ‘’Zo’n regeling geldt dan voor 10 jaar, en natuurlijk kan deze periode via een verzoek bij het college worden verlengd.’’

De eerste premantelzorgwoningen in de gemeente zijn al gerealiseerd, en met succes. ‘’Zo was er een man die helaas zijn vrouw had verloren. Zijn huis werd te groot om alleen te onderhouden en hij voelde steeds meer gebreken. De man is toen in een woning op het buitenterrein van zijn dochter gaan wonen. Hier had hij zijn eigen plek, maar tegelijkertijd ook zijn dochter en gezelligheid dichtbij. Hij bloeide helemaal op. Dat is toch fantastisch?’’

Meer weten over de regelingen omtrent de premantelzorgwoningen in de gemeente Nieuwkoop? Neem dan contact op via de website.


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 10:52

Jworxout: ''I will, I can, I do!''

''Als je bedenkt wat jij wil bereiken, geloof er dan in dat jij dit kan en doe het dan ook. Maar vaak is er een stemmetje in je hoofd die van alles naar jou schreeuwt.''

Advertorial Sport 10 apr. 2021 13:19

Hockeyclub Nieuwkoop op zoek naar nieuwe talenten

De Nieuwkoopse hockeyvereniging telt momenteel al twee damesteams. Die hockeyelftallen zijn zo vol geraakt dat de club nu een derde team wil oprichten. Hiervoor hebben zij nog wat versterkingen nodig. 

Wonen en bouwen 10 apr. 2021 10:46

Wonen en zorgen tegelijk

De eerste (pre-)mantelzorgwoningen in de gemeente zijn met succes gerealiseerd!

Algemeen 10 apr. 2021 09:10

Fraudegevoelige brief van Nextdoor in omloop in Nieuwkoop

In Nieuwkoop kwam op veel adressen een verdachte brief op de mat. In de brief worden bewoners uitgenodigd om lid te worden van een zogenaamde buurtapp genaamd: Nextdoor. Deze app is in opspraak vanwege identiteitsfraude. Een tip van de redactie: verscheur de brief. 

Advertorial Verkeer en vervoer 9 apr. 2021 16:33

Toyotarijders meest merktrouw

Is uw volgende auto ook weer een Toyota? De kans is groot van wel. EDM onderzocht met het brandswitchmodel de merkloyaliteit van autobezitters in Nederland. Wat blijkt? Nederlanders zijn steeds minder merktrouw, maar Toyotarijders juist steeds meer. Zelfs dure merken zoals BMW en Mercedes-Benz scoren minder goed. Gemiddeld is 50% van de occasionkopers merktrouw, bij nieuwe auto’s is dat 66%. De meest merktrouwe autobezitters? Toyota rijders!