Pixabay
Advertorial Voor Kinderen

Prematuren/couveusekinderen en prikkelverwerking

Kinderen die te vroeg geboren worden, maken vaak allerlei toeters en bellen mee in het ziekenhuis. Veelal belanden ze in de couveuse om het lichaam op kracht te laten komen. Heel goed voor de lichamelijke gezondheid, maar wat doet het nog meer met een pasgeboren baby? Onder andere de prikkelverwerking kan erdoor verstoord raken.

Wat is prikkelverwerking?

Sensorische informatieverwerking, ook wel prikkelverwerking, is de samenwerking tussen de zintuigen (waar prikkels binnenkomen) en het bewegen/gedrag. Niet alleen het horen, zien, voelen, ruiken en proeven vallen onder de zintuigen, maar ook prikkels ‘in’ het lichaam, namelijk: evenwicht, houding en gevoelens zoals honger, dorst en pijn.

Kinderen met prikkelverwerkingsproblemen kunnen gevoelig zijn voor prikkels (denk aan: snel afgeleid raken, last hebben van prikkels), prikkels vermijden (denk aan: zich afsluiten, vluchten, handen op de oren), prikkels missen (denk aan: niet horen wanneer hij/zij geroepen wordt, dagdromen) of juist veel prikkels zoeken (denk aan: wiebelen, friemelen, veel opstaan).

Bij prikkelverwerkingsproblemen komen er ook vaak motorische problemen voor, zoals veel ongelukjes hebben, moeite met balans, tenen lopen, veel hangen/steunen of juist overstrekken met het lichaam.

Prikkelverwerking bij couveusekinderen

Omdat te vroeg geboren kinderen vaak te maken krijgen met een overdaad én een tekort aan prikkels, kunnen ze uiteenlopende problemen met de prikkelverwerking ontwikkelen. In de couveuse krijgen ze enerzijds te weinig prikkels binnen, zoals huidcontact, fijne geluiden/visuele prikkels, enzovoort. Aan de andere kant krijgen ze in het ziekenhuis juist ook heel véél prikkels binnen, in de vorm van pijn (bijvoorbeeld infuus, prikken), piepende machines en overal witte doktersjassen. Door een teveel en/of tekort aan prikkels kan een kindje verschillende problemen ontwikkelen in de prikkelverwerking. Denk aan een overgevoeligheid voor geluid/pijn of een ondergevoeligheid voor beweging en tastprikkels. Moeite met het reguleren van het gedrag en emoties kan hier een gevolg van zijn.

Ervaringsverhaal

De moeder van een van de cliënten van De Praktijk4Kids heeft hier ervaring mee. ‘’Mijn tweeling is 12 weken te vroeg geboren. Ik merkte dat ze veel last hadden van drukke ruimtes. Ze konden ook niet tegen te veel kraambezoek, dat gaf te veel prikkels. De eerste jaren bleven ze last houden van de prikkelverwerkingsproblemen. Het naar school gaan was een hele ervaring, alles kwam tegelijk op hen af. Alle prikkels moesten nog even landen. Daarin kwamen ze minder goed mee dan de andere 4-jarigen die voor het eerst naar school gingen.''

Hulp bij de prikkelverwerking

De Praktijk4Kids kan helpen als je kind problemen heeft met de prikkelverwerking. ‘’Wij kunnen al bij kinderen vanaf 3 jaar onderzoeken hoe zij prikkels verwerken en/of behandeling geven, middels sensorische integratietherapie. Wat vrij uniek is aan onze therapie, is dat we ook met een psychologische bril kijken, vanuit onze GGZ-achtergrond. Het is dus niet alleen het lichaam waarmee we aan de slag gaan, maar ook het psychologische stuk!’’ Bij sensorische integratietherapie leren kinderen om adequaat met prikkels om te gaan, opdat ze zo prettig mogelijk kunnen functioneren en participeren in het dagelijks leven.

Uit onderzoek is gebleken dat sensorische integratietherapie bij te vroeg geboren kinderen leidt tot een meer adequate prikkelverwerking en dat er verbetering optreedt in de cognitieve ontwikkeling, taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en motorische ontwikkeling (Lecuona et al., 2017).

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op met karin@depraktijk4kids.nl of neem een kijkje op https://www.depraktijk4kids.nl/onderzoek-en-behandeling-bij-prikkelverwerkingsproblemen/


Meer nieuws

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.

Gezondheid en welzijn 23 apr. 2024 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige 23 apr. 2024 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.