Pareltjes uit onze Samenleving: Kees Simmerman

In de serie “pareltjes uit onze samenleving” geven wij aandacht aan bijzondere mensen, die veel voor de Nieuwkoopse gemeenschap betekenen. Zonder vrijwilligers kunnen verenigingen, clubs, stichtingen en genootschappen niet bestaan. Vrijwilligers kun je nooit genoeg hebben en gelukkig zijn er vele mensen, die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor een ander. Zodra onze redacteur Theo Leliveld vindt dat er iemand meer in de schijnwerpers moet worden gezet plaatst de eindredactie het bijbehorende artikel. Deze keer: Kees Simmerman.

Een unieke onderscheiding

Kees was aanwezig bij de korpsavond van onze brandweerpost Nieuwkoop. Heel bijzonder om onderscheidingen uit te mogen reiken aan veel actieve en betrokken brandweermensen, maar eentje was wel heel bijzonder: Kees Simmerman nam na 46 jaar afscheid van de brandweer. Mocht hem de bijzondere speld uitreiken voor 45 jaar ‘vrijwilliger’ bij de brandweer. Een unieke onderscheiding, die niet vaak uitgereikt wordt. Begreep van de brandweer dat het zelfs zo speciaal was, dat de onderscheiding speciaal gemaakt moest worden. Dat brandweermensen voor mij echte helden zijn. Een held is voor mij niet iemand uit een stripboek of een film, maar iemand die, waar anderen een stap terug doen, een stap vooruit zet. Dat is precies wat onze brandweer doet. Ontzettend belangrijk en iets om heel zuinig op te zijn. Nog voordat Kees Simmerman (62) uit Nieuwkoop bij de brandweer zat, ging hij op zijn brommer op branden af. Dan had hij eerst zijn vader, die brandweerman was, naar de kazerne gebracht en reed hij door. Zo raakte Kees 45 jaar geleden besmet met het brandweervirus.

Op zijn beurt heeft hij zoon Ron (32) aangestoken.

Kees Simmerman

Simmerman heeft de liefde voor het brandweer vak geërfd van zijn vader Bas, die in 2014 overleed. In 1986 moest Simmermans vader op 57-jarige leeftijd stoppen. Kees zelf mag langer doorgaan, al moet hij, net als alle andere brandweerlieden, wel jaarlijks bewijzen dat hij het conditioneel aankan. Zoon Ron is een van degenen die de test afneemt. "Het zwaarste onderdeel is om met je brandweerpak aan en 20 kilo lood om een trap van honderd treden op te lopen”, vindt Kees. Denkt dat de brandweer dit jaar zeker al bijna honderd keer is uitgerukt. "Niet alleen voor branden”, zegt hij, "ook voor hulpverlening, bijvoorbeeld het assisteren van de ambulancedienst en storm- en waterschade.” Hij herinnert zich ook nog de plofkraken die een paar jaar geleden op verschillende plaatsen in Nieuwkoop plaatsvonden. "Daar werden we ook voor opgeroepen.”

Moeilijke situaties

De laatste jaren zijn er steeds meer taken bijgekomen. Dat betekent wel dat ze soms voor moeilijke situaties komen te staan. Die moeten ze ook verwerken. Dat doen ze met elkaar. Kees vult aan: "Gelukkig is de sfeer in het korps goed. Als je ergens mee zit na een uitruk, kun je er altijd over praten.” Er gaat overigens nog aardig wat tijd overheen voordat iemand kan worden ingezet. Kees zelf is nog lang niet uitgeblust. "Ik vind het nog steeds leuk”, zegt hij, "maar er zijn nu twee nieuwe bevelvoerders binnen het korps, zodat ik na 35 jaar bevelvoerder te zijn geweest daarmee ben gestopt.” Er bestaat geen standaard manier van brand bestrijden. Ieder incident is anders. Dit betekent dat je genoeg kennis, kunde en vakmanschap in huis moet hebben om juist te handelen, in alle verschillende situaties en verschillende fasen van het incident. We innoveren op het gebied van blusmethodes, inzettactieken en materieel. Hierbij is er veel aandacht voor onze eigen veiligheid. Bij ieder incident staan onze collega’s voor een dilemma: mensen redden versus eigen veiligheid. Een dergelijke afweging kan erg moeilijk zijn en toch moet deze steeds weer worden gemaakt."

Het moet passen in je leven

Men denk al gauw dat is zwaar werk, als het bij past , dan valt wel mee en het moet passen in je leven. Je moet hart op de goede plek hebben, daar gaat het om bij de brandweer. Fysiek is soms zwaar, je moet een mensen, mens zijn. Zingevend, interessant en verantwoordelijk werk in een unieke organisatie met een bevlogen en hecht team werken en dat hoort bij Kees Simmerman.


Meer nieuws

Cultuur vandaag 16:08

Programma Kaleidoskoop

Een nieuw seizoen, met nieuwe sterren en oude bekenden. Vorige week konden we melden dat het programma voor het eerste halfjaar rond is. Daar waren we al trots op. We zijn inmiddels al weer twee stappen verder. Het tweede halfjaar is nu ook bijna helemaal gevuld. Maar het allerleukste nieuws is natuurlijk dat onze website is bijgewerkt en dat je vanaf nu al tickets kunt kopen voor het nieuwe seizoen.

Blog Blog vandaag 15:12

Uit het (Groene) hart gegrepen: SUCCES

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over: Succes.

Sport vandaag 12:00

Kale Kenners ontvangen trainersgilde

Aanstaande vrijdag 24 mei is de laatste Kale Kenners van dit seizoen. Zoals de traditie al jaren geldt zijn de traienrs van "onze" clubs uitgenodigd om met de heren het seizoen af te sluiten.

Natuur en recreatie vandaag 09:28

D66 Groene Hart presenteert fietsroute over Europese Unie

De D66 afdeling in het Groene Hart heeft voor de Europese verkiezingen een fietsroute uitgezet door het Groene Hart. De route gaat langs enkele plekken in het Groene Hart waar de Europese Unie invloed op heeft gehad. Bijvoorbeeld met subsidies. Zo ook een aantal locaties in de gemeente Nieuwkoop.

Sport vandaag 06:00

Terugblikken en Vooruitkijken 25 mei

De laatste ronde is aanstaande en daaraan gekoppeld vallen de beslissingen voor de teams. Zeker voor enkele van hen, op Sportief na want zij zijn klaar, zit de spanning er nog vol op...

Cultuur gisteren 15:47

Ga mee op een rockreis met EigenWijs' nieuwste musicalproductie: "Rock School, de musical"

Musicalgroep EigenWijs, een geliefde naam in de theaterwereld van het Groene Hart, presenteert met trots hun nieuwste en meest dynamische productie tot nu toe: "Rock School, de musical". Deze energieke voorstelling zal op zaterdag 22 en zondag 23 juni te zien zijn in Theater Castellum en belooft een echte rock ervaring te worden voor alle leeftijden.